új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A királynő koporsója vasárnap több mint 100 mérföldet tesz majd meg Balmoralból a Skót-felföldön keresztül Edinburgh felé, és várhatóan több ezer ember gyűlik majd össze az utcákon, hogy a közelébe jusson.

    A halottaskocsi vasárnap helyi idő szerint délelőtt 10 órakor indul útnak a Balmoral-kastélyból egy autókonvoj tagjaként, majd lassan áthalad a Ballater és az Aboyne nevű kis falun is. A Deeside szívében található viktoriánus faluban, Ballaterben sokan ismerik a királyi család tagjait, akik köztudottan a Dee folyó mentén található rezidencián töltik nyaraikat.

    A királynőről ismert volt, hogy szeretett sétálgató emberekkel csevegni Cairngormsban, a helyi, ballateri kereskedőket pedig minden évben meghívja a család kastélyukba a Ghillies-bálra, egy éjszakai skót táncra.

  • Mint megírtuk, a királynő temetése előtti napokban III. Károly és felesége, Kamilla királyné Skóciába, Észak-Írországba és Walesbe utazik.

    A BBC azt írja, Liz Truss, az Egyesült Királyság új miniszterelnöke is elkíséri Károly királyt az országjárásra.

    A miniszterelnök szóvivője elmondta: „Ami a miniszterelnök részvételét illeti, csatlakozik a királyhoz, aki az Egyesült Királyságban a nemzeti gyásznapokat vezeti. Hétfő délután Skóciába, kedden Észak-Írországba, pénteken pedig Walesbe utaznak.”

  • Vilmos walesi herceg először tett hosszabb nyilatkozatot nagyanyja, II. Erzsébet csütörtöki halála óta.

    Tudtam, hogy egyszer eljön ez a nap, de el kell telnie még egy kis időnek, mire a nagymama nélküli élet valóságossá válik

    – közölte a herceg.

    Kiemelte: bár szomorú szívvel gyászolja a hatalmas veszteséget, egyben „hihetetlenül hálás” is, mert a királynő évtizedeken át nagy bölcsességgel, mindig higgadt és nyugodt tanácsokkal egyengette útját.

    Életem legboldogabb pillanataiban és legszomorúbb napjain is mellettem állt. Generációm nevében köszönöm neki, hogy egy más korból származó, de mindannyiunk számára mindig aktuális szolgálatot végzett méltósággal a közéletben. Nagymamám azt mondta, hogy a gyász az az ár, amit a szerelemért fizetünk. A következő hetek szomorú részvétnyilvánításai a rendkívüli királynőnk iránt érzett szeretetről tesznek majd tanúbizonyságot

    – tette hozzá a herceg.

    „Megtisztelem nagyanyám emlékét azzal, hogy minden tőlem telhető módon támogatom apámat, a királyt” – fogalmazott Vilmos.

  • Egy hivatalos ceremónia részeként Kanadában is királlyá nyilvánították III. Károlyt – írja a BBC.

    A trónöröklésről Mary Simon kanadai főkormányzó − aki az ország államfői tisztségét betöltő uralkodót képviseli Kanadában – adott ki egy hivatalos nyilatkozatot. Ezt a nyilatkozatot olvasta fel Kanada főheroldja hagyományos öltözetben (ez az alábbi videóban látható).

    Ezután 21 tüzérségi díszlövéssel ünnepelték az új uralkodót. 

    Mindeközben Justin Trudeau kanadai miniszterelnök és fia, Hadrien virágcsokrokat helyeztek el II. Erzsébet előtt tisztelegve. 

  • Egy videón látható, amint III. Károly a Trónutódlási Tanács ma délelőtt megtartott ülése közben – jobb híján – egy grimasszal jelzett a segédjének. Minderről itt írtunk bővebben.

  • Donald Trump korábbi amerikai elnök „a legkülönlegesebb megtiszteltetésnek” nevezte a II. Erzsébettel való találkozását.

    Trump 2019 júniusában egy állami banketten vett részt Nagy-Britanniában, és találkozott a brit királynővel is, amikor ellátogatott a Buckingham-palotába és a windsori kastélyba.

    Olyan környezetben nőttem fel, ahol Erzsébet királynőt – kecsességét, báját, előkelőségét – mélyen csodálták, különösen a skót származású édesanyám

    – írta Donald Trump a Daily Mailnek.

    Az Egyesült Államok 45. elnöke azt írta: a II. Erzsébettel való találkozó egy olyan meghatározó élmény volt, melyet feleségével életük végéig megőriznek, nagy becsben tartanak.

