18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Életfogytiglanra ítéltek egy svéd gimnazistát, aki baltával ölte meg két tanárát

2022.09.08. 17:18
Életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték csütörtökön azt a 18 éves svéd gimnazistát, aki baltával ölte meg két tanárát márciusban.

A gyilkosság egy Malmö déli részén található művészeti iskolában történt, amelynek több mint ezer tanulója van. A fiatalember maga hívta ki a rendőrséget tette után. A kiérkező rendőrök a középiskola harmadik emeletén két súlyos sérült tanárnőt találtak és az elkövetőt, akit letartóztattak. A két nő később belehalt sérüléseibe.

Johan Kvart, az ügyben eljáró bíró közleménye szerint „a 18 éves férfi brutális, szörnyű gyilkosságokat követett el, nagy szenvedést okozva áldozatainak”.

Az elkövető beismerte tettét és vallomásában azt mondta,

nem találta helyét a társadalomban, ám ahhoz nem volt bátorsága, hogy megölje magát. Abban viszont biztos volt, hogy a gyilkosságok után nem hagyhatja el élve a helyszínt.

A malmői bíróság közölte, hogy e vallomáson túlmenően nem tudják pontosabban meghatározni, mi motiválhatta a gimnazistát tette elkövetésében. Mindazonáltal vannak arra utaló jelek, hogy aktívan érdeklődött az iskolai lövöldözések, valamint a hasonló erőszakcselekmények iránt, és fel akarta hívni a figyelmet magára.

Svéd igazságügyi források szerint az ország modern kori történetében ez a férfi a legfiatalabb, akit életfogytig tartó börtönre ítéltek.

Az ítélet azután született, hogy módosítottak egy törvényt, amely a fiatalkorúak esetében még a súlyos bűncselekményekért is enyhébb ítéleteket helyezett kilátásba.

A fiatal férfit pszichológiai vizsgálatnak is alávetették, amelynek eredménye szerint autista vonásokat mutató zavarai vannak, de súlyos pszichés probléma vagy betegség jeleit nem mutatta.

Anders Elison, az elkövető ügyvédje enyhébb ítéletet kér a bírósági eljárás során arra hivatkozva, hogy védencének pszichés problémái vannak. Az ítélethirdetés után a helyi médiának nyilatkozva azt mondta, fellebbezni fog az ítélet ellen.

Svédországban az életfogytiglani büntetésüket töltő elítéltek 10 év letöltése után kérelmezhetik, hogy azt konkrét idejű büntetésre módosítsa a bíróság – írja az MTI. Ennek eredményeként átlagosan csak 16 éves tényleges börtönbüntetést jelent Svédországban az eredetileg életfogytiglaniként kiszabott szabadságvesztés.

A szabadságvesztés büntetésen felül a tanárgyilkos tinédzsernek egymillió svéd korona (37 millió forint) kártérítést is fizetnie kell a hozzátartozóknak.