18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Könyvet ad ki az al-Kaida, már a kilencvenes években merényleteket terveztek

2022.09.11. 20:22

A könyv szerzője az egyiptomi származású Abu Mohammed al-Maszri. A szélsőségesek magas rangú tagját állítólag 2020-ban ölték meg Iránban – közölte a dpa német hírügynökség.

A terrorhálózat szócsövének számító asz-Szahab nevű médiumban megjelent, mintegy 250 oldalas iratban szó esik arról, hogy 

az al-Kaida már az 1990-es évek közepétől tervezett merényleteket az Egyesült Államok területén. A céljuk ezzel az volt, hogy évekig tartó, felőrlő háborúba kényszerítsék Washingtont.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet 19 terroristája 2001. szeptember 11-én eltérített négy utasszállító repülőgépet az Egyesült Államok területén. Kettőt közülük a New York-i Világkereskedelmi Központ (Word Trade Center) ikertornyaiba vezettek, egy repülőgép a védelmi minisztérium, a Pentagon arlingtoni épületébe csapódott. A negyedik eltérített gép, amelynek vélhetően egy másik washingtoni célpontot szemeltek ki (a Kongresszus épületét vagy a Fehér Házat), az utasok ellenállása miatt a pennsylvaniai Shanksville-nél zuhant le. A merényletsorozatban csaknem háromezren vesztették életüket.

Az Egyesült Államok válaszul 2001. október 7-én hadműveletet indított az al-Kaida akkori vezetőjének, Oszama bin Ladennek menedéket nyújtó afganisztáni tálibok ellen, megdöntve hatalmukat. Az amerikai történelem leghosszabb, húsz évig tartó háborúja 2021. augusztus 30-án ért véget az amerikai és szövetséges csapatok kivonásával és a tálibok ismételt hatalomra kerülésével.

A könyv szerint a repülőgépekkel elkövetett merényletek ötlete egy egyiptomi pilótától származott, aki egykor felvetette, hogy „fontos, szimbolikus jelentőségű amerikai épületeknek” lehetne irányítani utasszállítókat.

Az eredeti tervek szerint amerikai vagy európai állampolgárok vezették volna a repülőket, mert ők könnyebben bejuthattak a repülős iskolákba. A könyv szerint azonban az ottani al-Kaida-tagokkal folytatott megbeszéléseken csak kevés jelentkező akadt öngyilkos merényletre. A terrorhálózat csak ezt követően terjesztette ki a merénylők toborzását Jemenre és az Arab-öböl térségére. A merényletekre való felkészülés 1998 decemberében indult.

Biden: nem áll le a felelősök utáni hajsza

Joe Biden amerikai elnök vasárnap beszédet mondott a Pentagonnál a terrortámadások áldozataira emlékezve. Kiemelte: az amerikai csapatkivonás után is folytatják a merénylet felelősei utáni hajszát.

Sosem felejtünk, sosem adjuk fel. Határtalanul elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy elejét vegyük az Egyesült Államok elleni újabb támadásoknak

– hangsúlyozta az amerikai elnök.