18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Bevezethetik a konszenzusos szex törvényét, amely szerint csak az igen jelent igent

2022.08.26. 06:03
Spanyolországban a szexuális beleegyezésről szóló „csak az igen jelent igent” törvény várhatóan jogerőre emelkedik, miután csütörtökön szavaznak róla a kongresszusban.

A törvény értelmében a beleegyezésnek egyértelműen igenlőnek kell lennie, és nem lehet azt feltételezni, hogy az alapvetően jár vagy hallgatás útján adják meg egymásnak a felek.

A konszenzuális, közös megegyezésen alapuló szexről szóló törvényt a 2016-os csoportos nemi erőszakot követően dolgozták ki, miután öt férfi megerőszakolt egy 18 éves nőt a pamplonai bikafuttató fesztiválon.

Az áldozat állapota enyhítő körülmény volt az erőszaktevőknek

A bíróság a Guardian szerint akkor azzal érvelt, hogy a férfiak telefonjaival készült videófelvételek – amelyeken a nő mozdulatlanul és csukott szemmel látható a támadás alatt – a beleegyezést bizonyítják. Az egyik bíró azt állította, hogy a férfiakat csak az áldozat mobiltelefonjának ellopásával kellene megvádolni. A férfiakat kilenc év börtönbüntetésre ítélték a szexuális zaklatás enyhébb vádja miatt, de a nagy nyilvánosság felháborodását követően a vádat nemi erőszakra változtatták, és a büntetést 15 évre emelték.

Nem sokkal az eset után öt férfit, akiket azzal vádoltak, hogy megerőszakoltak egy 14 éves lányt a katalán Manresa városában, a szexuális visszaélés enyhébb vádja miatt ítéltek el, azzal az indokkal, hogy az áldozat kábítószer és alkohol hatása alatt állt. A felmentő ítéletről az Index beszámolóját ide kattintva érheti el.

Spanyolország 2015-ben 13-ról 16 évre emelte a beleegyezési korhatárt. A nemi erőszak fogalma azonban nem létezik abban az esetben, ha a kiskorúról úgy tekinthető, hogy beleegyezését adta.

Nem lesz különbség, szexuális visszaélés és erőszak

Az új törvény megszünteti a szexuális visszaélés és a szexuális agresszió (nemi erőszak) közötti különbséget, mivel a kifejezett beleegyezést teszi döntő tényezővé. A passzivitás és a hallgatás többé nem értelmezhető beleegyezésként.

A beleegyezés csak akkor tekinthető beleegyezésnek, ha azt szabadon, olyan cselekedetekkel nyilvánították ki, amelyek a körülményeknek megfelelően egyértelműen kifejezik az illető személy akaratát

– mondja ki a törvény, amely már az év elején átment a szenátuson.

A jogszabályt, amely az átfogó szexuális szabadságról szóló törvény része, a kongresszus már korábban elfogadta, és csak a konzervatív Néppárt és a szélsőjobboldali Vox szavazott ellene. A katalán baloldali CUP párt tartózkodott.

Ebben a cikkben szexuális visszaélés a téma. Kérjük, olvassa el erről szóló írásunkat is!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes, 06 (80) 20-55-20-as számon.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06 (80) 505-101-es telefonszámon.