Ez a poszt a következő Percről percre része:

Vlagyimir Putyin az életéért küzd?

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ez volt mára az Index percről percre közvetítése, köszönjük a megtisztelő és kitartó figyelmüket. Tartsanak velünk hétfőn is, már korán reggel indítjuk hírfolyamunkat!

  • Az ukrán vezérkar vasárnapi jelentésében arról tájékoztatott, hogy az orosz megszállók egy nap alatt 400 katonájukat, 33 páncélozott járművüket és 18 harckocsijukat veszítették el.

    A vezérkari összesítés szerint eddig 52 650 orosz katona halt meg Ukrajnában, az ukrán erők megsemmisítettek egyebek mellett 242 orosz repülőgépet, 213 helikoptert, 2154 harckocsit, 4617 páncélozott járművet és 1263 tüzérségi fegyvert.

    A vezérkar jelentésében azt is írta, hogy

    a veszteségek miatt az oroszok az ideiglenesen megszállt területeken a férfilakosság erőszakos mozgósítását tervezik, ezért a férfiaknak tilos elhagyni a településeket.

    Herszonban átkutatták a város keleti részében lévő lakóövezet lakásait, amelyekből az Antonyivszkij híd látható. Kahovka és Kozacke lakosait az orosz hadsereg figyelmeztette, hogy ha az átkelőhelyekhez közelednek, tüzet nyitnak rájuk, és agyonlövik őket – számolt be az MTI a vezérkar jelentése alapján.

  • Kritikus infrastrukturális létesítményeket támadtak meg az orosz erők vasárnap este, ezért légiriadót jelentettek be egész Ukrajnában, több területen világítás sincs – írja az Unian ukrán hírügynökség.

    Igor Terekhov harkivi polgármester is megerősítette a támadás hírét, egyúttal nyugalmat kért a lakosságtól, majd hozzátette: az illetékesek már dolgoznak a probléma elhárításán.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a CNN-nek adott interjút Kijevben.

    Fareed Zakariának, a CNN riporterének Vlagyimir Putyin orosz elnökről Zelenszkij azt mondta: „nem szabad tőle félni”. Az interjú a kijevi elnöki palota területén készült.

    Zakaria megjegyezte, hogy korábban bunkerben vagy ehhez hasonló környezetben készültek interjúk az ukrán elnökkel. Zelenszkij erre úgy reagált: az orosz bombák a nap bármely órájában földet érhetnek Ukrajnában.

  • Az ukrán légvédelmi erők orosz rakétákat lőttek le a poltavai régióban található Kremencsuk kerületében – közölte Dmitro Lunyin, a poltavai katonai közigazgatási vezető a Telegramon.

    Az Ukrajinszka Pravda írásában emlékeztet, hogy a Krím félsziget kivételével egész Ukrajnában légiriadót jelentettek be.

  • A Donyecki Népköztársaság három katonája meghalt, további 14-en pedig megsebesültek vasárnap az ukrán hadsereg elleni harcokban – jelentette be Eduard Basurin, az oroszok által támogatott szeparatisták egyik vezetője.

    „Sajnálattal közöljük, hogy népköztársaságunk három katonája életét vesztette, további tizennégyen pedig sérüléseket szenvedtek a függetlenségért folytatott harc közben" – közölte a Népi Milícia sajtószolgálata Telegram-csatornáján.

    Basurin tájékoztatása szerint az ukrán  nehéztüzérségi csapatok több mint 120 lövedéket lőttek ki tankjaikból. Hat település került ágyúzás alá, két ház megrongálódott.

  • A dnyipropetrovszki régió néhány városa és közössége is áram nélkül maradt az energetikai infrastruktúrákat ért korábbi támadások miatt – írja az Ukrajinszka Pravda.

    Valentyin Reznicsenko, a dnyipetrovszki katonai régió vezetője a Telegram-csatornáján erősítette meg a történteket. 

  • Az ukrán erők már több mint negyven települést szabadítottak fel a harkivi régióban – közölte Oleh Szinyehubov megyei kormányzó vasárnap egy sajtónyilatkozatban, amelyet hivatalának sajtószolgálata is közzétett internetes oldalán.

    A tisztségviselő hozzáfűzte, hogy „valójában sokkal több a felszabadított település, csak ez az adat nem közölhető, tekintettel az ukrán hadsereg folyamatban lévő hadműveletének érdekeire”.

