Kőrösi Csaba az ENSZ-közgyűlés új elnöke

2022.09.12. 21:47
A háborúnak Ukrajnában véget kell vetni, és mielőbb tűzszünetet kell elérni – jelentette ki az ENSZ Közgyűlésének új elnöke, Kőrösi Csaba, miután letette hivatali esküjét New Yorkban.

Eskütétellel iktatták be hivatalába Kőrösi Csabát az ENSZ Közgyűlés új elnökeként. A magyar diplomata António Guterres, az ENSZ főtitkára és az előző közgyűlési elnök, Abdullah Shadid jelenlétében az Egyesült Nemzetek Szövetsége alapokmányára tette le hivatali esküjét.

Az eseménnyel hivatalosan lezárult az ENSZ 76. ülésszaka, amelyen Abdulla Sahid Maldív-szigeteki diplomata adta át az elnöki tisztséget a kedden megnyíló új, 77. ülésszakot vezető Kőrösi Csabának. A ceremónián a magyar nemzeti zászló váltotta az ENSZ közgyűlés elnökének irodája előtt a Maldív-szigetek zászlaját.

Kőrösi Csaba az ENSZ közgyűlési teremben letette hivatali esküjét, amelynek szövege szerint a megválasztott elnök kizárólag az ENSZ érdekeit tekinti szem előtt, az ENSZ alapokmánya és az elnökre vonatkozó etikai kódex alapján cselekszik.

A ceremónia után Kőrös Csaba megköszönte a támogatást Magyarországnak és a kelet-európai régió államainak. Beiktatási beszédében a jelen időszakot a II. világháború óta eltelt idők legösszetettebb kihívásainak időszakaként írta le. Elnöki munkájának alapelvei között említette a bizalmat, a szolidaritást, fenntarthatóságot, valamint a tudományos megalapozottságot.

Az emberi jogok és a bolygó ellen való a háború

Az ukrajnai háborút Kőrösi Csaba szerint azonnal meg kell állítani, mert csak szenvedést hoz, valamint az emberi jogok, a jólét és a bolygó ellen való. A lehetséges leghamarabbi tűzszünetet sürgetett. Kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy a jelen élelmiszerválság a világ minden országát érinti, amit a háború csak felerősített.

Méltatta az ENSZ főtitkárának közvetítésével elért megállapodást az ukrajnai gabonaszállítások felújításáról, és reményét fejezte ki, hogy az elért megállapodás meghosszabbítható lesz.