Tovább nőtt a líbiai bandaháború halálos áldozatainak száma

2022.08.28. 13:33

Líbia fővárosában pénteken éjszaka törtek ki a harcok, melyek egyre több ártatlan áldozatot követelnek. Legalább 23 ember meghalt, és 140 megsebesült a rivális líbiai milíciák közötti erőszakos összecsapásokban az ország fővárosában, Tripoliban – közölte szombaton a líbiai egészségügyi minisztérium.

Az ENSZ az ellenségeskedések azonnali beszüntetésére szólította fel a fegyvereseket Líbiában, miután a fővárosban, Tripoliban egy napon át halálos összecsapások zajlottak a politikai csoportok között – írja a BBC.

A fővárosban az éjszaka folyamán heves harcok törtek ki, amikor a rivális csoportok tűzharcba keveredtek, és több hangos robbanás hallatszott a városban. A közösségi médiában keringő képek és videók az összecsapások kiterjedését mutatják: több tucat épület, köztük lakóházak is megsemmisültek, és több autó összetört vagy felgyulladt.

Az erőszak kiváltó oka

Líbia 2014 óta, a Moammer Kadhafi elleni 2011-es, NATO-támogatású felkelést követően háborúzó frakciók között oszlik meg.

Az ENSZ által támogatott Nemzeti Egységkormány (GNU) hivatalos Facebook-oldalán közölte, hogy az összecsapásokat „egy katonai csoport váltotta ki, amely véletlenszerűen tüzet nyitott egy, a Zawia utca környékén áthaladó konvojra, miközben fegyveres csoportok gyülekeztek a Tripolitól nyugatra fekvő 27. kapunál és a Tripolitól délre fekvő Dzsebes-kapunál” – írja a CNN.

Az ország ideiglenes miniszterelnöke, Abdulhamid Dbeibeh, a nemzeti egység vezetője a Líbia nyugati részén fekvő Tripoliban székel. Az ország keleti részén, Tobrukban található parlamenti épület a Fathi Bashagha miniszterelnök által vezetett rivális kormány székhelye. Bashagha megpróbált bejutni Tripoliba, és átvenni a hatalmat, mivel azt állítja, hogy a GNU törvénytelen, és félre kellene állnia. A GNU elutasította ezt, és azt állította, hogy a hatalmat békésen, választások útján kell átadni, nem pedig erőszakkal. Tripoli önkormányzata mind az ENSZ által elismert Nemzeti Megállapodás Kormányát, mind a Líbiai Nemzeti Hadsereget felelőssé tette a fővárosban romló helyzetért – közölte a LANA líbiai hírügynökség, a nemzetközileg elismert kormány hivatalos hírügynöksége.