Túlélők emlékeznek az 50 évvel ezelőtti müncheni olimpiai mészárlásra

2022-09-04T092446Z 780625269 RC2L5W9CSUA1 RTRMADP 3 GERMANY-ISRA
2022.09.05. 07:13
Ankie Spitzer 26 éves volt, amikor férjét, Andret, az izraeli vívóválogatott edzőjét palesztin fegyveresek megölték az 1972-es müncheni olimpián, pontosan 50 évvel ezelőtt, és azóta is ennek a napnak az emlékei árnyalják be az életét.

A Fekete Szeptember nevű palesztin terroristacsoport fegyveresei által az izraeli olimpiai csapat ellen elkövetett támadás sokkolta a világot, és egy része a televízió élő adásában játszódott le, amelyet nézők milliói követtek figyelemmel.

A terrorakció végén az izraeli csapat 11 tagja, valamint egy német rendőr és a palesztin fegyveresek közül öten meghaltak. A német és az olimpiai hatóságokat éles kritikák érték a biztonsági hiányosságok miatt.

Csak egy éve és három hónapja voltam házas Andréval, fiatal pár voltunk, és nagyon szerelmesek, egy kisbabával. Tudja, a világ tetején voltunk. Vele voltam az olimpián, és ott voltam a szobában, miután meggyilkolták őket, csak néhány órával utána, és körülnéztem, minden csupa vér volt

– nyilatkozta Ankie Spitzer a Reutersnek az e heti németországi megemlékezés előtt. Az özvegy akkor megfogadta, hogy soha nem fogja befogni a száját, és mindig emlékeztetni fogja az utókort erre a borzalomra, hogy ez soha többé ne történhessen meg. 

24 órás véres patthelyzet '72 őszén

Amikor a fegyveresek 1972. szeptember 5-én a kora reggeli órákban behatoltak a gyengén védett olimpiai faluba, és betörtek az izraeli lakásokba, ez volt a kezdete a 24 órás véres patthelyzetnek, amely a fegyveresek és a védekezni próbáló fegyvertelen sportolók közötti küzdelemmel kezdődött.

A támadók az izraeli börtönökben fogva tartott több mint 200 palesztin, valamint a nyugatnémet Vörös Hadsereg Frakció radikálisainak, Andreas Baadernek és Ulrike Meinhofnak a szabadon bocsátását és egy repülőgépet követeltek a Közel-Keletre.

Miután az egyik mentési kísérletet lefújták, amikor a rendőrség rájött, hogy azt élőben közvetítik a televízióban, a német hatóságok később beleegyeztek, hogy a támadókat és néhány túszt a repülőtérre szállítsanak. Az újabb mentési kísérlet szintén kudarcba fulladt, és tűzharc tört ki a furstenfeldbrucki légi támaszponton, amely végül a túlélő fegyveresek elfogásával ért véget.

Más hozzátartozókkal és túlélőkkel együtt Spitzer eredetileg nem volt hajlandó részt venni a hétfői müncheni megemlékezésen, mivel feldühítették őket az általuk nevetségesnek tartott német kártérítési ajánlatok, amíg a múlt héten meg nem született egy 28 millió eurós (11,2 milliárd forint) megállapodás.

A trauma örökké velük marad

Isaac Herzog izraeli elnök hétfőn részt vesz a müncheni megemlékezésen a német vezetőkkel, köztük Frank-Walter Steinmeier elnökkel együtt, ám azok számára, akik mindezt átélték, a sebek ettől még nem fognak begyógyulni.

Számomra az 1972-es trauma megmarad. Remélem, hogy a világ jobban megérti, és kész többet tenni azért, hogy ne támogassuk a terrort. Meg kell érteni, hogy a terrorizmus minden jót elpusztít

– mondta Ilana Romano, akinek a férje, Joseph súlyemelő, szintén a támadásban meghalt sportolók között volt.

(Borítókép: Ankie Spitzer és Ilana Romano, Andre Spitzer és Joseph Romano izraeli sportolók özvegyei egy plakát mellett állnak az 1972-es müncheni olimpián meggyilkolt 11 izraeli sportoló emlékének szentelt sportközpont felavatási ünnepségén 2022. augusztus 28-án. Fotó: Ronen Zvulun/Reuters)