Megszólalt a nyomozó: Diana hercegné túlélhette volna a balesetet

GettyImages-515207354
2022.08.28. 07:34
Diana hercegné és szeretője túlélhették volna a balesetet, ha használták volna a biztonsági övet – többek közt ezt mondta az egyik nyomozó a The Sunnak, aki most nyilatkozott arról, mit találtak a helyszínen.

A brit királyi család egyik legnépszerűbb tagja 1997. augusztus 31-én halt meg egy autóbalesetben, a Pont de L’Alma nevű alagútban a francia fővárosban. A baleset utáni vizsgálat egészen 2008-ig eltartott (mivel először a franciák vizsgálódtak évekig, utána pedig egy külön eljárásban a britek is lefolytatták a nyomozást).

Végül a britek azt állapították meg, hogy a sofőr ittassága, valamint – közvetve – a limuzinjukat üldöző paparazzik okozták a tragédiát. Mindemellett az eset után számos összeesküvés-elmélet is lábra kélt arról, hogy a hercegnőt esetleg meggyilkolhatták.

A The Sunnak most a vizsgálatban résztvevő egyik nyomozó, a közlekedési balesetek körülményeinek felderítésére szakosodott Tony Read nyilatkozott arról, hogy milyen következtetésekre jutottak a balesettel kapcsolatban. A szakértő egyrészt azt mondta:

Szilárd meggyőződésem, hogy ha mindketten bekötik magukat, akkor szinte biztos, hogy túlélték volna. 

Kifejtette: a baleset „túlélhető” volt, hiszen a testőrük, Trevor Rees-Jones – egyedüliként, és súlyos sérülésekkel ugyan – túlélte azt, hogy több mint 100 kilométer per órás sebességgel nekicsapódtak egy betonoszlopnak.

Ezen kívül azt is hozzátette, hogy a balesetet – ebben a formájában, ahogy megtörtént – nagyon nehéz lett volna megrendezni, eltervezni.

„Tudjuk, hogy a Mercedes élesen balra kanyarodva ment neki az oszlopnak, és az autó egy kis részére koncentrálódott a katasztrofális becsapódás ereje. Ha az autó ehelyett jobbra tart, akkor az alagút sima falának ütközött volna. Az is egy erős becsapódást eredményezett volna, az ütközés után az autó még pörgött volna az úton, amíg meg nem áll, de ez egy sokkal kisebb baleset lett volna” – részletezte.

A szakértő kizárta annak lehetőségét, hogy a baleset előtt szabotálták volna a járművet. „Ez volt a legalaposabb vizsgálat egy járműbalesetben, amelyben valaha is részt vettem” – jelentette ki, hozzátéve azt is, hogy semmilyen, a balesetet befolyásoló rendellenességet nem találtak. 

Tony Read  végül arra is kitért, hogy a balesetet számos alkalommal lemodellezték virtuálisan, és ennek alapján azt látták, hogy egy olyan incidensről volt szó, amely jóformán mindennapos ezeknél a baleseteknél. A problémát egyrészt az jelentette, hogy az út azon a szakaszon összeszűkült és elkanyarodott (vagyis ez egy veszélyes, kihívást jelentő útszakasz volt), másrészt pedig az, hogy a sofőr ittas volt, és a kelleténél gyorsabban hajtott.

Nem gyakran történik ilyesmi úgy, hogy egy hercegné ül az autó hátsó ülésén, de a baleset általános körülményei nagyon gyakoriak

– fogalmazott a szakértő.

A balesetnek napok múlva lesz a 25. évfordulója, ebből adódóan kapott ismét nagyobb sajtófigyelmet. Több, a hercegnéhez kötődő tárgyat is árverezésre bocsátottak, valamint megszólalt Diana egyik volt testőre is, aki azt állította: a hercegné a baleset előtt attól tartott, hogy meggyilkolhatják.

Nem töltik együtt az évfordulót

Nem tölti együtt édesanyjuk halálának 25. évfordulóját Vilmos és Harry herceg. A testvérek még 2017-ben döntöttek úgy, hogy külön emlékeznek meg a tragikusan elhunyt Dianáról. 

A New York Post azt írja, Vilmos és felesége, Kate Middleton, valamint három gyermekük új otthonukban, a windsori Adelaide Cottage-ban tartózkodnak majd az évforduló napján. Harry és felesége, Meghan Markle pedig a kaliforniai Montecitóban lévő házukban, gyermekeik között töltik a gyásznapot. 

Harry nemrég egy jótékonysági rendezvényen azt mondta:

Szeretném, ha ez egy olyan nap lenne, amikor megoszthatom anyám szellemét a családommal, a gyermekeimmel, akikkel bárcsak találkozhatott volna. Remélem, minden nap büszke lehetek rá.

A családtagok privát megemlékezésével ellentétben a Kensington-palota előtt minden évben óriási tömeg gyűlik össze, hogy virágokat helyezzenek el Diana emlékére.

(Borítókép: Bettmann / Getty Images Hungary)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport