új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Travelodge szállodaüzemeltető cég jelentése szerint nőtt a kereslet az általuk üzemeltetett szállodák szobái iránt Londonban II. Erzsébet temetése miatt – írja a Guardian.

    London egyik legnagyobb szállodaláncaként az Egyesült Királyság minden szegletéből érkező londoni foglalások számának növekedését tapasztaljuk.

    A 78 londoni Travelodge-szállodánk csapatai éjjel-nappal dolgoznak, és készülnek a királynő állami temetéséig tartó mozgalmas időszakra

    – idézte a brit lap a cég egyik szóvivőjét. 

  • A gyászolóktól azt kérték, hogy ne hagyjanak Paddington macikat, lufikat, gyertyákat és becsomagolt szendvicseket a Green Parkban a királynő tiszteletére, mivel azok veszélyt jelentenek az élővilágra – írja a Mirror.

    Azt kérték tőlük, hogy ehelyett csomagolatlan virágokat és szendvicseket helyezzenek el a parkban.

    Egy jótékonysági szervezet a honlapján közölte: „A fenntarthatóság érdekében arra kérjük a látogatókat, hogy csak szerves vagy komposztálható anyagokat helyezzenek el.”

    Paddington mackó a királynővel szerepelt egy különleges kisfilmben az uralkodó platinajubileuma alkalmából. Mint megírtuk, a maci is elbúcsúzott II. Erzsébettől.

  • Újabb olvasónk tett eleget korábbi felhívásunknak, melyben arra kértük Önöket, hogy osszák meg velünk, ha van valamilyen saját történetük II. Erzsébet királynővel kapcsolatban.

    Beáta történetében elárulta, hogy a kisújszállási Móricz Zsigmond Református Kollégiumban minden évben hagyomány volt megünnepelni a királynő születésnapját.

    Mindezt egy hagyományos brit teapartival és néhány, a királyi családhoz kapcsolódó brit kulturális programmal, valamint egy kiállítással, ahol a diákok megnézhetik például Vilmos herceg esküvői tortájának egy eredeti darabját vagy éppen Diana hercegné esküvői programját is.

    Iskolánk az évek során rengeteg köszönőlevelet kapott őfelségétől udvarhölgyein keresztül, Camilla királyné pedig személyesen is támogatja minden évben az iskolai brit napot. Könyvtárunknak különböző könyveket küld minden évben egy személyesen aláírt levél kíséretében

    – írta olvasónk, aki elmondta, hogy október 1-én nyílik meg egy emlékkiállítás Kisújszálláson Diana hercegné tiszteletére.

  • Az amerikai elnök hivatalosan is elfogadta a meghívást II. Erzsébet királynő temetésére – értesült a The Independent.

    Ma reggel Joe Biden elnök hivatalosan is elfogadta a meghívást, hogy részt vegyen őfelsége II. Erzsébet királynő szeptember 19-ei állami temetésén. A first lady is elkíséri az elnök urat

    – közölte vasárnap a Fehér Ház.

    Pénteken Biden azt mondta újságíróknak, hogy tervei szerint részt vesz a londoni gyászszertartáson, és megkezdték az előkészületeket ennek érdekében.

  • Félárbócon lógnak a zászlók Ausztrália több városában is II. Erzsébet halála miatt az iskolákban és szörfklubokban – írja a Guardian.

    A brit lap beszámolója szerint a Sydney-i Operaház legmagasabb vitorláján a királynő arcképe is megjelent, emlékére több beszédet mondtak, és csendes megemlékezéseket is tartottak.

    A kormányhivatalok kapuinál országszerte virágcsokrokat is elhelyeztek.

  • A sportrajongók bírálták az angol labdarúgó-szövetséget, amiért a királynő halála miatt elhalasztották a hétvégi mérkőzéseket, ellenben sok más sportág mérkőzése nem maradt el.

    Az angol labdarúgó-bajnokság összes hétvégi mérkőzését elhalasztották a királynő halálának tiszteletére. A Skót Labdarúgó-szövetség szintén bejelentette, hogy a hétvégén minden mérkőzést elhalasztanak. Észak-Írországban és Walesben is elmaradtak a meccsek.

    A korábbi angol labdarúgó, Peter Crouch bírálta a döntést, és azt mondta, hogy a futballmérkőzéseken a britek összejöhettek volna, hogy együtt gyászolják a királynőt – számolt be a Daily Mail.