    Felszabadítottuk területeink jelentős részét a csuhujivi járásban, Kupjanszk és Balaklija térségében. Egységeink benyomultak Kupjanszkba, az izjumi járás településeinek felszabadítása pedig folyamatban van. Összességében északi, északkeleti irányban fegyveres erőink tartják pozícióikat. Az ellenség folyamatosan próbálja támadni őket, megpróbál áttörni mindenféle fegyverrel: légicsapásokkal, rakéta-sorozatvetőkkel, ágyútüzérséggel támad

    – fejtette ki Szinyehubov.

    Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy Volodimir Zeleszkij ukrán elnök péntek esti videóüzenetében még harminc visszafoglalt harkivi településről beszélt – számolt be az MTI.

  • Szeptembertől minden, Magyarországon élő ukrán gyermeknek iskolába kell járnia, ám ez nem olyan egyszerű.

    Nagyon komoly nyelvi problémák vannak. Azokat a kulcsinformációkat, amelyek a gyermek mindennapjához hozzátartoznak a közoktatásban, nem nagyon látjuk még, miként lehetne eljuttatni a szülőkhöz, illetve a pedagógusokhoz

    – nyilatkozta Ercse Kriszta oktatáskutató, a Civil Közoktatási Platform szóvivője az InfoRádiónak.

    Kifejtette azt is, hogy szerinte lehetnének ukrán nyelvű tanítók, akik segítségére vannak az intézményeknek. Az ukrán tanulók csak a magyar oktatási rendszerben való iskolalátogatással teljesíthetik a tankötelezettséget, viszont az lenne a legjobb, ha folyamatosságot lehetne biztosítani az ukrán tanmenet szerinti haladásban.

    Az Indexnek nemrég egy hetedik osztályos ukrán kislány édesanyja nyilatkozott a magyarországi iskolakezdésről. A 13 éves Veronika a háború elől menekült, és csak ukránul tud.

  • További részletek derültek ki Vlagyimir Putyin orosz elnök és Emmanuel Macron francia elnök telefonbeszélgetését illetően.

    Putyin közölte Macronnal: Katasztrofális következményekkel járhatnak a zaporizzsjai atomerőmű elleni rendszeres ukrán támadások, Kijevre befolyást kell gyakorolni a befejezésük érdekében.

    A Kreml sajtószolgálatának tájékoztatása szerint a francia kezdeményezésre létrejött eszmecserén Putyin felhívta a figyelmet arra, hogy az atomerőmű létesítményei, köztük a radioaktívhulladék-tároló elleni rendszeres ukrán támadások katasztrofális következményekkel járhatnak.

    Putyin tájékoztatta Macront azokról az intézkedésekről, amelyeket orosz szakemberek tettek az erőmű fizikai védelmének biztosítása érdekében, és hangsúlyozta, hogy befolyást kell gyakorolni a kijevi vezetésre az erőműre mért csapások azonnali leállítása érdekében.

    Putyin és Macron legutóbb hosszú szünet után, augusztus 19-én beszélt telefonon egymással, ugyancsak a francia fél kezdeményezésére. A francia államfő szombaton Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott eszmecserét.

  • Az ukrán repülőterek két héten belül újranyithatnak, a fő feltétel a biztonság – erről Alekszandr Kubrakov ukrán infrastrukturális miniszter beszélt.

    Szerinte elsőként a lvivi repülőtér kezdheti meg működését – számolt be az UNIAN ukrán hírügynökség.

  • Kórházzá alakították az orosz erők a zaporizzsjai régió egyik iskoláját, ahol sebesültjeiket látják el – állítja közösségi oldalán az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara. 

    Az Unian ukrán hírügynökség beszámolója szerint az oroszok mintegy 10 egység katonai felszerelést is elhelyeztek az épület körül. Mint írják, a Ljubomivka névre hallgató faluban több mint 100 sebesültet látnak el.

  • Az ukrán fegyveres erők vesztesége Harkivban és Mikolajiv-Krivij Rihben szeptember 6. és 10. között több mint 4000 halott és több mint 8000 sebesült volt – közölte vasárnap Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

    Ezzel egy időben az orosz légierő, a hadászati rakétacsapatok és a tüzérség csapást mért az ukrán fegyveres erők egységeire a harkivi régióban, ennek következtében több mint 450 ukrán katona halt meg – tette hozzá.

