Vesztegetési vádak miatt ismét letartóztatták a 2020-as olimpiai játékok volt elnökségi tagját

2022-09-03T082921Z 527266114 RC2J9W9MPCHG RTRMADP 3 OLYMPICS-202
2022.09.06. 09:21
Kedden ismét letartóztatták a Tokio 2020 igazgatótanácsának egy korábbi tagját, aki az olimpiai játékok körüli vesztegetési botrányba keveredett, miután az a vád érte, hogy kenőpénzt fogadott el egy szponzorcégtől.

A Kadokawa kiadó 70 millió jent (201,3 millió forint) fizetett egy Haruyuki Takahashihoz, a Tokió 2020 igazgatótanács tagjához köthető cégnek. A Kadowaka kiadó az ügyészek szerint segített abban, hogy a céget válasszák ki a tokiói olimpia szponzorának.

Az ügyészek később letartóztatták a Kadokawa két vezető tisztviselőjét vesztegetés gyanúja miatt, és házkutatást tartottak a vállalat székhelyén.

Haruyuki Takahashi megint előzetes letartóztatásba került, miután a múlt hónapban is letartóztatták az olimpiai játékok körüli vesztegetés gyanújával. Az újbóli letartóztatás a Reuters szerint azt jelenti, hogy hosszabb fogva tartás vár rá, hogy az ügyészek tovább kérdezhessék.

Takahashinek több millió dollárt fizettek azért, hogy Tokió sikeres olimpiai pályázatán dolgozzon. Megszerezte egy korábbi olimpikon támogatását, akit később a francia ügyészek azzal gyanúsítottak, hogy kenőpénzt fogadott el a japán pályázat érdekében.

Takahashi akkoriban elmondta, hogy munkájához hozzátartozott a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjának, Lamine Diack támogatásának a megszerzése, akinek ajándékokat adott, többek között digitális fényképezőgépeket és egy Seiko órát. Akkor azt mondta, hogy semmi helytelen nem történt a kapott kifizetésekkel vagy azzal, ahogyan a pénzt felhasználta. Lamine Diackot, aki egykor az atlétika egyik legbefolyásosabb embere volt, 2020-ban korrupció miatt börtönbe zárták Franciaországban. Tavaly, 88 éves korában halt meg.

(Borítókép: Issei Kato/Reuters)

Frontvonal

Érdekel a sport? Szereted a sikersztorikat?
Most 184 olimpiai arany történetét olvashatod el féláron!

MEGVESZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM