Mégsem küzdhető le az AIDS, a tuberkulózis és a malária 2030-ig

2022.09.12. 19:22
Noha 2021-ben újra jelentős eredményeket hozott a világban az AIDS, a tuberkulózis és a malária elleni küzdelem, a világ még mindig nehézségekkel küzd ezeknek a gyilkos betegségeknek a legyőzésében – közölte hétfőn megjelent éves jelentésében az AIDS, a Tuberkulózis és a Malária Elleni Küzdelem Globális Alapja nevű szervezet.

A köz- és magánadományokból egyaránt gazdálkodó alap vezetője, Peter Sands közölte: a három betegség által érintett és kezelt személyek száma 2020-ban csökkenőben volt, ami egy 20 éve tartó trendet fordított meg. A koronavírus-válság következtében azonban a számok 2021-ben újra növekedésnek indultak.

„A legtöbb ország komoly eredményeket ért el a küzdelemben a 2020-as pusztítása után, de korántsem tartunk ott, ahol szeretnénk, mert még mindig túl sok ember hal meg e három betegség következtében” – mondta a Peter Sands.

Az ukrajnai háború sokat ront a helyzeten

A tuberkulózissal kezelt betegek száma például 19 százalékkal, 4,5 millió főre csökkent 2020-ban, 2021-ben azonban 12 százalékkal ismét nőtt, 5,3 millióra. Ez a szám alig kevesebb a koronavírus-hullámot megelőző 5,5 milliós számnál.

„A malária és az AIDS számai javultak a 2019-es adatokhoz képest, de a koronavírus-válság következtében messze vagyunk még attól, hogy le lehessen számolni ezekkel a betegségekkel 2030-ra” – tette hozzá az alap vezetője.

Peter Sands arra is felhívta a figyelmet, hogy az ukrajnai háború következtében körvonalazódó élelmezési válság tovább ronthatja a helyzetet, mivel az alultápláltság miatt legyengült emberek között több halálos áldozatot szednek ezek a betegségek, és náluk a kezelések hatása is gyengébb. Az alap ezért szeretett volna több partnert bevonni a munkájába, hogy minden eddiginél több élelmezési támogatást nyújthasson a rászorulóknak – írja az MTI.

20 év alatt 50 millió életet mentettek

Az AIDS, a Tuberkulózis és a Malária Elleni Küzdelem Globális Alapja Peter Sands szerint az együttműködő országokkal együtt eddig mintegy 50 millió ember életét mentette meg 2002-es alapítása óta. A koronavírus elleni küzdelemre pedig 2020 márciusa óta 4,4 milliárd dollárt költöttek.

Munkája folytatásához a következő költségvetési ciklusra az alap mintegy 18 milliárd dollárt szeretne összegyűjteni a kormányzatok, a civil társadalom és a magánszektor bevonásával. A tervezett összeg több mint egyharmadát már összegyűjtötték, és tervben van egy adományozó konferencia megszervezése is.  • Hírek
  • Megtakarítás