A mozikban is fogják közvetíteni a királynő temetését

II. Erzsébet királynőt gyászolja a világ

Index
2022.09.13. 21:54
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • III. Károly király és a királyi család tagjai kedden vették át a néhai Erzsébet királynő koporsóját a Buckingham-palotában, miután több tízezer ember sorakozott fel az utcákon a heves esőben, hogy megemlékezzenek II. Erzsébetről.

    A sötét éjszakán egy jól kivilágított halottaskocsi lassan haladt egy közeli repülőtérről Londonon keresztül, az út mentén tömegek álltak, voltak akik virágokat dobáltak, sokan pedig az autójukból kiszállva követték a királynőt szállító halottaskocsit – írja a Reuters tudósítása.

  • III. Károly kedden találkozott Michael D. Higgins ír elnökkel – írja a Sky News.

    A brit portál hangsúlyozta, hogy ez csupán egy informális találkozó volt, amelyre a belfasti Szent Anna Katedrálisban tartott megemlékezésen került sor. Mindemellett ez volt az első olyan alkalom, amikor Károly királyként egy külföldi államfővel találkozott.

  • A királynő koporsóját egy C–17 Globemaster típusú repülőgéppel szállították el az edinburgh-i Szent Giles-székesegyházból.

    Az ilyen típusú gépekkel a közelmúltban humanitárius segélyeket és fegyvereket szállítottak Ukrajnának az Oroszországgal vívott háborúba, illetve rengeteg embert evakuáltak az afganisztáni Kabulból 2021-ben – számolt be a BBC.

  • Nemcsak II. Erzsébet ravatalán vittek el egy embert a rendőrök, hanem több másik helyen is a brit monarchia ellen tüntető embereket vettek őrizetbe – írja az MTI az AP hírügynökség alapján.

    A brit hatóságok maréknyi embert vettek őrizetbe monarchiaellenes nézetek nyilvános hangoztatása miatt.  Egy nő ellen Edinburgh-ban azért emeltek vádat a közrend megzavarása miatt, mert egy transzparenst tartott fel, amelyen a „Fenébe az imperializmussal! Eltörölni a monarchiát!” felirat volt olvasható. 

    Oxfordban egy békeaktivistát azért bilincseltek meg, mert ellenvéleményt hangoztatott a hivatalos királyi proklamáció idején. Symon Hill azt mondta, hogy ő csak spontán annyit kiabált be: „Őt ki választotta?". Elmondása szerint azért tette, mert ellenzi, hogy az országnak nem választott államfője van. 

    Londonban egy nőt azért távolítottak el a parlament épülete elől, mert – III. Károlyra utalva – feltartott egy transzparenst  „Nem az én királyom" felirattal. A hatóságok szerint a nőt csak a járműforgalom miatt tessékelték arrébb, de nem szólították fel, hogy hagyja el a környéket. Paul Lowsland ügyvéd hasonló tiltakozó akcióra készült, ugyanilyen felirattal, és felvételt is készített egy rendőrről, aki azt mondta neki, hogy „ez sérthet egyeseket".

    A Liberty nevű civilszervezet rendkívül aggasztónak nevezte, hogy a rendőrség ilyen szigorúan és büntető célzattal alkalmazza széles jogköreit, hogy fellépjen a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságával szemben. A monarchia eltörlését követelő Republic nevű aktivista csoport pedig közölte, hogy panaszt fog tenni a rendőrségen „a lehető legkeményebb formában" és tüntetéseket fog szervezni az elkövetkező hónapokban a király koronázásakor.

    A szólászabadság minden demokrácia alapfeltétele. Egy olyan időben, amikor a sajtó tele van a vita és megegyezés nélkül kijelölt király ajnározásával, a szólásszabadságnak még fontosabb szerepe van

    – mondta Graham Smith, a Republic szóvivője.

    Ugyanakkor a külföldi hírügynökség felidézték azt, hogy nemrég fogadott el a brit parlament a kormány javaslatára  egy törvényt a közrend fenntartásáról, amely a rendőrség jogköreit bővíti a „rendbontó" tüntetések megakadályozására.  Max Blain, a brit miniszterelnök szóvivője a rendőrség mostani fellépésével kapcsolatban hangsúlyozta: a nemzeti gyász időszaka ellenére a tiltakozás joga továbbra is „alapelv", de „a rendőrségre dolga dönteni arról, hogy adott esetben mit tart helyénvalónak".

  • Kedd este elszállították a múlt héten meghalt brit uralkodó, II. Erzsébet királynő koporsóját az edinburgh-i St. Giles-székesegyházból, ahol a néhai uralkodót előző nap 24 órára felravatalozták. II. Erzsébet koporsóját vasárnap szállították Balmoralból a skót fővárosba, és hétfő délután ravatalozták fel egy napra a skót nemzeti egyház, a Church of Scotland 14. századi főtemplomában.

    A skót kormány kedd esti tájékoztatása szerint 24 óra alatt 26 ezren rótták le kegyeletüket a múlt héten meghalt uralkodó ravatalánál. 

    A királyi család lobogójával – Royal Standard – borított koporsót az edinburgh-i repülőtéren nyolc katona vitte lassú díszmenetben a brit királyi légierő (RAF) C–17 Globemaster típusú repülőgépének fedélzetére – számolt be az MTI.

    II. Erzsébet királynő koporsóját innen először a Buckingham-palotába viszik, ahol III. Károly király és hitvese, Kamilla fogadja, majd szerda este átszállítják a londoni parlament legősibb épületegyüttesébe, a Westminster Hallba, ahol négy teljes napra felravatalozzák. A ravatal csütörtöktől vasárnapig lesz látogatható.

  • A királyi végrendeletét soha nem hozzák nyilvánosságra, így az, hogy mi történik II. Erzsébet személyes vagyonának nagy részével, az továbbra is családi titok marad.

    A Forbes tavalyi becslése szerint a néhai uralkodó személyes vagyona 500 millió dollárt ér, ami ékszereiből, műgyűjteményéből, befektetéseiből és két rezidenciájából, a skóciai Balmoral kastélyból és a norfolki Sandringham House-ból állt. A királynő mindkét ingatlant apjától, VI. György királytól örökölte.

    A királyi család vagyonának jelentős részét most Vilmos herceg örökli meg, köztük III. Edward király által 1337-ben alapított birtokot is, aminek körülbelül egymilliárd dollár az értéke az elmúlt pénzügyi évre vonatkozó beszámolók szerint – írja a CNN.

  • A királynő koporsóját szerda este átszállítják a londoni parlament legősibb épületegyüttesébe, a Westminster Hallba, ahol négy teljes napra felravatalozzák. A londoni hatóságok előzetes várakozása szerint e négy nap alatt legalább 400 ezren keresik fel II. Erzsébet királynő ravatalát.

    A Scotland Yard közölte: a lakosságot folyamatosan tájékoztatják, hogy milyen hosszú a sor és várhatóan mennyi időbe telik, mire a sor végén állók a Westminster Hallba érnek. A BBC keddi értesülése szerint a londoni városházán készültek olyan előrejelzési forgatókönyvek is, amelyek nem zárják ki, hogy

    bizonyos időszakokban akár 30 órát is sorban kell állniuk a látogatóknak.

    A búcsúszertartás szeptember 19-én, hétfőn lesz a közeli Westminster apátságban, az angol-brit monarchia ősi londoni koronázó templomában.

  • A londoni Towerben található „Királynő Házát” (Queen's House) a Király Házára” (King's House) nevezték át nemrég.

    A Tower által megosztott videón az is látható, hogy az épület falán már át is gravírozták a nevet. 

    A Király Házát vélhetően a XVI. században építették, és ott tarthatták fogva VIII. Henrik második feleségét, Boleyn Annát is a kivégzése előtt. Manapság aTower of London kormányzója lakik ott, aki az intézmény irányításáért felel. 
  • Minden eddigi világeseménynél, így a londoni olimpiánál és a királyi esküvőknél is fontosabb, nagyobb érdeklődésre számot tartó világesemény lesz II. Erzsébet temetése – mondta Sadiq Khan londoni polgármester.

    Közölte azt is, hogy a brit hadsereg és a rendőrség közösen fogja garantálni azt, hogy biztonsági szempontból minden rendben legyen a rendezvényen, amelyre körülbelül ötszáz külföldi vezető politikust (köztük államfőket és kormányfőket) várnak. A királynő temetése olyan lesz, mintha egyszerre tartanák meg a londoni maratont, az olimpiát és egy királyi esküvőt – fogalmazott a polgármester.

  • III. Károly király fogadáson vett részt a királyi rezidenciának számító Hillsborough-kastélyban – számolt be a BBC.

    A kastélyban az új északír miniszterrel, Chris Heaton-Harrisszel, valamint a régió politikai pártjainak képviselőivel találkozott. Köztük van a Sinn Féin párt alelnöke, Michelle O’Neill, a DUP vezetője, Jeffrey Donaldson, az észak-írországi közgyűlés elnöke, Alex Maskey és az Alliance párt vezetője, Naomi Long.