    Konasenkov beszámolt arról is, hogy az oroszok  megsemmisítettek egy ukrán radarállomást Mikolajivban, valamint felrobbantották az ukrán fegyveres erők raktárait is a Donyecki Népköztársaságban és Mikolajiv közelében.

    Az oroszok eltalálták az ukránok 14. és 92. gépesített dandáregységeinek erőit és katonai felszereléseit Sztaroverovka, Csugujev és Volosszkaja Balaklija térségében, valamint a 113. területvédelmi dandárt Novaja Vodolaga faluban, és a külföldi zsoldosok bevetési pontját is támadás érte Klugino-Baszkirovka település környékén – mondta Konasenkov, hozzátéve, hogy ennek következtében több mint 200 katona és több mint 20 felszerelés veszett oda.

  • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Rosszija 1 televízió Moszkva. Kreml. Putyin című magazinműsorában azt mondta, hogy Oroszország nem zárkózik el az Ukrajnával folytatandó tárgyalásoktól, „azoknak viszont, aki elzárkóznak, meg kell érteniük, hogy minél jobban elhúzzák ezt a folyamatot, annál nehezebb lesz megállapodni”.

    Lavrov azt állította, hogy a Nyugat azért igyekszik távol tartani az orosz küldöttségeket a nemzetközi tanácskozásoktól, mert „fél az egyenes párbeszédtől”. Elmondta, hogy az orosz küldöttség még mindig nem kapta meg az amerikai vízumokat ahhoz, hogy részt vehessen az ENSZ-közgyűlés kedden kezdődő 77. ülésszakán – adta hírül az MTI.

  • A békeidőben programozóként dolgozó ukránok egy része hackerként állt a hadsereg szolgálatába. Egy 30 fős csapat nevéhez több hamis bombafenyegetés is fűződik, melyekkel orosz repülőket kényszerítettek a földre. Egyszer egy titkos katonai helyszínt is sikerült leleplezniük – írja az Infostart.

    A csapat tagjai a legkülönbözőbb közösségi oldalakon hoztak létre hamis profilokat, amelyeken csinos nőknek adták ki magukat. A Melitopolban tartózkodó oroszokkal felvették a kapcsolatot, és arra biztatták őket, hogy küldjenek fotókat.

    A képeket aztán arra használták fel, hogy megtalálják azt a katonai támaszpontot, amelyen az oroszok állomásoztak, a helyadatokat pedig továbbították az ukrán hadseregnek. 

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök és francia kollégája, Emmanuel Macron megbeszélést folytatott a zaporizzsjai atomerőmű biztonsági helyzetéről – közölte vasárnap a Kreml.

    A két vezető telefonon beszélt egymással, és a Kreml honlapján olvasható közlemény szerint mindkét fél úgy gondolja, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) részvételével „politikamentes interakciót” kell végrehajtaniuk – számolt be az Al Jazeera.

  • Az ukrán csapatok folytatják az Oroszország által megszállt területek felszabadítását: szeptember eleje óta több mint háromezer négyzetkilométer került vissza Ukrajna ellenőrzése alá, Harkiv irányában pedig nemcsak dél és kelet, hanem észak felé is elkezdtek haladni, és már ötven kilométerre vannak az ukrán–orosz államhatártól – számolt be Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka vasárnap a Telegramon.

    A washingtoni hadtudományi intézet (ISW) elemzői legfrissebb jelentésükben azt írták, hogy

    Ukrajna több területet szabadított fel öt nap alatt, mint amennyit Oroszország április óta összes művelete alatt elfoglalt.

    Megjegyezték, hogy az ukrán erők helyenként mintegy 70 kilométeres mélységig is áttörték az orosz vonalakat.

  • Pavlo Kirilenko, a Donyecki Regionális Katonai Igazgatóság vezetője a Telegramon jelentette: az orosz megszállók megtámadták Kramatorszkot, Szlavjanszkot és Nyikolajevkát a donyecki régióban, egy ember megsebesült – adta hírül az UNIAN ukrán hírügynökség.

    Az orosz megszállók három városra csaptak le egyszerre vasárnap délután. Kramatorszk, Szlavjanszk és Nyikolajevka tűz alá került. Ipari létesítmények, sokemeletes épületek és benzinkutak sérültek meg. Legalább egy ember megsebesült 

    – mondta Kirilenko.

  • Új szakaszba lép a háború, a közeljövőben pedig majd kiderül, mi történik abban az esetben, ha az ukránok odaérnek az oroszok lakta területekre – fogalmazott Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az Ultrahang csatorna podcastműsorában.

