18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Letartóztattak egy afgán nőt, mert nemi erőszakkal vádolt meg egy tálib tisztségviselőt

2022.09.01. 19:04

A magát Elahának nevező nő a videóban sírva számolt be arról, hogy Száed Koszti, a tálib belügyminisztérium korábbi szóvivője hogyan bántalmazta, erőszakolta meg, majd kényszerítette őt házasságra.

A nő – aki orvosnak tanul a Kabuli Egyetemen – elmondta, hogy a tálibok által megdöntött kormány titkosszolgálati vezetőjének a lánya. Száed Koszti fél évvel ezelőtt vette feleségül őt akarata ellenére, és a nővérét is megpróbálta hozzáadni egy másik tálib tisztségviselőhöz. Ez azonban nem történt meg, mert Elaha családja elmenekült az országból – közölte az MTI.

A tálibok vezette legfelsőbb bíróság szerdán késő este – egy nappal a videó megjelenése után egy Twitter-bejegyzésben – közölte, hogy Abdul Hakím Hakkani főbíró utasítására rágalmazás vádjával letartóztatták a nőt.

A fiatal afgán nő azt is elmondta, hogy egy kabuli lakásban tartózkodik, ahol a tálibok azóta tartják fogva, hogy megpróbált elmenekülni a szomszédos Pakisztánba. Amikor azonban elfogták a határnál, és visszahurcolták Kabulba, hallotta, ahogy 

egy tisztségviselő azt mondja: hitszegésért halálra kellene őt kövezni, amiért az elmúlt 20 évet a korábbi kormánynak engedelmeskedve élte le.

„Talán ezek lesznek az utolsó szavaim. Meg fog ölni (Száed Koszti), de még mindig jobb egyszer meghalni, mint minden egyes alkalommal belehalni" – mondta Elaha a videóban, utalva a nemi erőszakra és a bántalmazásra.

A tálib tisztségviselő szerint Elahának „nincs rendben a hite”

Koszti szerdai Twitter-bejegyzésében elismerte, hogy összeházasodott Elahával, azt viszont tagadta, hogy rosszul bánt volna vele. Mint írta, „semmi törvényelleneset nem tett", és azért vált el tőle, mert szerinte a nőnek „nincs rendben a hite”, sőt, többször sértően beszélt az iszlám szent könyvéről, a Koránról.

A kabuli legfelsőbb bíróság nem közölt részleteket a tárgyalásról, csupán arról tájékoztatott, hogy a nőt hamarosan az iszlám erkölcsi és vallási törvénynek, a saríának megfelelően ítélik el.

A fiatal afgán nő egyértelműsítette: videójával az a célja, hogy felhívja a figyelmet az egy éve hatalomra került tálibok kegyetlenségeire. Az amerikai katonák tavaly augusztusban vonultak ki Afganisztánból, a tálibok ekkor vették át a hatalmat. Az azóta eltelt egy évben számos olyan intézkedést vezettek be, amelyek súlyosan csorbítják a nők jogait az országban: többek között már csak korlátozva vehetnek részt a közoktatásban, nem dolgozhatnak, és az utcán a szemük kivételével minden testrészüket el kell takarniuk.

Ha ön jogellenes vagy kiskorúakra káros tartalommal találkozik, olvassa el a témáról szóló cikkünket, és használja a cikk végén található bejelentőfelületet! Vészhelyzetben hívja a 112-es számon a Segélyhívót!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes, 06 (80) 20-55-20-as számon.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06 (80) 505-101-es telefonszámon.