  • Mint korábban megírtuk, szeptember 19-én, vagyis jövő hét hétfőn lesz Erzsébet királynő temetése. Azon a napon az Egyesült Királyságban működő mozik egy része bezár, a nyitva maradókban pedig csak a temetést fogják közvetíteni – írja a Sky News.

    A Cineworld, Odeon and Showcase nevű nagyobb moziláncok az összes mozijukat bezárják a királynő temetése előtt tisztelegve. A kisebb moziüzemtetők közül sokan ugyancsak bezárnak.

    A nyitva maradó intézményekben kizárólag a királynő temetését fogják vetíteni, és minden, aznapra szánt más filmvetítést lemondtak. A temetést ingyen tekinthetik meg a mozikban az érdeklődők (de ettől függetlenül előtte jegyet kell foglalniuk). Erről posztolt többek közt a The Arc Cinema nevű kisebb mozilánc is Twitteren: 

  • Vádat emeltek az ellen a 22 éves férfi ellen, aki hétfőn megzavarta II. Erzsébet edinburghi ravatalát.

    A minap már beszámoltunk arról, hogy egy Rory nevű fiatalember beteg vénembernek és szexuális zaklatónak nevezte a herceget, ami után elvitték a rendőrök.

    A Sky News szerint azóta rendbontás miatt vádat is emeltek a fiatallal szemben. Az őrizetből is csak azzal a feltétellel engedték el, hogy később megjelenik az egyik edinburghi bíróságon.

  • III. Károly kedden Észak-Írországba utazott, ahol ellátogatott a királyi rezidenciának számító Hillsborough-kastélyba is.

    A Mirror azt írja, a királyra váró tömegben felbukkant egy corgi kutya is, aki „lelkesen megnyalta őt”.

    A corgi kutyafajta II. Erzsébet királynő kedvence volt, neki is volt több belőle. Arról, hogy halála után mi lett a kutyák sorsa, ebben a cikkünkben írtunk.

  • Több tízezren követték nyomon a FlightRadar24 oldalon III. Károly brit király Belfastba tartó járatát.

    A KRH21R volt a világ legjobban követett járata a weboldalon, több mint 53 ezer ember figyelte a repülőgépet, amint leszállt, írja a Sky News.

  • A néhai brit uralkodó halálát követően megugrott azon sorozat nézettsége a Netflixen, amely a királyi családról szól – sorra dönti meg a rekordokat.

    II. Erzsébet királynő és ezzel együtt a királyi család iránt mindig is nagy volt az érdeklődés, mivel a família egy olyan hagyományos szemléletet őrzött meg a modern időkre, amellyel kevés országban lehet találkozni. A családról már nemegy sorozat és film készült az elmúlt évtizedekben, azonban a legnagyobb népszerűségnek A korona című széria örvend, amely tartalmaz a történelemhez hű, ahogy fikciós elemeket is.

    Erről bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

  • A szaúdi hatóságok letartóztattak egy férfit, aki azt állította, hogy II. Erzsébet királynő halála miatt utazott zarándoklatra a muzulmánok szent városába, Mekkába − írja a The Guardian.

    A jemeni állampolgárságú férfi hétfőn a közösségi médiában közzétett egy videót magáról a mekkai nagymecsetnél, az iszlám legszentebb helyén, ahová a nem muszlimok be sem léphetnek.

    A klipben egy transzparenst tartott a magasba, amelyen ez állt:

    Zarándoklat II. Erzsébet királynő lelkéért, kérjük Istent, hogy fogadja el őt a mennyben, az igazak között.

    A felvételt széles körben terjesztették a szaúdi közösségi médiában, és a Twitter-felhasználók a férfi letartóztatását követelték.

    Szaúd-Arábia tiltja a mekkai zarándokoknak, hogy transzparenseket vigyenek magukkal vagy jelszavakat skandáljanak. Míg elhunyt muszlimokért elfogadható a zarándoklat, ez nem vonatkozik a nem muszlimokra, mint például a királynőre, aki ráadásul egyben az anglikán egyház feje is volt.

  • Az emberek elkezdtek sorban állni Londonban, hogy láthassák II. Erzsébet királynő koporsóját.

    Rengetegen várakoznak arra, hogy leróhassák kegyeletüket a néhai uralkodó előtt, akinek koporsója helyi idő szerint szerdán 17 órától a szeptember 19-i temetés reggeléig a Westminster Hallban fog nyugodni.