    „Őfelségének éles esze volt, mindig pontosan tudta, mit kell mondania. A három évvel ezelőtti, felejthetetlen vacsoránkon csodálatosan kijöttünk egymással, egész este beszélgettünk” – írta Trump.

  • III. Károly király találkozókkal teli délutánt kezdett, többek között Justin Welby canterburyi érsekkel is egyeztetett Kamilla királyné társaságában a Buckingham-palota 1844-es termében.

    Károly az anglikán egyház vezetője is lett egyben, Welby pedig a legmagasabb rangú érsek. Találkozójuk után megszólaltak a harangok számos templomban, a hívek részvétnyilvánító könyvekben róhatják le kegyeletüket II. Erzsébet emléke előtt. A vasárnapi istentiszteleteken az elhunyt királynőért és Károly király uralkodásáért imádkoznak majd.

    III. Károly az érsekkel való egyeztetés során ígéretet tett arra, hogy fenntartja a skót egyház biztonságát – írja a The Guardian.

    Az új uralkodó ma még találkozik Liz Truss brit miniszterelnökkel és Sir Keir Starmerrel, a Munkáspárt vezetőjével is.

  • A trónörökös egy közleményt adott ki, amelyben elmondta, hogy miként élte meg II. Erzsébet halálát.

    A hercegi pár Instagram-oldalán korábban csak röviden számoltak be a királynő haláláról. Most Vilmost herceg egy hosszabb közleményt adott ki, és azt írta: II. Erzsébet történelmi uralkodásáról nagyon sokat fognak beszélni a következő napokban, de ő mindezt másként éli meg.

    Én a nagyanyámat veszítettem el. És miközben sajnálom ezt a veszteséget, egyszerre nagyon hálás is vagyok. Ugyanis még életem ötödik évtizedében is részesülhettem a királynő bölcsességéből, támogatásából

    – írta.

    Vilmos herceg hozzátette azt is, hogy Katalin hercegné is húsz évig élvezhette a királynő iránymutatását és támogatását, valamint a három közös gyermekük is „életre szóló tapasztalatokat” szerzett vele kapcsolatban. A trónörökös végül egy személyes kijelentéssel zárta a közleményt. 

    Ott állt az oldalamon a legboldogabb pillanataimban. És ott állt az oldalamon életem legszomorúbb napjaiban is

    – írta a herceg a királynőről, vélhetően arra utalva ezzel, hogy Diana hercegné halálakor II. Erzsébet ahelyett, hogy Londonba utazott volna, inkább az unokái mellett maradt (mindez akkor megosztotta a brit közvéleményt, ugyanis sokan nem értették a királynő lépését). 

  • Az Index olvasója több képet is készített ma a Balmoral-kastélynál, ahol a királynő csütörtökön elhunyt.

    Olvasónk utolsó fotóján az az út látható, ahol holnap Aberdeenbe fogják szállítani a királynőt, ezt már most lezárták.

  • Vilmos herceg és Katalin hercegné, valamint Harry herceg és Meghan Markle késő délután a windsori kastélyhoz érkeztek – írja a BBC. A hercegi párok az Erzsébet királynő emlékére elhelyezett virágcsokrokat tekintették meg a helyszínen.

    A kastélynál egy nagyobb tömeg üdvözölte a királyi család tagjait. A tömeg először csendben fogadta, de később megtapsolta őket. Vilmos és Katalin az összegyűltek közül néhány embert közvetlen közelről is üdvözölt (akárcsak korábban Károly király).

    Hosszú ideje ez az első alkalom, hogy a két hercegi pár közösen szerepel egy nyilvános rendezvényen.

  • A II. Erzsébet temetése előtti napokban III. Károly király és felesége, Kamilla királyné Skóciába, Észak-Írországba és Walesbe utazik. Az első állomás Skócia lesz, ahol meglátogatják a skót parlamentet, és részt vesznek az uralkodó emlékére rendezett virrasztáson – írja a BBC.

    Kedden a királyi pár repülővel Belfastba utazik, és ellátogat a Hillsborough-kastélyba, ahol megtekintik a királynő Észak-Írországgal való hosszú kapcsolatáról szóló kiállítást.

    Majd visszatérnek Londonba – ahol tanúi lesznek II. Erzsébet királynő koporsója megérkezésének –, és pénteken Walesbe utaznak.

  • A Buckingham-palota megerősítette a hírt, miszerint szeptember 19-én, hétfőn tartják a királynő temetését a londoni Westminster-apátságban – számolt be róla a BBC.