    Nógrádi György a műsorban elmondta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában orosz kérésre rendkívüli ülés lesz, amelyen az oroszok azt akarják elérni, hogy a nyugati országok állítsák le az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat.

    Új helyzet van, olyan mennyiségű fegyver érkezett Ukrajnába, hogy orosz reagálásra van szükség

    – fogalmazott a Mandiner szerint a biztonságpolitikai szakértő, aki szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök jelenleg az „életéért küzd” a pozícióját látva.

    Nógrádi György korábban arról is beszélt, hogy ha 2023 nyaráig eltart a háború, az egyben Európa végét jelenti. Szerinte arra kicsi az esély, hogy Európa megállapodjon az oroszokkal a gázszállítás kérdéséről, így kénytelen lesz máshonnan, de drágábban gázhoz jutni.

    Egy másik interjúban „szerencsétlen színészként” jellemezte Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, aki meglátása szerint alkalmatlan az államfői feladatok ellátására. 

  • Franciaország közlekedési minisztere kijelentette, hogy megállapodást ír alá Romániával az ukrán gabonaexport növeléséről a fejlődő országokba, többek között a Földközi-tenger térségébe.

    Holnap aláírok egy megállapodást Romániával, amely lehetővé teszi, hogy Ukrajna még több gabonát juttasson ki a fejlődő országok felé – különösen a földközi-tengeri országokba – ahol a legnagyobb szükség van rá

    – mondta Clement Beaune a francia LCI televíziónak.

  • Az ukránok már harmincnál is több települést foglaltak vissza az oroszoktól. Fél év után újra ukrán kézben van Balaklija, Kupjanszk és Izjum is.

    Mint Volodimir Zelenszkij elnök közölte, már 2,5 ezer négyzetkilométernyi területet foglaltak vissza az ukrán erők.

    Kijelenthető tehát, hogy a harkivi régióban gyakorlatilag összedőlt az orosz védelmi vonal, csapataik szélsebesen vonulnak vissza a donbászi területekre – adta hírül a Kárpáti Igaz Szó

    Az orosz katonai hadvezetés azzal indokolja lépését, hogy így jobban tudnak majd koncentrálni a Donyecki terület teljes térségének a megkaparintására. A szakértők azonban úgy vélik, egyértelműen orosz kudarcról van szó.

  • A kis- és középvállalkozások irányába fog tolódni az ukrán gazdaság szerkezete a háborút követően – jelentette ki Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a Jaltai Európai Stratégia kijevi ülésén.

    Az Unian tudósítása szerint Smihal az eseményen emlékeztetett arra, hogy az ukrán kormány korábban pályázati támogatást indított a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, a programot pedig a partnerekkel közösen fejleszti tovább. 

  • Egy Ukrajnával határos déli régió orosz tisztviselője vasárnap azt mondta, hogy több ezer ember lépte át a határt, miután a kijevi hadsereg azt állította, hogy visszaszorította Moszkva erőit az ország keleti részén.

    „Az elmúlt napon több ezer ember lépte át az orosz–ukrán határt. A legtöbben saját járművükkel mentek a rokonokhoz. Ma 1342 embert helyeztek el a régióban 27 ideiglenes befogadóközpontban” – közölte Vjacseszlav Gladkov, a Belgorodi terület kormányzója a Moscow Times szerint.

  • Volodimir Zelenszkij elmondta, hogy az ukrán fegyveres erők mintegy kétezer négyzetkilométernyi területet foglaltak vissza az orosz erőktől azóta, hogy a hónap elején meglepetésszerű északkeleti ellentámadásba kezdtek.

    Szombat esti beszédében az ukrán elnök azt mondta, „ezekben a napokban az orosz hadsereg a legjobb formáját mutatja – a hátát” – utalva ezzel a visszavonulásra. Végül is jó választás számukra a menekülés. „Ukrajnában nincs és nem is lesz helye a megszállóknak” – mondta az ukrán elnök.

    Zelenszkij szerint Ukrajna ebben a hónapban eddig 770 négyzetkilométernyi területet foglalt vissza egy támadássorozatban.

    „Katonáink mozgása a front különböző irányaiban folytatódik” – mondta szombaton késő esti beszédében a Guardian szerint.

  • Az ember nem attól lesz hazafi, hogy jelszavakat hirdet. Az igazán hazafias emberek készek fegyverrel a kézben megvédeni a hazájukat – így szól az új, felső tagozatos orosz diákoknak szóló kötelező tanóra szövege. 

