Hamilton koronát helyezett a királynő koporsójára

II. Erzsébet királynőt gyászolja a világ

Index
2022.09.12. 21:30
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Miközben II. Erzsébet királynő négy gyermeke némán sétált mögötte, egy halottaskocsi vitte zászlóval betakart koporsóját a skót főváros tömegekkel teli utcáján keresztül a katedrálisba, ahol a hálaadó istentiszteleten úgy üdvözölték a néhai uralkodót, mint aki „több mint 70 éven át mindannyiunk életének állandó szereplője volt”.

    Négy nappal azután, hogy a 96 éves királynő meghalt a Balmoral-kastélyban, a skót felföldön, katonai dudás játszott, amikor a skót királyi zászlóval, vörös-sárga színű skót királyi zászlóval borított tölgyfa koporsóját kivitték az edinburghi Holyroodhouse-palotából – írja az Indian Express.

    A katonai egyenruhába öltözött III. Károly király, valamint Anna hercegnő, András herceg és Edward herceg mögöttük haladt, miközben a halottaskocsi a Szent Giles-székesegyházhoz tartott, amelyet a skót királyi ezred és a királyi íjászok, a király skóciai testőrségének egy különítménye kísért.

  • A Fehér Házba küldött királyi meghívó Erzsébet királynő temetésére csak Joe Biden elnöknek és Jill Biden first ladynek szólt – közölte hétfőn újságírókkal Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtóreferense.

    A Reuters szerint nyilatkozata arra utalt, hogy az Egyesült Államok elnöke nem állít össze amerikai küldöttséget a szeptember 19-i londoni temetésre. Ő szombaton indul Londonba.

  • A Royal Parks vezetői arra kérték a gyászolókat, hogy a királynő tiszteletére ne vigyenek Paddington mackót és lekváros szendvicset, hanem maradjanak a becsomagolatlan virágoknál.

    A gyerekek országszerte plüssmackókkal és szendvicsekkel rótták le tiszteletüket a királynő júniusi platina jubileuma alkalmából forgatott bájos rajzfilmre emlékezve.

    A Royal Parks, amely a Green Parkban a megemlékezésre kijelölt területet kezeli, közölte, hogy csak becsomagolatlan virágot szabad hagyni a néhai királynő emlékére. Arra biztatják az embereket, hogy csak szerves anyagokat hagyjanak ott, amelyek le tudnak bomlani – írja a Daily Mail.

    A Royal Parks a honlapján kiadott közleményében a következőket írta: „sajnos ajándékokat és tárgyakat nem fogadnak el, és arra kérik a gyülekezőket, hogy ne hozzanak ilyeneket a parkokba”.

  • III. Károly és Kamilla királyné bevonult a skót parlamentbe Holyroodban, miközben a háttérben trombiták szóltak.

    Előzetesen Skócia politikai vezetőivel találkoztak, köztük Nicola Sturgeon Skócia első miniszterével, Anas Sarwar munkáspárti vezetővel és Douglas Ross konzervatív pártelnökkel – írja a Guardian.

    Az ülésszakot Alison Johnstone elnök nyitotta meg, és tisztelgett a királyné előtt, aki ott volt a közgyűlés első, 1999-es ülésszakán.

  • A királynő ravatalán őrizetbe vettek egy 22 éves férfit – írja a BBC. A portál szerint a rendőrség közölte, hogy a férfi rendbontást követett el, megzavarta az eseményt.

    A helyszíni videókból az is kiderült, hogy az illető többször is bekiabált, amikor a királyi család tagjai elvonultak előtte, és András herceget beteg vénembernek és szexuális zaklatónak nevezte. Ezután a rendőrök kiemelték a tömegből és elvitték. 

    A fiatalember – akit Rorynak hívnak – nem sokkal később a rendőröknek beszélt az indítékokról, erről is videó készült.

    Nem szabadna megengedni azt, hogy a hatalommal rendelkezők megússzák a szexuális bűncselekmények elkövetését 

    – mondta a fiatal, utalva ezzel András herceg szexuális zaklatási ügyére, amelyben Erzsébet királynő fia végül peren kívüli megállapodást kötött.

  • Egy londoni lakos már most a Westminster-palota előtt várakozik arra, hogy tiszteletét tehesse II. Erzsébet előtt.

