Hetvenezren tüntettek a kormány ellen Prágában

2022.09.03. 18:24
Tízezrek követelték szombaton délután Prágában a Petr Fiala miniszterelnök vezette jobboldali ötpárti kormány lemondását. A felszólalók többek között azt bírálták, hogy a kormány fegyverekkel támogatja Ukrajnát, miközben a cseh lakosság érdekeit elhanyagolja.

A Csehország az első helyen! jelszóval megtartott tüntetésen felszólalók szerint a mai cseh kormány antiszociális, képtelen megbirkózni az energiaválsággal, a növekvő inflációval, hibás politikájával szegénységbe taszítja a lakosságot, és katasztrófába sodorja az országot. Követelték, hogy a cseh gazdaság szabaduljon meg a külföldi függőségtől, az ország legyen semleges, és a kormány állapodjon meg Moszkvával az orosz gáz behozataláról – írja az MTI.

A kormány gazdaságpolitikája teljesen elhibázott, s ha ehhez hozzáadjuk az Európai Unió hasonlóan hibás zöldpolitikáját és Ukrajna-politikáját, akkor az eredmény nem lehet más, csak katasztrófa és szegénység

– jelentette ki a tüntetésen Miroslav Ševčík, a prágai Közgazdasági Főiskola nemzetgazdasági karának dékánja.

A felszólalók – döntően nemzeti irányultságú civil szervezetek és parlamenten kívüli pártok képviselői – a kormány mellett élesen bírálták az Európai Uniót is, elsősorban Brüsszel energiapolitikáját, s egyben elhibázottnak minősítették az orosz–ukrán konfliktushoz való hivatalos hozzáállását.

„A mai kormány talán ukrán, talán brüsszeli, de semmiképpen nem cseh. A mi érdekeinket semmi módon nem védi” – hangsúlyozta Zuzana Majerová, a Trikolóra párt elnöke.

A parlamenti pártok közül a tüntetést egyedül a Közvetlen Demokrácia Pártja (SPD) támogatta.

Több felszólaló bírálta, hogy a kormány fegyverekkel támogatja Ukrajnát, miközben elhanyagolja a cseh lakosság érdekeit.

Mi nem állunk háborúban senkivel, ez nem a mi háborúnk, mi áldozatok vagyunk

– mondta Hynek Blaško nyugalmazott tábornok, az SPD európai parlamenti képviselője a kormány Ukrajna-politikájának megváltoztatását követelve.

A tüntetésen részt vevők számát a rendőrség 70 ezerre becsülte, a rendezők szerint viszont százezernél sokkal többen voltak a Vencel téren.

A szombati prágai tüntetés volt a nyolc hónapja hivatalban lévő, jobboldali koalíciós kormány elleni eddigi legnagyobb lakossági megmozdulás. A kormányellenes tüntetést egy nappal az után szervezték meg, hogy pénteken a cseh parlamentben nem kapott elegendő támogató szavazatot a Petr Fiala jobboldali koalíciós kormánya ellen benyújtott ellenzéki bizalmatlansági indítvány.

A miniszterelnök szerint a szombati prágai tüntetést az „oroszbarát, szélsőséges nézeteket valló erők hívták össze, amelyek Csehország érdekei ellen dolgoznak”.

Nyilvánvaló, hogy az orosz propaganda és a dezinformációs kampányok ismételten megnyilvánulnak Csehországban is. És vannak, akik bedőlnek nekik

– reagált a kormányellenes megmozdulásra Petr Fiala. Majd hozzátette: „mindenkinek joga van véleményt nyilvánítani és tüntetni. Szerintem ezek az események nincsenek összhangban Csehország és lakossága érdekeivel.”