Esőre váltott a heves trópusi vihar, enyhült a tűzveszély

2022.09.11. 07:25
Jelentős mértékben segített az erdőtűz megfékezésében a Kalifornia déli részébe érkező trópusi vihar szombaton – közölték a helyi katasztrófavédelmi szervek.

A Kay nevű vihar érkezése előtt a hatóságok még attól tartottak, hogy a heves szél miatt a tűz gyorsabban kezd terjedni, és nagyobb területen fenyegeti a lakosságot is. A vihar azonban mérséklődött, és jelentős mennyiségű esőt is hozott, ami segítette a tűzoltók munkáját.

A hét elején kezdődött tüzet péntekig alig 5 százaléknyi területen tudták megfékezni, és több ezer embert ki kellett telepíteni, viszont a rekordokat döntő hőség enyhülésének és az esőnek köszönhetően szombatra az tűztől mentesített terület 40 százalékra nőtt – derül ki abból a nyilatkozatból, amelyet Rob Roseer, a kaliforniai tűzoltóság szóvivője adott a sajtónak.

A tűz több mint 11 ezer hektárra terjedt ki, több épületet is tönkretett, és két halálos áldozata is volt. A Kayt eredetileg hurrikán erősségűnek sorolták be, de már Mexikóba érkezésekor trópusi viharrá mérséklődött. Az Egyesült Államokban egy időre a szeptember 9-i felvételek szerint áradást hozott a vihar, de az MTI szerint egyelőre földcsuszamlást nem.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.