    Most, hogy hónapok óta vívja az Ukrajna ellen folytatott háborút, Oroszország megduplázta a hazafiasság szerepét és jelentőségét az orosz általános iskolákban. Fontos beszélgetések – ezzel a címmel indította az oktatási minisztérium az új, kötelező óráját. 

    Azért, hogy demonstrálja az új tananyag fontosságát, Vlagyimir Putyin orosz elnök személyesen tartotta meg az első órát a nyugati kalinyingrádi exklávéban külön átvilágított és előzetesen karanténba helyezett iskolásoknak – írja a Szabad Európa.

  • Nyugodtan zajlik az orosz választási kampány – mindössze tíz régió nyújtott be panaszt a kétnapos szavazás alatt – jelentette be Ella Pamfilova, a Központi Választási Bizottság elnöke vasárnap.

    A választási kampány meglehetősen gördülékenyen, nyugodtan, de egyben versenyszerűen és dinamikusan is zajlik – mi pedig követjük

    – mondta. Ella Pamfilova kijelentette, hogy a Központi Választási Bizottság két nap alatt mindössze 93 figyelmeztetést kapott a választási rendszer valószínűsíthető szabálytalanságáról – írja a TASZSZ

  • Az Ukrán Állami Határőrszolgálat legfrissebb tájékoztatója szerint már meghaladja a nyolcezret azoknak a hadköteles férfiaknak a száma, akik a háború kitörése óta eltelt időszakban törvénytelen módon kísérelték meg a külföldre jutást − közölte a Kárpáthír.

    Az információk szerint az ukrán határőrök eddig 5,6 ezer, zöldhatáron átjutni próbálkozót fogtak el. A többiek a határállomásokon különféle trükkökkel próbálták becsapni a hatóságot. 245 alkalommal a határőrök megvesztegetésével próbálkoztak. Ezektől az egyénektől összesen 3,8 millió hrivnyát (41 millió forintot) koboztak el a vesztegetési kísérletek bizonyítékaként.

  • Az Ukrán Fegyveres Erők egységei a nap folyamán 35 alkalommal tüzeltek a Donyecki Népköztársaság területére, amihez összesen 171 egységnyi különféle lőszert használtak fel – jelentette be vasárnap a köztársasági képviselet az ukrán háborús bűnökkel kapcsolatos kérdéseket ellenőrző és koordináló közös központban.

    Az elmúlt 24 órában a misszió 35 olyan esetről számolt be, amikor az ukrán fegyveres erők támadtak – tudatta a misszió Telegram-csatornája. 

    Hozzátették, hogy az ukrán hadsereg a támadásokhoz nagy kaliberű tüzérségi lövegeket, köztük NATO-szabványú 155 milliméteres, valamint 120 milliméteres aknavetőt használt – írja a TASSZ.

  • Az ukrán hadsereg teljesen ellenőrzése alá vonta a kelet-ukrajnai Harkivi terület Balaklija városát Hanna Maljar ukrán helyettes védelmi miniszter vasárnap reggeli bejelentése szerint – közölte az MTI. 

    Ukrán hivatalos források szerint ugyanakkor szombat este ismét rakétatámadás érte Harkiv városát, legalább egy ember meghalt, több ház megrongálódott.

    Rakétatámadást jelentettek az ország keleti részén fekvő Dnyipróból is. Borisz Filatov, a város polgármestere azt mondta, az egyik rakéta a központba csapódott be, több sebesültről tudnak, és tart a károk felmérése.

    Mindeközben Volodimir Tyimosenko, a Harkivi területi Hrakove rendőrfőnöke megerősítette, hogy az orosz erők elhagyták az ugyancsak a Harkivi területen található Hrakovét, és az ukrán rendőrség a városba érkezett.

    A hatóságok egyik legfontosabb feladata most a megszállók által elkövetett bűncselekmények felderítése

    – tette hozzá.

  • Az ukrán elnök a fegyveres erők vezérkarának Telegram-csatornáján újabb terület felszabadítását jelentette be. 

    A 14. önálló gépesített dandárnak köszönhetően visszakerült az ukrán zászló a Harkivi területen fekvő Cskalovszke falura. És így lesz ez mindenhol. Ki fogjuk űzni a megszállókat minden ukrán városból és faluból

    – fogalmazott.