  • A Guardian rovatvezetője, Nalini Mohabir, aki a francia nyelvű kanadai Québec tartományban él, véleménycikkében arról írt, hogy a monarchia mennyire káros volt az egykori gyarmatokra és azokra, akik annak „aranykalitkájában” élnek.

    A korábban gyarmatosított országok lakói számára a monarchia nem semleges intézmény.

    Olyan birodalmi örökség megtestesítője, amely Nagy-Britanniának a gyarmatok kárára vált hasznára, és politikailag és gazdaságilag pusztító a volt gyarmatok számára

    − írja. 

    A brit nemzethez és a Nemzetközösség tagjaihoz intézett első beszédében III. Károly azt mondta, hogy „a kapcsolatok változnak, a barátság megmarad”. A barátságnak azonban a szerző szerint része a felelősség, különösen akkor, ha hatalmi egyensúlyhiány van − például amikor az egyik fél szolgálatról és kötelességről beszél, de szavainak semmi súlya nincs.

    Hogyan nézhetne ki a kötelesség, ha megértenénk, hogy az adósságokat meg kell fizetni, és az apologétákat felelősségre kell vonni? Mit jelenthetne a közszolgálat, ha megértenénk, hogy a birodalmi attitűdöket és a monarchikus intézményeket meg kell szüntetni ahhoz, hogy egy alternatív jövő megszülethessen?

    − teszi fel a kérdést a szerző. 

  • Oroszország, Belarusz és Mianmar tiltólistára került, így ezeknek az országoknak a képviselői nem lesznek jelen II. Erzsébet temetésén. Előbbi kettő az ukrán háború miatt került át a nemkívánatos kategóriába.

    A királynő temetésén mintegy 500 méltóság vesz részt a világ minden tájáról.

    A legtöbb ország esetében a meghívás az államfőre és egy vendégre terjed ki, írja a Sky News.

  • Theresa May volt miniszterelnök felidézte, hogy II. Erzsébet gyakran ült és kártyázott egyedül a rendezvényeken. May hozzátette, őfelsége nem szeretett a figyelem középpontjában lenni az összejöveteleken, ehelyett „jó háziasszony” akart lenni.

    „Nem érezte szükségét annak, hogy mindenki állandóan rá figyeljen” – idézte a Sky News a politikusnőt.

  • Az edinburghi gyászolók korán keltek, hogy a St Giles-katedrálisban láthassák a királynő koporsóját.

    Az Independent tudósítója, Holly Bancroft a helyszínen volt, ahol már reggel hat órakor hosszú sor alakult ki.

    „30 percet vártak arra az emberek, hogy bejussanak a katedrálisba. A IV. György híd út teljes hosszában végigvonult a sor, de elég gyorsan haladt” – jelentette Bancroft.

  • III. Károly király az Operation Spring Tide (Tavaszi dagály) elnevezésű körút keretén belül ma utazik először uralkodóként Észak-Írországba.

    A belfasti leszállást követően Károly és Kamilla az észak-írországi királyi rezidenciának számító, Co Downban található Hillsborough Castle-ba utazik, majd magánmeghallgatást tartanak az új északír miniszterrel, Chris Heaton-Harrisszel, valamint találkoznak a régió politikai pártjainak képviselőivel.

    A házaspár ezután részvétnyilvánítást fogad, az észak-írországi nép nevében Alex Maskey, a Stormont Képviselőház elnöke beszél.

    Ezt követően a kastélyban Heaton-Harris által rendezett fogadásra mennek, amelyen a nyilvánosság néhány tagja is részt vesz, írja az Independent.

  • Kórházi rendelések ezreit mondták le II. Erzsébet királynő temetése miatt szeptember 19-én, amelyet munkaszüneti nappá nyilvánítottak.

    Az openDemocracy független globális médiaplatform szerint többen javasolták, hogy minden „nem sürgős” beavatkozást és vizitet halasszanak el, beleértve a pótszemműtéteket, szemműtéteket, szülészeti ellenőrzéseket és rákoskezeléseket.

    Több betegnek – akik hónapok óta várnak műtétre – „előre nem látható körülmények” miatt törölték az időpontfoglalását, írja az Independent.

  • Dick Griffin, a királynő testőrségének korábbi tisztje „megdöbbenésének” adott hangot, miután értesült az uralkodó haláláról.

    A férfi 27 évet töltött a királyi családnál, és azzal viccelődött, hogy az elmúlt években több időt töltött a királynővel, mint a feleségével, írja a Sky News.