  • A brit nemzetközösség küldötteit fogadta a Buckingham-palotában III. Károly király – számolt be a BBC.

    A brit közszolgálati médium információi szerint több olyan állam főbiztosával és annak partnereivel is tárgyalt a király, ahol ő tölti be az államfői posztot. Úgy tudni, III. Károly el is hagyta már a palotát a találkozó után.

  • A saját, közvetlenül birtokolt vagyona csökkent III. Károlynak, mivel az 1,05 milliárd fontnyi értékű Cornwalli hercegséget tovább kell adnia fiának, Vilmosnak hercegnek. Helyette megkapja a 653 millió fontnyi értékű Lancasteri hercegséget, valamint a 15,6 milliárd font értékű királyi birtokokat – utóbbiak azonban nem közvetlenül az ő tulajdonában állnak majd.

    III. Károly brit uralkodó vagyonáról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

  • II. Erzsébet két walesi corgit, egy cocker spánielt és egy dorgit hagyott hátra halálával. Egyelőre azonban még nem tudni, mi lesz a kutyák sorsa, valószínűleg az uralkodó gyerekei fogják a gondjukat viselni.

    A kutyákról biztosan gondoskodik a család, szerintem András herceghez kerülnek, hiszen többüket ő ajándékozta Őfelségének. Az egyik corgi és a dorgi még egész fiatal

    – nyilatkozta Ingrid Seward királyi életrajzíró.

    A királynőnek egyébként a hét évtizedes uralkodása alatt több mint 30 kutyája volt, akik igazi királyi gondozásban részesültek – számolt be a VG.

  • II. Erzsébet királynő koporsója vasárnap délelőtt 10 órakor hagyta el a Balmoral-kastélyt. A temetési menet most megérkezett a brit uralkodók hivatalos edinburghi rezidenciájára, a Holyroodhouse-palotába – írja a Guardian.

    A halottaskocsit a királynő lánya is elkísérte a hatórás úton, Aberdeen, Dundee és Perth érintésével. Anna hercegnő férje, Tim Laurence is velük tartott.

    A királynő holttestét hétfőn átszállítják a Szent Giles-székesegyházba.

  • Megerősítették, hogy a végzet kövét, vagyis a scone-i követ az edinburgh-i kastélyból a londoni Westminster-apátságba szállítják át az új brit király, III. Károly megkoronázására – írja a The Independent.

    Amikor II. Erzsébetet 1953-ban megkoronázták, a kő felett foglalt helyet először a trónján, mielőtt a koronázókövet visszavitték Skóciába.

    A skót uralkodók koronázásakor használt követ skót nacionalisták ellopták 1950-ben.

    A Skót Történelmi Környezetvédelmi Hivatal (HES) megerősítette, hogy a koronázást követően a végzet köve visszakerül Skóciába.

  • Gordon Brown, az Egyesült Királyság korábbi miniszterelnöke szerint III. Károly uralkodói szerepköre „inkább egy skandináv monarcháéhoz fog hasonlítani”.

    A volt kormányfő azt mondta, hogy a brit monarchia idővel informálisabb lesz.

    „Azt hiszem, Károly már utalt is rá, hogy a monarchia jelentősége várhatóan kisebb lesz” – mondta Gordon Brown a BBC-nek.

    Brown úgy látja: az Egyesült Királyság a jövőben inkább egy skandináv monarchiához hasonlít majd, de „nem rossz értelemben”.

  • Hszi Csin-ping kínai elnök gratulált III. Károly brit királynak trónra lépése alkalmából. Szombati üzenetében Hszi felidézte, hogy idén ünneplik Nagy-Britannia és Kína nagyköveti szinten létesített diplomáciai kapcsolatának 50. évfordulóját – adta hírül az MTI.

    A kínai elnök hangsúlyozta, hogy kész III. Károllyal a két ország népei közötti kölcsönös megértés és barátság erősítésén fáradozni, kiterjeszteni a baráti kapcsolattartást és a kölcsönösen előnyös együttműködést. Ezenfelül említette a globális kihívások ügyében a kommunikáció erősítését, hogy az előnyére váljon a két ország lakóinak, hozzájárulva a világbékéhez és a fejlődéshez.

  • Több száz rendőr fog felügyelni a királynő temetésén, ugyanis gyászolók ezrei fognak érkezni a nagy napon.

    A szeptember 19-i temetésre a világ különböző országainak vezetői is az Egyesült Királyságba utaznak, ami azt jelenti, hogy a biztonság fokozottan fontos lesz – írja a Mirror.

