Veszélyben az emberéletek, riadót fújt a rendőrség Kanadában

2022-09-05T014722Z 1449005380 RC2PAW9Q7ABF RTRMADP 3 CANADA-STAB
2022.09.07. 05:52
Olyan értesülést kapott a kanadai rendőrség, hogy a saskatchewani késelés másik gyanúsítottja, Myles Sanderson James Smith Cree Nationban van, és felszólította a lakosokat, keressenek biztonságos helyet vagy menedéket – közölték kedden a hatóságok.

A Saskatchewan tartomány egy őslakos közösségében, James Smith Cree Nationban vasárnap történt késelés egyik gyanúsítottját, a 31 éves Damien Sandersont hétfőn a támadások egyik helyszíne közelében holtan találták.

A rendőrség úgy véli, hogy testvére, a másik gyanúsított, a 30 éves Myles menekülés közben megsebesült. A támadássorozatban tízen haltak meg és tizennyolcan sebesültek meg.

A riasztást azután adták ki, hogy intenzív kutatás folyt a második elkövető után. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök felszólította a lakosokat, hogy kövessék a helyi hatóságok utasításait.

„Bizonyosnak kell lennünk abban, hogy mindenki épségben lesz” – mondta a miniszterelnök egy vancouveri rendezvényen. „Minden kanadai a saskatchewaniakkal van most” – tette hozzá.

A rendőrség szerint egyes áldozatok szándékos célpontok voltak, míg másokra véletlenszerűen támadtak rá az elkövetők. Az áldozatokról keveset tudni, különböző korú férfiak és nők voltak közöttük.

A James Smith Cree Nation őslakos közösség – ahol a támadások többsége történt – vezetői az erőszakos cselekményt a közösséget sújtó drog- és alkoholfogyasztás számlájára írták, mely szerintük a gyarmatosítás öröksége.

Myles Sanderson büntetett előélete hosszú évekre vezethető vissza, a CBC kanadai televízió szerint két évtized alatt ötvenkilenc bűncselekményben találták vétkesnek. Erőszakos bűncselekményeket is elkövetett. Egy tavaly májusi körözési lista szerint jogtalanul van szabadlábon.

A vasárnapi volt a kanadai tömeggyilkosságok közül az egyik legsúlyosabb. A legtöbb, 22 halálos áldozatot követelő lövöldözés 2020-ban történt, amikor egy rendőrnek öltözött férfi Új-Skócia tartományban otthonukban lőtt agyon embereket és gyújtogatott. 2019-ben egy férfi furgonnal gázolt halálra tíz gyalogost. Tömeggyilkosságok ritkábban fordulnak elő Kanadában, mint az Egyesült Államokban, írja az MTI.

(Borítókép: A kanadai rendőrség a bűncselekmény helyszínére érkezik Weldon Saskatchewanban. 2022. szeptember 4-én. Fotó: David Stobbe/Reuters)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport