18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Ötvenmillió ember került a modern rabszolgaság csapdájába

2022.09.13. 06:04 Módosítva: 2022.09.13. 06:05
Az új globális becslések szerint világszerte ötvenmillió ember esett a modern rabszolgaság csapdájába, akiket akaratuk ellenére munkára vagy házasságra kényszerítenek, ami jelentős növekedést jelent az elmúlt öt évben.

A kényszermunkákban, köztük a szexkereskedelemben fogva tartottak száma 28 millióra emelkedett, további 22 millióan pedig kényszerházasságban élnek – áll a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO), a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) és a Walk Free emberkereskedelem elleni emberjogi csoport hétfőn közzétett jelentésében.

Az új becslések szerint 2016-hoz képest 2021-ben 10 millióval több ember vált a modern rabszolgaság formáinak áldozatává, a legsúlyosabban a nők és a gyermekek érintettek – írja a Guardian.

A legtöbb kényszermunkával kapcsolatos eset (86 százalék) a magánszektorban fordult elő, olyan iparágakban, mint a feldolgozóipar, az építőipar, a mezőgazdaság és a háztartási munka.

Becslések szerint több millió ember, főként nők és lányok estek kereskedelmi célú szexuális kizsákmányolás csapdájába. Az esetek további 14 százaléka államilag szentesített kényszermunka. A jelentés megállapította, hogy a munkáltatók által alkalmazott kényszerítés fő formája a bérek szándékos visszatartása és az elbocsátással való fenyegetés. A menekültválság a kizsákmányolás hullámát táplálta az ellátási láncokban és a kereskedelmi vállalkozásokban és iparágakban.

16 év alatti lányokat kényszerítenek házasságra

Több mint 6 millióval több nőt és lányt kényszerítettek házasságra, különösen a 16 éves és annál fiatalabb lányokat érintő gyermekházasságoknál. A kényszerházasságok túlnyomó többsége (több mint 85 százaléka) családi nyomás hatására történt, a legtöbb eset Ázsiában és a csendes-óceáni térségben, valamint az arab államokban.

Az új becslésekből az is kiderül, hogy a rabszolgaság az egész világon nagy méreteket ölt,

az összes kényszermunka több mint fele (52 százalék) és a kényszerházasságok negyede a magas vagy közepes jövedelmű országokban történik.

A visszaélések megállítására a kormányok mellett a szakszervezeteknek, a munkaadói szervezeteknek, a civil társadalomnak és a hétköznapi embereknek egyaránt kritikus szerepet kell játszaniuk Guy Ryder, az ILO főigazgatója szerint.

Az ILO, az IOM és a Walk Free számos ajánlott intézkedést fogalmazott meg a modern rabszolgaság elterjedtségének csökkentése érdekében, többek között a munkaügyi jogszabályok és ellenőrzések javítását, az államilag elrendelt kényszermunka megszüntetését, az ellátási láncokban az emberkereskedelem és a rabszolgaság megállítására irányuló szigorúbb felméréseket, valamint a házasságkötés törvényes korhatárának kivétel nélküli 18 évre emelését.

Ebben a cikkben szexuális visszaélés a téma. Kérjük, olvassa el erről szóló írásunkat is!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes, 06 (80) 20-55-20-as számon.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06 (80) 505-101-es telefonszámon.