    A Fővárosi Rendőrség egyik magas rangú tisztje elmondta: „A rendőri műveletünk rendkívül összetett és nagyon részletes. Tudjuk, hogy nem csupán az Egyesült Királyság, hanem az egész világ szeme Londonon lesz.”

  • A királynő egy érdekes levelet hagyott Sydney-ben, amelyet még 64 évig nem szabad felbontani.

    A kézzel írt üzenetet több mint 30 évvel ezelőtt írta II. Erzsébet, és a polgármesternek, illetve Sydney lakosságának címezte. A levél a város Queen Victoria épületében található, és tartalmát soha nem hozták nyilvánosságra.

    A történelmi jelentőségű feljegyzést az uralkodó az egykori piactér 1986-ban történt felújítása után írta. 

    Tartalmát mindvégig szigorúan titokban tartották, még a személyzet sem tudja, hogy mi áll benne – írja a Mirror.

  • A skót Aberdeenshire-ben a gazdák az út két oldalán sorakoztatták fel traktoraikat és gépeiket, hogy díszőrséget állítsanak a néhai királynő tiszteletére – írja a Daily Mail.

    A felvételeken mintegy 40 jármű látható az útszakaszon.

    Miközben a királynő koporsóját szállító halottaskocsi folytatja hatórás útját Edinburgh felé, skót farmerek sorakoztatták fel traktoraikat az út mentén, hogy így tisztelegjenek a néhai uralkodó előtt

    – áll a Twitteren közzétett bejegyzésben.

  • III. Károly király a Buckingham-palotába érkezett, ahol találkozni fog Patricia Scotland nemzetközösségi főtitkárral. A palota előtt óriási tömeg fogadta őt integetve – írja a Guardian.

    A király egy négy autóból és négy rendőrmotorból álló konvoj kíséretében érkezett meg, és az autó ablakán keresztül integetett vissza az éljenző tömegnek.

  • A néhai II. Erzsébet királynő iránti tiszteletből Ausztráliában egyelőre nem tartanak népszavazást a monarchia fenntartásáról − jelentette ki vasárnap az ausztrál miniszterelnök.

    Anthony Albanese a Sky News brit televíziós csatornának adott interjújában azt mondta, „alkotmányos kérdések” helyett most annak van itt az ideje, hogy leróják kegyeletüket az elhunyt uralkodó előtt, valamint hálájukat fejezzék ki azon szolgálatokért, melyeket II. Erzsébet Ausztráliának, a Nemzetközösségnek, valamint a világnak tett − közölte az MTI. 

    Albanese a tervek szerint személyesen vesz részt a királynő szeptember 19-én tartandó temetésén.

    A miniszterelnök korábban többször hangoztatta, hogy tervei között szerepel Ausztrália köztársasággá alakítása, szerinte ugyanis

    minden ausztrál állampolgárnak meg kell adni az esélyt, hogy az ország államfője lehessen.

    A kérdésről 1999-ben tartottak népszavazást, ekkor a szavazók 55 százaléka a monarchia megtartása mellett foglalt állást.

    A brit koronától korábban már több ország elszakadt, jóllehet a Nemzetközösségből egyik sem vált ki: Guyana 1970-ben, Trinidad és Tobago 1976-ban, a Dominikai Közösség 1978-ban, tavaly novemberben pedig a karib-tengeri Barbados is a köztársaság intézménye mellett döntött.

  • A Balmoraltól alig nyolc mérföldre fekvő Ballater közössége a királynőt inkább tartotta barátságos uralkodónak, mint szomszédnak. A lakók hozzászoktak ahhoz, hogy a királynőt a környéken látják, és sokan gyakran találkoztak és beszélgettek is vele – írja a BBC

    Nagyon erős hölgy volt, ugyanakkor nagyon gyengéd is

    – mesélte róla egy helyi lakos.

  • A következő napokban Edinburgh-ba, Belfastba és Cardiffba is ellátogat az új államfő, a király. Ugyanezt az új kormányfő, a miniszterelnök is megteszi majd.

    Mindketten egyszerre mutatkoznak be az országnak az új szerepkörükben – írja a BBC

  • Vilmos herceg felesége, Kate Middleton elárulta legkisebb fia, Lajos megrendítő reakcióját, miután közölték a gyerekkel a királynő halálhírét.

    A walesi hercegnő négyéves fia a Sun szerint azt mondta:

    A nagyi legalább már a dédpapával van.