    A következő tíz napban szigorú protokoll szerint zajlanak az események. A különböző eshetőségekre számtalan terv készült. II. Erzsébet halála után a London Bridge Operation nevű terv lépett életbe, amely arra az esetre szólt, ha az uralkodó (mint az történt) rövid betegség után hal meg. 

    Mivel a királynő Skóciában, a Balmoral-kastélyban halt meg, ezután az Operation Unicorn nevű terv lépett életbe.

    A részletes tervről napokra lebontva ebben a cikkünkben írtunk.

  • Londonban a Green Parkban található emlékkert átalakult egy olyan térré, ahol az emberek virágokkal tisztelegnek a királynő előtt.

    A bejáratnál biztonsági őrök ellenőrzik, hogy a virágokról minden csomagolást eltávolítsanak, mielőtt leteszik őket. 

    A családok leteszik a virágokat, és egy pillanatra megemlékeznek a királynőről – írja a Guardian.

  • Az Egyesült Királyság orosz nagykövete gratulált III. Károly királynak trónra lépése alkalmából.

    Andrej Kelin levelét a londoni orosz nagykövetség tette közzé a Twitteren.

    Engedje meg, hogy az Orosz Föderáció elnökéhez csatlakozva szívből gratuláljak felségednek a trónra lépés alkalmából. Kérem, fogadja őszinte jókívánságaimat hosszú és fényes uralkodásához, valamint népének jólétéhez

    – áll a levélben.

  • A Szent Jakab-palotában szombat délelőtt hivatalosan is bejelentették, hogy III. Károly az Egyesült Királyság és a Brit Nemzetközösség uralkodója. A kihirdetés után Károly király visszaérkezett a Buckingham-palotába, ahol tömegek üdvözölték őt éljenezve.

    Az uralkodó mosolyogva integetett vissza a tömegnek, amely annak reményében érkezett a helyszínre, hogy megpillanthatja az új királyt – írja a Guardian.

  • III. Károly volt az angol-brit monarchia történetének első olyan trónörököse és walesi hercege, aki nem uralkodóként érte meg 70. születésnapját. Ez komoly rekord: az a hagyomány, hogy az angol trón mindenkori első számú várományosát a walesi hercegi cím illeti meg – bár ez nem törvényszerű –, a XIV. századig, az Arany János által is megénekelt I. Eduárd király uralkodásának idejéig nyúlik vissza.

    III. Károly király már kilenc évvel ezelőtt, a 65. születésnapján megdöntötte a brit trónörökösök abszolút életkori rekordját is, amely addig IV. Vilmos királyé volt, ő ugyanis 64 évesen, 1830 júniusában léphetett trónra.

    Károly édesanyja, II. Erzsébet királynő csaknem 71 évig ült az Egyesült Királyság trónján, Károly herceg így hivatalosan ugyanennyi ideig volt a brit trón első számú várományosa.

    Az új király ezzel is abszolút rekorder az angol-brit monarchia történetében: már 2011. április 20-án megdöntötte a trónra várás időrekordját, amelyet addig a napig ükapja, VII. Eduárd, az 1901-ben 82 évesen, 63 év, hét hónap és három nap uralkodás után meghalt Viktória királynő fia tartott. VII. Eduárd, aki 1841-ben, édesanyja uralkodásának ötödik évében született, 59 évet, két hónapot és 13 napot töltött trónörökösként, a trónon viszont már csak kilenc év adatott meg neki – adta hírül az MTI.

  • Károly király a 70. születésnapja alkalmából vele és róla készített BBC-portréműsorban megígérte, hogy uralkodóként már nem fog „mindenbe beleszólni”.

    A brit udvari protokoll szigorú határokat szab annak, hogy az Egyesült Királyság mindenkori uralkodója mikor mit mondhat a nyilvánosság előtt. Az egyik legszigorúbb szabály az, hogy napi politikai kérdésekben egyáltalán nem nyilváníthat véleményt, még kevésbé tehet kísérletet saját kormánya politikai döntéseinek befolyásolására.

    Károlyról ugyanakkor köztudott, hogy az elmúlt évtizedekben nem tett lakatot a szájára, ha nem tetszett neki valami, és véleményét rendszeres magánlevelekben is kifejtette, például Tony Blair volt munkáspárti miniszterelnöknek és minisztereinek – számolt be az MTI.

    A négy évvel ezelőtti BBC-műsorban ugyanakkor Károly kijelentette: mindig azon igyekezett, hogy bármit tesz is, annak ne legyen pártpolitikai jellege. Elismerte azonban, hogy uralkodóként „egészen más” magatartást kell majd tanúsítania, mint trónörökösként, mivel „a két helyzet teljesen különbözik egymástól”.