    A királynő koporsója csak szerdán érkezik Londonban, de van, aki már most a helyszínen várja, hogy leróhassa kegyeletét. Vanessa Nanthakumaran londoni lakos azt mondta a BBC-nek: ha esik, ha szakad, a következő két napot a Westminster előtt tölti.

  • A királynő összes gyermeke – vagyis az újdonsült uralkodó mellett Anna hercegnő, András herceg és Eduárd herceg – is részt vett a hétfői ravatalon.

    A Sky News szerint Károly király vezetésével gyűltek össze a koporsónál Erzsébet gyerekei. Mindannyian katonai egyenruhában vettek részt az eseményen, leszámítva András herceget, akit idén év elején – a szexuális zaklatási ügye miatt – megfosztottak ettől a jogtól (és ezáltal Erzsébet temetésén sem bújhat katonai egyenruhába). 

  • Számos, az Egyesült Királyságba menő vagy onnan érkező kereskedelmi légi járaton a pilóták mondták be múlt hét csütörtökön, hogy a királynő meghalt – írja az Independent.

    A lap szerint több pilóta is nyilatkozott arról, hogy egy belsős üzenetküldő alkalmazáson (ACARS) értesítést kaptak a királynő haláláról, azzal a kiegészítéssel:

    rájuk bízzák, hogy tájékoztatják-e az utasaikat erről.

    Az egyik gépen szolgáló elsőtiszt meg is osztotta a kapott üzenetet:

    Azt is hozzátette, hogy ők nem olvasták be az üzenetet, mert a fedélzeten tartózkodó utasok közül néhányan az interneten keresztül értesültek a hírről, és ők elterjesztették azt. De voltak olyan gépek is, ahol beolvasták az üzenetet, egy esetben még videó is készült róla: 

  • Felravatalozták hétfőn az edinburgh-i St. Giles székesegyházban a múlt héten elhunyt brit uralkodó, II. Erzsébet királynő koporsóját. A szertartáson jelen volt III. Károly király.

    A néhai királynőt hosszas betegeskedés után, életének 97., uralkodásának 71. évében, csütörtök este érte a halál Balmoralban, a királyi család nyári skóciai rezidenciáján.

    Halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly volt trónörökös a brit uralkodó, aki III. Károly néven lépett trónra.

    II. Erzsébet királynő koporsóját az MTI szerint vasárnap szállították Balmoralból a brit uralkodók hivatalos skóciai rezidenciájára, az edinburgh-i Holyroodhouse-palotába, és innen hétfő délután vitték át a skót nemzeti egyház – Church of Scotland – főtemplomába.

  • A skót koronát helyezték el Edinburgh-ban, a királynő koporsóján – írja a BBC.

    A királyi ékszert Alexander Douglas-Hamilton, Hamilton hercegségének 16. hercege – aki ezáltal Skócia legfőbb nemese is – helyezte el a koporsón, és egész addig ott is marad, ameddig az edinburgh-i Szent Egyed székesegyházban őrzik a királynő maradványait. A skót koronát azután visszaszállítják eredeti kiállítási helyére, az edinburgh-i kastélyba. 

    A skót korona aranyból, ezüstből és különféle drágakövekből készült. A skót koronázási ékszerek (Honours of Scotland) a 16. századból származnak, és ezzel a brit-szigeteken a legrégebbi koronázási ékszergyűjteménynek minősülnek.

  • II. Erzsébet búcsúztatóján hatalmas tömeget várnak Londonban, több mint egymillió ember is részt vehet a megemlékezésen az előrejelzések szerint.

    Az öt éjszakán át tartó virrasztás szervezéséért felelős Whitehall vezetőinek becslései szerint a gyászolók száma megközelítheti az egymillió főt, amelyre II. János Pál pápa 2005-ös római nyugalomba helyezésekor volt példa.

    A Daily Mail szerint a néhai uralkodó koporsója előtt várhatóan 30 órás sorban állás alakul ki.

    A ravatalt, amelyre a királynő koporsója kerül, a Westminster Hallban állítják fel. Az épület szerdán 17 órától hétfő reggelig folyamatosan nyitva tart, hogy minél többen elbúcsúztathassák a királynőt. Ennek ellenére nem kizárt, hogy öt kilométer hosszú sor kígyózik majd a Westminster Hall előtt.

  • III. Károly király a részvétnyilvánításokra válaszul a Westminster Hallban megköszönte a jelen lévő törvényhozók és politikusok együttérzését.

