Jön a cseh ársapka a lakossági áram- és gázfogyasztásra

2022.09.13. 06:27
Csehország ársapkát vezet be novembertől a lakossági áram- és gázfogyasztásra, ezzel védve a háztartásokat a szárnyaló energiaáraktól – jelentette be Petr Fiala cseh kormányfő hétfőn este.

A rendelet értelmében az áram esetében kilowattóránként hat cseh koronás (96 forint), gáz esetében pedig három cseh koronás (48 forint)  árkorlátozást alkalmaznak.

A kormányfő tájékoztatása szerint az ipari felhasználók terheinek csökkentését szolgáló megoldást szerdán fogják közzétenni.

Zbynek Stanjura pénzügyminiszter közölte, hogy az árkorlátozások költsége várhatóan 130 milliárd cseh korona (kétezer milliárd forint) lesz. Hozzátette, hogy az egyes gazdasági ágazatokban keletkezett váratlan nyereségek tervezett megadóztatásával 70 milliárd cseh korona bevételre számítanak 2023-ban.

Megvan a terv

Mint megírtuk, Csehországnak is megvan a terve: földgázhiány esetén üzemben maradnak azok a szénerőművek, amelyeket máskülönben emissziós problémák miatt le kellene állítani.

Jozef Síkela cseh ipari és kereskedelmi miniszter júniusban, egy prágai, a földgázellátással foglalkozó válságstáb ülése után elmondta, hogy Csehország földgázellátása jelenleg stabilnak mondható, kiesések nincsenek. A környező országok azonban kieséseket jelentenek a földgázellátásban, ezért Prága sem zárhatta ki, hogy az országuknak is gondjai lehetnek az orosz gázszállításokkal.