  • A Daily Telegraph által megosztott felvételen az látható, amint a királyi család egyik rajongója a kordon felett megcsókolja Károly királyt. 

    A videó még pénteken készült, amikor az új uralkodó visszatért Londonba, a Buckingham-palotánál köszöntötte a tömeget, és néhány emberrel kezet is fogott. Ezt használta ki az egyik hölgy, aki egy csókot nyomott Károly király orcájára.

    A People magazin arról is beszámolt, hogy a nő – akit Jenny Assiminiosnak hívnak, és Ciprusról származik – egy rövid interjúban azt mondta az esetről:

    Hirtelen ott láttam őt magam előtt. El sem akartam hinni, és azt kérdeztem tőle: »Megcsókolhatom Önt?«. Mire ő azt válaszolta, hogy »Nos, igen«, és ezután megragadtam, és megcsókoltam az arcát, nagyon boldog voltam 

    – mondta a nő, aki a saját bevallása szerint imádja a királyi családot, és gyakran vásárol az uralkodóházhoz köthető szuveníreket is.

  • A rendőröknek kellett földre vinniük azt a férfit, aki Londonban megpróbálta megzavarni III. Károly király trónra lépési ceremóniáját.

    Mint az az alábbi videón látható, a férfi átmászott a kordonokon, de a rendőrök rövid időn belül földre vitték, és megbilincselték. Nem sokkal később ugyanott haladt el III. Károly autója a Buckingham-palota irányába a Szent Jakab-palotából.

    Az uralkodó integetett is a tömegnek, miközben a Rolls-Royce-ja lassan továbbhaladt. A férfit a rendőrök elvezették, és egy gépjárműben elvitték a helyszínről – írja a Mirror.

  • A BBC History Magazine által kiadott, A Királynő című könyvben a II. Erzsébet neveléséről szóló részben idézték fel, hogy az uralkodó nagyon szerette a természetet, az állatokat, és ezért gyermekként egyszer azt mondta a nevelőjének: 

    egy farmerhez akar feleségül menni, akivel „rengeteg tehenük, lovuk, kutyájuk és gyermekük” lehet majd.

    Az állatok és a természet – főként a kutyák és a lovak – szeretete később is szerepet játszott a királynő életében, egészen az utóbbi évekig – idézte fel a The Guardian.

  • Egy évszázados hagyomány szerint a k irályi méhész közölte a királynő méheivel, hogy a királynő meghalt, és Károly király az új főnökük – írta meg a Daily Mail

    A méhek tízezreinek otthont adó kaptárakra fekete, masnira kötött szalagokat helyezett, majd közölte velük, hogy gazdasszonyuk meghalt, és mostantól egy új gazda lesz értük felelős.

    Ezután felszólította a méheket, hogy legyenek jók új gazdájukhoz – aki egykor maga is híres volt arról, hogy beszél a növényekkel.

    A furcsa rituálé hátterében egy régi babona áll, miszerint ha nem szólnak a méheknek a gazdaváltásról, akkor a méhek nem termelnek mézet, elhagyják a kaptárat, vagy akár el is pusztulhatnak.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök közleményben gratulált III. Károlynak a trónra lépése alkalmából – számolt be róla a Kreml sajtószolgálata Telegram-csatornáján. 

    A gratuláció mellett sok sikert és jó egészséget kívánt az új királynak. 

  • A királynő állami temetésének napja munkaszüneti nap lesz. A temetés időpontját még nem jelentették be, de valószínűleg szeptember 19-én, hétfőn lesz.

    A munkaszüneti napot III. Károly király hivatalosan a londoni Szent Jakab-palotában tartott első ülésén hagyta jóvá, a titkos tanács első ülésén.

    Penny Mordaunt, a tanács megbízott elnöke felolvasott két tervezetet, amelyekben a napot Angliában, Walesben és Észak-Írországban, valamint Skóciában munkaszüneti nappá nyilvánították – írja az Independent.

    A király egyetlen szóval válaszolt: „jóváhagyva”, mielőtt aláírta volna a proklamációkat.

  • Az uralkodó hivatalos rezidenciáján, a Szent Jakab-palotában a királyi család tagjaiból, a miniszterelnökből, vezető politikusokból és a canterburyi érsekből álló Trónutódlási Tanács (Assession Council) nevében annak vezetője, Penny Mordaunt, a parlament alsóházának elnöke hivatalosan is bejelentette, hogy III. Károly az Egyesült Királyság és a Brit Nemzetközösség uralkodója.

    Ezután katonai tiszteletadás mellett, fanfárok kíséretében a Szent Jakab-palota erkélyén felolvasták a prokramációt.