    „Mélyen hálás vagyok a Lordok Háza és az Alsóház részvétnyilvánításaiért, amelyek oly meghatóan fejezik ki, mit jelentett mindannyiunk számára néhai uralkodónk, szeretett édesanyám, a királynő.”

    A király beszédét rögzítették a Westminster Hallban, a teljes felvétel megtekinthető a Twitteren:

  • A 96 éves korában elhunyt II. Erzsébet királynő a mindennapokban az egyszerű és strukturált étrendet részesítette előnyben. 2020-as könyvében, az Éljen soká a királynő! 13 életszabály Nagy-Britannia leghosszabb ideig uralkodó uralkodójától című könyvében Bryan Kozlowski megjegyezte, hogy az egyszerűség jellemezte a királynő étkezési szokásait gyermekkora óta. Van azonban egy étel, amelyet egész életében következetesen fogyasztott: a tradicionális angol vajas édes süteményt (scone-t) délutáni teájához, és kedvenc lekváros szendvicsét.

    Darren McGrady, aki 11 évig volt a királynő séfje, korábban elárulta, hogy a királynő szerette a süteményeket jó sok lekvárral, amelyet a Balmoral kastély kertjéből szedett eperből készített számára, majd ezt követte a sűrű tejszínhab. „A királynő mindig lekvárral szerette, amelyre rákerült a tejszín” – mondta a szakács az Indian Express szerint. 

    II. Erzsébet megígérte, hogy elküldi Dwight D. Eisenhower egykori amerikai elnöknek a sütemény receptjét, miután 1959-ben fogadta őt a Balmoral kastélyban.

  • III. Károly király az angol parlamentet a brit demokrácia élő és lélegző eszközének nevezte a Westminster Hallban, amikor a törvényhozókhoz és a képviselőkhöz szólt.

    „A parlament demokráciánk élő és lélegző eszköze” – mondta Károly király, mielőtt a törvényhozók és a résztvevők felálltak, hogy elénekeljék a nemzeti himnuszt.

    „Ahogy ma önök előtt állok, nem tehetek róla, de érzem a történelem súlyát, amely körülvesz minket, és amely emlékeztet bennünket azokra a létfontosságú parlamenti hagyományokra, amelyeknek mindkét ház tagjai elkötelezetten odaszentelik magukat mindannyiunk javára” – mondta az uralkodó.

  • Egyperces néma csenddel gyászolják II. Erzsébet királynőt szeptember 18-án, vasárnap 20 órakor – írja a Downing Street. A megemlékezést a királynő temetése előtti éjszakán tartják – írja a BBC

    A kormányfő hivatalos szóvivője szerint a csendet meg lehet tartani az otthon magányában egyedül vagy barátokkal és szomszédokkal, kint az utcán vagy bármilyen közösségi rendezvényen és virrasztáson.

    Arra biztatjuk a helyi közösségi csoportokat, klubokat és más szervezeteket, hogy ragadják meg az emlékezésnek ezt a pillanatát. Ha pedig a tengerentúlon tartózkodnak, arra biztatjuk őket, hogy helyi idő szerint ott is álljanak meg egy egyperces néma csendre

    – mondta a szóvivő.

  • A BBC értesülései szerint fél kettő körül landolt III. Károly és Kamilla királyné repülőgépe az edinburghi repülőtéren.

    A páros most a városban található Holyroodhouse palotába veszi az irányt, ahol – egy dobos banda mellett – a skót királyi ezred díszőrsége köszönti őket.

    Ezt követően a kulcsok ceremóniáján kapja meg majd a város kulcsait III. Károly.

  • A királynő 1993. május 4-én látogatást tett Magyarországon is, ezért a párt arra szeretné kérni a Fővárosi Közgyűlés tagjait, hogy méltón emlékezzenek meg a királynőről, továbbá a magyarországi útjának 30 éves jubileumára köztéri szobrot vagy emléktáblát állíttassanak.

    Megfontolásra javasolják továbbá, hogy – a jogszabályi kereteket betartva – minél előbb nevezzenek el közteret II. Erzsébet királynőről Budapesten – erről a Jobbik sajtóosztálya adott ki közleményt.