  • II. Erzsébet koporsója megkezdte az utazást végső nyughelye felé. A koporsót szállító kocsit további járművek kísérik, köztük rendőrautók, motorosrendőrök, mentőautó és a biztonsági szolgálat.

    Több helyen virágokkal várják, hogy a királynőt szállító konvoj áthaladjon a településükön.

  • A Balmoral-kastély kapuit megnyitották, hogy felkészüljenek a királynő koporsójának elszállítására.

    Ezzel megkezdődik a királynő utolsó útja, aki egy tölgyfa koporsóban fekszik. A balmorali kastély személyzetének tagjai leróhatták tiszteletüket, mielőtt a királynő koporsóját ma délelőtt elszállították.

  • Daniel Craig színész arról nyilatkozott, hogy „elszomorította” II. Erzsébet királynő halála. A James Bond sztár 2012-ben, a londoni olimpián forgatott egy közös jelenetet a királynővel.

    A sorozatban Daniel Craig meglátogatta a Buckingham-palotát, hogy meghívja a királynőt az olimpia megnyitójára – emlékeztet a BBC

  • Mint korábban megírtuk, II. Erzsébet királynő koporsója hamarosan elindul Balmoralból. Az út alatt több nagyvárost is érintenek majd. Most térképen mutatjuk, hogyan fog ez kinézni.

  • Az Egyesült Királyság templomai a halála utáni első vasárnapon emlékeznek meg a királynőről. Az angliai egyház különleges útmutatást adott a plébániáknak a gyászidőszak alatt tartott istentiszteletekhez.

    A szervezet a királynő csütörtöki halálának bejelentése után sürgette a templomokat, hogy vezessék be az emlékére szóló harangozást, illetve hirdessenek imát és különleges istentiszteleteket – írja a BBC.

  • II. Erzsébet királynő közel 300 év után az első uralkodó, akinek temetési szertartására a Westminster-apátságban kerül sor.

    A temetés a régmúlt hagyományait követi a szertartásban és a koporsó típusában is. 

    A MentalFloss szerint a királynőnek már több mint 30 éve megtervezték speciálisan bélelt tölgyfa koporsóját, mert az ólom megakadályozza a nedvesség bejutását, így lassítja a test bomlását.

    Ólommal bélelt, 245 kilós koporsót kapott anno Diana hercegné is.

  • Vasárnap: A királynő koporsója Balmoralból indul, és több mint 280 kilométert tesz meg Perth, Aberdeen és Dundee városain keresztül, mielőtt megérkezne a Holyroodhouse palotába.

    Hétfő: Délután a királynő koporsóját a király és a királyi család tagjainak kíséretében a Szent Giles-székesegyházba szállítják.

    Kedd: Anne hercegnő elkíséri anyja koporsóját egy londoni repülőútra. Innen a Buckingham-palotába utazik, ahol III. Károly és Kamilla királyné lesz a kísérője. 

    Szerda: A koporsót nyilvános körmenetre viszik London központjában, majd a Westminster Hallban helyezik el. Ott marad a következő négy napig.

  • Az indiai kormány gyásznapot tart a királynő tiszteletére: a zászlókat félárbócra engedik és lemondják az összes hivatalos programot és „szórakozást”. A reakciók vegyesek – egyesek megkérdőjelezik, hogy miért tisztelegnek a gyarmatosítás szimbóluma előtt. 

    Sokan azonban úgy döntöttek, hogy eltekintenek attól az intézménytől, ami a királynő volt. Narendra Modi indiai miniszterelnök korunk legerősebb emberének nevezte, míg az ellenzéki vezető, Sonia Gandhi szerint nagyon szeretett személy volt, az állandóság és a folytonosság szimbóluma. 

    Kelet-India egyik tengerpartján homokból épített szoborral tisztelegtek a királynőnek, amit körömvirággal díszítettek – írja a BBC.

  • A világ számos vezetője várhatóan Londonba repül a királynő szeptember 19-i hétfői temetésére, és a dél-koreai elnök, Jun Szogjol is jelezte, hogy ott lesz.

    Joe Biden amerikai elnök már korábban közölte, hogy ott lesz a Westminster Apátságban tartandó szertartáson.

    Vlagyimir Putyin orosz elnök azonban úgy döntött, nem kíséri el utolsó útján II. Erzsébetet.

    Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy Orbán Viktor miniszterelnök elmegy-e a temetésre.