  • Sussex hercegétől megtagadták, hogy katonai egyenruhát viseljen a királynő gyászolásakor, noha kegyvesztett nagybátyjának, András yorki hercegnek megengedik, hogy ezt tegye. Harry, aki Afganisztánban a fronton is harcolt, a hivatalos eseményeken, köztük a néhai uralkodó állami temetésén, civilben fog megjelenni, írja az Independent.

    Csak a dolgozó királyi családtagoknak engedélyezik, hogy ünnepélyes alkalommal egyenruhát viseljenek, teszi hozzá a híroldal. Andrással viszont kivételt tettek, aki a királynő iránti „tisztelet különleges jeleként” egyenruhában lesz, amikor a hercegi virrasztáson a koporsó körül fog őrködni.

  • Az idei Emmy-díj-átadón részt vevő britek Erzsébet királynő előtt tisztelegtek. A Ted Lasso sztárja, Hannah Waddingham Los Angelesben elmondta, hogy a történelmi bejelentést követően egész éjjel a híreket böngészte. A brit színésznő elmondta, hogy mélységesen feldúlt volt a halálhír hallatán, de szerinte III. Károly király felnő az uralkodói tisztséggel járó kihívásokhoz, írja a Sky News.

    A 74. Emmy-díj-átadó az első nagyszabású esemény, amelyet azóta rendeztek, hogy csütörtökön bejelentették az uralkodó halálát. Egy másik brit színész, Freddie Highmore szerint a királynő halála „kicsit szürreálisnak” tűnt.

    „Azt hiszem, még mindig mindenki egy kicsit sokkos állapotban van, és próbálja feldolgozni a történteket” – mondta Highmore a Varietynek.

  • Rejtély, hogy miért, de egyórás késéssel szállt fel az a magángép, amely Balmoralba, a királynőhöz szállította a királyi család tagjait, köztük Vilmos és András herceget.

    Ottani idő szerint a Vilmos herceget, András herceget, Eduárd wessexi grófot és Zsófia wessexi grófnét szállító repülő körülbelül 16 óra tájban landolt az aberdeeni repülőtéren. Mint az a legfrissebb adatokból kiderült, a gép 14 óra 39 perckor indult, azonban hivatalosan 13 óra 30 perckor kellett volna felszállnia, azaz több mint egyórás késéssel emelkedett a levegőbe, holott igencsak szorította őket az idő.

    Erről bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

  • Soha nem látott tömeg lepheti el Londont, különösen szerdától, amikor a nagyközönségnek először lesz lehetősége megtekinteni a királynő koporsóját, írja a BBC.

    A közlekedési társaságok szerint az utazások megtervezése elengedhetetlen lesz, mivel egyes területeken rendkívül nagy lesz a forgalom.

    Az embereket arra kérik, hogy ha lehet, kerüljék el a Buckingham-palota közelében lévő Green Park metróállomást, és használjanak más állomásokat, például a Victoriát, a Piccadilly Circust és a St James's Parkot.

    Néhány buszjáratot az útlezárások miatt elterelnek, és arra is felhívják az emberek figyelmét, hogy utazásuk utolsó szakaszát gyalog tegyék meg.

  • A jövő hétfői szertartásra várhatóan érkező külföldi méltóságok utazási rendjéről szóló találgatások vasárnap felerősödtek, miután kormányzati dokumentumok láttak napvilágot, amelyek szerint a külföldi államfőknek a magánautók használata helyett együtt kell busszal a Westminster-apátságba utazniuk − írta meg a The Guardian

    A Politico által elsőként ismertetett útmutató szigorú szabályokat állapít meg a temetésre várhatóan érkező több tucat elnök, király, királynő és miniszterelnök számára, és arra ösztönzi őket, hogy a londoni repülőterek túlságos megterhelésének elkerülése érdekében kereskedelmi járatokkal utazzanak.

    Hivatali elődjeihez hasonlóan Joe Biden amerikai elnök − aki a hétvégén megerősítette részvételét − külföldi útjain általában helikopterrel és a „Szörnyeteg” néven ismert, komoly páncélzattal rendelkező elnöki autóval közlekedik.

    A Politico szerint az egyik londoni székhelyű külföldi nagykövet vasárnap kora reggel egy WhatsApp-üzenetet küldött, amelyben ez állt:

    Önök el tudják képzelni Joe Bident egy buszon?

    Timothy Miller biztonsági szakértő, az amerikai titkosszolgálat volt ügynöke úgy fogalmazott, hogy

    a lényeg az, hogy az Egyesült Államok elnöke soha nem repülne kereskedelmi repülővel és nem ülne buszra.