  • A királynő halála után a brit közösség életében számos változás fog bekövetkezni: a bélyegek, a postaládák, az egyenruhák, az útlevelek és a készpénz is új formát ölt. A királynő portréjával díszített bankjegyek még egy darabig forgalomban maradnak, azonban fokozatosan kivonják őket a forgalomból. 

    Ebből a változásból akart valaki már most hasznot húzni, ugyanis mindössze néhány nappal II. Erzsébet halála után megjelent az eBayen az első olyan hirdetés, amely kétszázszoros áron árusított egy ötvenfontos bankjegyet – írja a LadBible

    A hirdetés szövege szerint a bankjegyet soha nem használták, sőt egyenesen a Bank of Englandból került a mostani tulajdonoshoz, emellett azt ígéri, hogy különleges küldeményként, alaposan becsomagolva érkezik meg a csomag a szerencsés vevőhöz. 

  • Három éven belül népszavazást tartanak a monarchiától való elszakadás kérdéséről, illetve a köztársasági berendezkedés felvételéről – jelentette ki Gaston Browne, Antigua és Barbuda miniszterelnöke. Az előzetes várakozások szerint  Gaston Browne-t jövőre választják újra, a népszavazást pedig ezután fogja kiírni – írja a Newsweek

    Ezt a kérdést népszavazásra kell vinni, hogy a nép döntsön

    – mondta. 

    Ez nem jelent semmiféle tiszteletlenséget az uralkodóval szemben. Ez nem ellenségeskedés, vagy bármilyen különbség Antigua és Barbuda és a monarchia között. Ez egy utolsó lépés a függetlenséghez, hogy valóban szuverén nemzetté váljunk

    – tette hozzá. A karibi szigetek az egyike az úgynevezett Nemzetközösségnek, vagyis annak a tizennégy független nemzetnek, amelynek az uralkodó államfője továbbra is a brit. Barbados már tavaly megszavazta, hogy elinduljon a köztársasággá válásútján. 

    Emellett Jamaica miniszterelnöke, Andrew Holness is közölte, hogy az országa köztársasággá akar válni. 

  • Amint arról már beszámoltunk, II. Erzsébet királynő halála miatt elhalasztották az angol labdarúgó-bajnokság (Premier League) hetedik fordulóját.

    A Sky News értesülései szerint keddtől kezdődően a korábbi versenynaptárnak megfelelően folytatódnak az alacsonyabb osztályú labdarúgó-bajnokságok Angliában, az élvonalat jelentő Premier League ugyanakkor még nem közölte, hogy a csapatok mikortól játszanak újra mérkőzéseket.

    Az EFL bejelentése szerint minden meccset egyperces gyászszünettel kezdenek majd, a játékosok fekete karszalaggal lépnek pályára.

  • A postai szolgáltatást a királynő temetése miatt jövő hétfőn felfüggesztik – közölte a Royal Mail brit multinacionális postai szolgáltató és futárcég.

    Ezt a napot nemzeti gyásznappá nyilvánították a királynő halála alkalmából – írja a Sky News.

  • Harry herceg közleményt adott ki, amelyben nagymamája előtt tiszteleg. Megköszönte a királynőnek a jó tanácsokat és azt a rengeteg mosolyt, amit kapott tőle – számolt be a BBC.

    Nagymamám, Őfelsége, a királynő életének ünneplése alkalmából és elvesztésének tiszteletére – mindannyiunknak eszébe juttatja, hogy milyen iránytű volt sokak számára a szolgálat és a kötelesség iránti elkötelezettségében.

    Felidézte továbbá nagymamája szavait, melyeket Fülöp herceg halála után mondott: „Az élet végső búcsúkból és első találkozásokból is áll.”

    „Nagyi, bár ez a végső elválás nagy szomorúsággal tölt el minket, örökké hálás leszek minden első találkozásunkért” – írta Harry herceg.

    Köszönöm a szolgálat iránti elkötelezettségedet. Köszönöm a jó tanácsokat. Köszönöm a ragadós mosolyodat. Mi is mosolygunk, tudván, hogy te és nagyapa most újra együtt vagytok, békében

    – tette hozzá.

  • III. Károly király és Kamilla királyné hétfőn látogatást tesznek a londoni Westminster Hallban, utána pedig Edinburgh-be repülnek – írja a Guardian.

    A királynő koporsóját a Holyroodhouse-palotából a közeli Szent Giles-székesegyházba viszik. A nyilvánosság előtt 17 órától egy napig nyitva áll majd a katedrális ajtaja, és bárki megtekintheti a koporsót.