    Kapcsolódó

    Mostantól hivatalosan is III. Károly az Egyesült Királyság uralkodója

    Penny Mordaunt, a parlament alsóházának elnöke hivatalosan is bejelentette II. Erzsébet halálát.

  • Rab József királyegyházai szerszámkészítő 1983 tavaszán kapta meg élete legkiemelkedőbb munkáját. A mesterember, aki már azelőtt is híres volt a munkáiról, azt a megbízást kapta, hogy II. Erzsébet számára készítsen néhány aranyozott lószerszámot – írja a Pécs Aktuál.

    Nemrég Erzsébet angol királynőnek adta fel négyfogatos futószerszámát. Ennyi aranyozott fémfelületet sose látott életében, amennyit megrendelt a királynő. Az átvevők hosszú időn át nagyító alatt néztek minden darabkát, de kifogás nem érte a baranyai szíjgyártó és nyerges mesterember remekét

    – írta 1983 májusában a Dunántúli Napló.

  • II. Erzsébet brit királynő őszinte érdeklődést mutatott Oroszország iránt 1994-es látogatása alkalmával – közölte Naina Jelcina, Oroszország első elnökének özvegye a Jelcin Központ sajtószolgálata szerint. 

    A királynő mindig kedvességet és barátságot tanúsított a beszélgetőpartnerei iránt, valamint kifejezte az országunk iránti őszinte érdeklődését is. II. Erzsébet királynő megható ajándékot adott nekem: egy dobozt, amely a kertjéből származó növények magjait tartalmazta. A magok gyökeret vertek a talajunkban, a királynő kertjének növényei megnőttek, és most itt élnek a kertemben. A doboz, amelyet a királynő adott nekem, jelenleg Oroszország első elnökének múzeumában van Jekatyerinburgban

    – közölte Jelcina, hozzátéve, hogy először 1994-es oroszországi látogatása során találkozott II. Erzsébettel.

    Véleménye szerint a látogatás szimbolikus gesztus volt, amely megerősítette, hogy Nagy-Britannia kész együttműködni Oroszországgal – írja a TASSZ

  • A fotós, aki az utolsó képet készítette a királynőről Balmoralban, elmondta, hogy őfelsége nagyon boldognak tűnt, és felidézte a néhai uralkodóval kettesben töltött természetes pillanatot.

    Jane Barlowt, a Press Association fotósát azért küldték, hogy lefényképezze a királynőt, amint kedden Liz Trusst a Konzervatív Párt újonnan megválasztott vezetőjeként és miniszterelnökként fogadja.

    A fotó most a Daily Mail szerint sokkal jelentősebbé vált, mivel a királynőt csütörtöki halála előtt utoljára örökítette meg, mindössze két nappal a felvétel elkészülte után hunyt el.

  • Barbados tavaly novemberben lett a világ legújabb köztársasága, és ezzel a királynőt leváltották az államfői posztról. Halála után azonban a politikai vezetők tisztelegtek öröksége előtt − közölte a BBC

    Mia Mottley miniszterelnök korábban egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy „nagyon kevesen tudták felülmúlni azt, amit ő uralkodóként elért”, és az új uralkodót, Károly királyt „Barbados barátjának” nevezte.

  • A skót fővárosban, Edinburghban lezárták az utakat és kordonokat emeltek a királynő koporsójának hétvégi érkezése miatt – írja a BBC.

    A koporsót várhatóan vasárnap viszik át a Balmoral kastélyból az edinburghi Holyroodhouse palotába.

    Ezt követően a nyilvánosság tagjai a skót főváros Szent Giles-székesegyházában vonulhatnak majd el a koporsó mellett, mielőtt azt kedden Londonba szállítják.

  • A királynő és a monarchia több szempontból is nyomot hagyott Szingapúrban.

    Az egykori brit gyarmaton tett három látogatása hatalmas, lelkes tömegeket vonzott − jegyezte meg pénteken Lee Hszien Loong miniszterelnök a BBC tudósítása szerint. 

    Elhunytát mindannyian mélyen gyászoljuk Szingapúrban. Őfelsége mindig melegséget és barátságot mutatott természetes szeretetével és spontán jó humorával

    − fogalmazott a királyi családnak küldött részvétnyilvánításában.

    Szingapúr 1965-ben vált független országgá, és az azóta eltelt évtizedekben a királynő jelentősége csökkent.

    Öröksége mindenütt jelen van. Még mindig utak viselik a nevét, és koronázása alkalmából egy egész lakónegyedet neveztek el róla.