Ismét kitört a harc, 49 örmény katona meghalt

2022.09.13. 19:34
Hétfő éjjel ismét összecsaptak az Azerbajdzsán és Örményország között vitatott területen, Hegyi-Karabahban. A harcnak több tucat halálos áldozata volt.

Néhány hónapja még úgy festett, hogy a több évtizedes konfliktus végre rendeződhet a felek közt. Ehhez képest a nyáron több kisebb összecsapás is volt a két fél között, hétfő éjjel pedig ismét összecsaptak.

Nikol Pashinyan örmény miniszterelnök ezzel összefüggésben azt közölte, hogy legalább 49 örmény katona életét vesztette az éjjeli harcokban. Az örmény fél azt állítja, hogy az éjjel az azeriak több települést is ágyútűz alá vettek, és hogy ők csak erre a provokációra reagáltak.

Ezzel szemben Azerbajdzsán azt állítja, hogy az örmények támadták meg először az ő infrastrukturális létesítményeiket. Hozzátették azt is, hogy szerintük ennek az akciónak az előjelei már az utóbbi egy hónapban is látszódtak az örmények katonai mozgásai alapján. 

Mindeközben a felek közt közvetítő Oroszország közölte, hogy kedd reggelre sikerült egy gyors fegyverszünetet köttetniük az azeriekkel és az örményekkel. Az örmény miniszterelnök ugyanezzel összefüggésben azt mondta: a harcok intenzitása csökkent, de az azeriek még mindig támadják őket.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a harcok felhagyására szólították fel mindkét felet. Dmitrij Pesztkov orosz elnöki szóvivő azt mondta: Vlagyimir Putyin személyesen is részt vesz a felek közti közvetítésben, és „mindent megtesz azért”, hogy a konfliktus rendeződjön – számolt be a BBC.