    Továbbá a király találkozik Nicola Sturgeon skót miniszterelnökkel és Alison Johnstone-nal, a skót parlament elnökével.

    Hogy mi történik még a temetés napjáig, arról ebben a cikkünkben írtunk.

  • A királynő közeli szomszédai Ballaterban egy kötött figurával emlékeztek meg róla. A figurára egy cetlit is kötöttek, amelyen köszönetet mondtak a királynőnek. 

  • Alison Johnstone, skót politikus, a skót parlament elnöki tisztje fogja köszönteni az újdonsült Királyt és királynőt, ahogy ma délután Edinburgh-ba érkeznek. Egy privát meghallgatást is fog tartani a király és a miniszterelnök részvételével – írja a BBC.  

    Mára „teljesen világos”, hogy Skócia lakossága „tisztelegni” szeretne azzal, hogy „csatlakozik az Őfelsége életéről szóló elmélkedéshez” – közölte a skót politikus a BBC Today című műsorában.  

    Ezért a mai esemény remek lehetősége lesz annak, hogy a „skót emberek kifejezhessék a szívből jövő szimpátiájukat” – közölte, hozzátéve, hogy a mai kétségkívül egy „érzelmekkel telített nap lesz”.  

  • Szombaton tartották meg a versenyt, amelyen a királynő előtt tisztelegtek, aki a sportág bajnoka is volt. 

    Doncaster rendezte az átütemezett St Leger lóversenyt, amelyet az Eldar Eldarov nevű ló nyert meg, akit Roger Varian edzett és a 23 éves David Egan lovagolt.

    Mindenki nézett egy videót Őfelsége lovairól, majd kétperces csend következett

    – mondta David Egan. A BBC azon kérdésére, hogy milyen volt a hangulat, azt felelte: 

    Mivel Őfelségének a lovaglás volt a kedvenc sportja, annak ellenére, hogy egy nappal el kellett halasztani, ez valószínűleg adott a közösségnek egy napot arra, hogy felidézze Őfelsége összes nagyszerű eredményét 

    – mondta a fiatal lovas. 

  • III. Károly király a napot a Westminster Hallban való látogatással kezdi – ez az első látogatása a parlamentben uralkodóként. Camilla királyné kíséretében hallgatja meg Lord McFall főhadnagy és az alsóház elnökének, Sir Lindsay Hoyle-nak a beszédeit, akik részvétüket fejezik ki házaik nevében.

    A király ezután válaszol a jókívánságokra. 

    A terem a Westminsteri Palota legrégebbi része, még 1097-ből származik. Korábban itt rendezték mindkét ház ünnepi eseményeit, mint például Erzsébet királynő ezüst-, arany- és gyémántjubileumait is.

    A királynő koporsóját is itt fogják elhelyezni egy darabig, hogy a látogatók megtekinthessék – írja a BBC.

  • Letartóztattak egy 22 éves nőt a Szent Giles-katedrális előtt, miután egy monarchiaellenes táblát tartott a magasba. Az ITV News értesülései szerint a nő egy „b*ssza meg az imperializmus, töröljék el a monarchiát” feliratú táblával a kezében állt a tömeg közepén.

  • Előreláthatóan több ezer ember sorakozik majd fel Edinburgh utcáin, miközben Skócia végső búcsút vesz a királynőtől. Hétfő délután a király, valamint a királyi család többi tagja fogja követni a koporsót egy körmenetben a Royal Mile mentén a St. Giles-katedrálishoz.

    Percenként elsülnek majd a fegyverek, az utolsó lövések pedig akkor dördülnek el, amikor a halottaskocsi megáll a katedrális előtt. 

    Ezután istentiszteletet tartanak, a királynő pedig ott fekszik kedd délutánig, hogy a lakosság leróhassa a tiszteletét – írja a BBC.

  • Miközben az amerikaiak a szeptember tizenegyedikei New York-i terrortámadás évfordulójára emlékeztek, Joe Biden amerikai elnök felidézte Erzsébet királynő részvétet és reményt közlő szavait: „A gyász az ár, amelyet a szeretetért fizetünk.” Az amerikai elnök azt is megerősítette, hogy részt vesz Őfelsége szeptember 19-i temetésén – írja a BBC