Több százan demonstráltak Hollandia legnagyobb menekültközpontja előtt

2022.08.26. 16:22
A tüntetők szerint a holland menekültügyi problémák ebben a regisztrációs központban a legszembetűnőbbek. A kormány tárgyalásokat folytat az önkormányzatokkal és a menekültszervezetekkel arról, hogy több helyet biztosítsanak a migránsok elhelyezésére országszerte.

Csütörtök este több százan vonultak Hollandia legnagyobb menekültszállása, a Ter Apel-i regisztrációs központ elé, az ellen tiltakozva, hogy a menedékkérők komoly felfordulást okoznak a településen – írta a De Telegraaf napilap.

A demonstrálók „Elegünk van a bonyodalmakból!”, továbbá, „Az igazi menekültek jöhetnek, de kifelé a rendbontókkal!” feliratú transzparenseket magasba emelve vonultak a befogadóközponthoz, de a rendőrség nem engedte be őket a létesítmény területére. A Ter Apel-i önkormányzat feltételekhez kötötte a tüntetés megtartását: a résztvevők nem tehettek diszkriminatív, sértő vagy uszító megjegyzéseket, nem viselhettek arcot takaró maszkot, és megtiltották a fáklyák használatát.

A tüntetők szerint a holland menekültügyi problémák ebben a regisztrációs központban a legszembetűnőbbek: a menekültek legfeljebb hat napot tölthetnének ott, amíg regisztrálják a kérelmüket, de a tartózkodásuk több hónapig is elhúzódhat, mivel más menekülttáborokban kevés a férőhely. Ennek következtében a központban túlzsúfoltság alakult ki, az utóbbi napokban mintegy hétszáz menedékkérő aludt a szabad ég alatt. A segélyszervezetek szerint a tábor higiéniai körülményei elfogadhatatlanak. A tájékoztatás szerint szerdán a központban egy három hónapos csecsemő életét vesztette.

Az Európai Bizottság elvárja Hollandiától, hogy alaposan vizsgálja ki halála körülményeit, és akadályozza meg, hogy megismétlődjön az eset. Mark Rutte miniszterelnök csütörtökön bejelentette: „Kabinetem jelenleg semmi mással nem foglalkozik, mint azzal, hogy megoldja a Ter Apelben kialakult szörnyű helyzetet.”

A kormány az önkormányzatokkal egyeztet a migránsok elhelyezéséről

A hatóságok 150 migránst szállítottak el csütörtök éjjel Appeldorn városába, ahol sportcsarnokokban biztosítottak nekik szállást. Az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi segélyszervezet csapatot küldött Ter Apelbe. Ez az első alkalom, hogy a szervezet missziót indít Hollandiában.

A kormány tárgyalásokat folytat az önkormányzatokkal és a menekültszervezetekkel arról, hogy több helyet biztosítsanak a migránsok elhelyezésére országszerte. Míg számos holland város ajánlott fel férőhelyeket az ukrán menekültek számára, több önkormányzat vonakodik, hogy Európán kívülről érkező menedékkérőket fogadjon be. A Ter Apel-i központba zömében Szíriából érkeznek menekültek.