Navracsics Tibor: Nem mutatunk lelkesedést a háború iránt

2022.09.07. 21:29
Európát elsősorban a kulturális azonosság határozza meg, ennek pedig a nemzeti identitásokra kell épülnie – jelentette ki Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a lengyelországi Karpaczban zajló 31. Nemzetközi Gazdasági Fórumon.

A területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter A geopolitika dacára Közép-Európa a jövőjét keresi című pódiumbeszélgetésen szólalt fel.

Navracsics Tibor elmondta: Európa nem földrajzi, hanem kulturális egység. Ha a térképre nézünk, a földrész „csupán az eurázsiai kontinens félszigete”, és éppen a kultúra az, amely jellegzetessé teszi Európát.

A miniszter a Közép-Európa előtt álló megoldandó kérdésnek nevezte, hogy miként „határozzuk meg a kultúra helyét a mindennapi életben és a jövőnkben”.

Robert Schumant, az Európai Unió egyik alapító atyját idézve Navracsics Tibor kijelentette: Európa gazdasági egyesítése előtt kulturális közösséget kell kialakítani. „Ez a legfontosabb kihívás, amely általában véve Európa előtt, valamint Közép-Európa előtt is áll” – tette hozzá. Szerinte Közép-Európában „valamivel könnyebb a helyzet, hiszen egymást jobban ismerjük, mint ahogy Nyugat-Európa ismer bennünket”. Navracsics úgy látja: „évek óta ismerjük egymást, ismerjük egymás történelmét, érzékenyek vagyunk egymás történelme és problémái iránt”.

A jövő kihívásának nevezte a Nyugat- és a Közép-Európa között tátongó „kulturális szakadék” felszámolását. Kifejtette: a fő probléma az, hogy a nyugat-európai diákok egyáltalán nem tanulják térségünk történelmét.

Lehetetlenné teszi a történelmi reflexiót, valamint félreértéseket eredményez, ha nem ismerjük egymást, nem értjük egymás motivációit

– fogalmazott Navracsics Tibor.

Azt mondta, a jövőben megoldandó kérdés lesz, hogy „hogyan dolgozzuk ki az olyan közös európai kulturális identitást, amely nem csorbítani fogja a nemzeti identitásokat, hanem épít rájuk”.

Navracsics Tibor az ukrajnai háborúval kapcsolatban is felszólalt.

Nem mutatunk semmilyen lelkesedést a háború iránt, de mindent tőlünk telhetőt megteszünk, hogy segítsünk az ukránoknak, akik menedékre találhatnak országunkban. Ugyanúgy tesszük ezt, mint a lengyelek, és ezt természetesnek is tartom.

A közép-európai Davosnak is nevezett nemzetközi gazdasági fórumot 31. alkalommal rendezik meg, ezúttal csaknem ötezer ember részvételével.

Dr. Máriás

Botrányalbum - 150 festmény tanulságos és vicces tanmesével

MEGVESZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM