Elhagyta Dél-Korea nagy részét a Hinnamnor tájfun

2022.09.06. 12:11
Helyi idő szerint kedd hajnalban elhagyta Dél-Korea nagy részét a Hinnamnor tájfun, amely a várakozásoknál kisebb kárt okozott, az eddigi közlések szerint egy halottat hagyott hátra, de több ezer embert otthona elhagyására kényszerített.

A Hinnamnor nevű viharos forgószél a dél-koreai félsziget déli részén fekvő Kodzse kikötővárosnál érte el és Ulszannál hagyta el a szárazföldet a Koreai Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint. A délelőtti órákban óránként 62 kilométeres sebességgel északkeleti irányban haladt, várakozások szerint Japánt Szapporótól 420 kilométerre nyugatra éri el.

A tájfun miatt elrendelt figyelmeztetést Dél-Korea legnagyobb részén feloldották a déli Ulszan és Észak-Kjongszang, valamint a keleti Kangvon tartományok kivételével. Azonban Jun Szok Jol elnök szóvivője óvintézkedésekre figyelmeztette a hatóságokat, amíg a tájfun végleg el nem hagyja a félszigetet.

bel- és biztonságügyi minisztérium szerint a délkeleti Pohang városában a forgószél elragadott és megölt egy menekülő lakost, egy ember megsérült, és ketten pedig eltűntek. Kiemelik ugyanakkor, hogy a veszteségadatok még nőhetnek a mentési munkálatok előrehaladásával.

Csaknem 3 ezer ember továbbra sem tud hazatérni

Mintegy 2900 ember továbbra is otthonán kívül tartózkodik, főként a déli körzetekben, és több mint 66 ezer háztartásban volt áramkimaradás, ezek 45 százalékában késő délelőttre helyreállt az áramszolgáltatás. A tájfun miatt több száz légi járatot töröltek, felfüggesztették az üzleti tevékenységeket, és iskolákat zártak be.

Szerencsére nem váltak be azok az előrejelzések, melyek szerint a Hinnamnor tájfun még súlyosabb lehet, mint a 2003-as Maemi tájfun, amely 117 ember halálát okozta, és a múlt század elején kezdődő mérések óta a legerősebb viharnak bizonyult Dél-Koreában – írta az MTI.