új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Egységesen fekete színű pólókban és felsőkben szurkolnak szerda este a londoni Stamford Bridge-en az osztrák Red Bull Salzburg szurkolói a Chelsea elleni labdarúgó Bajnokok Ligájának második fordulójában – írja a Sky News.

    A szurkolókról Henry Winter, a The Times szakírója készített felvételt, amely a Twitterre is felkerült.

  • A Twitteren jelent meg az a fénykép, amelyen az látható, hogy III. Károly brit uralkodó és fia, Vilmos walesi herceg II. Erzsébet koporsója mögött haladnak katonai egyenruhájukban.

  • Két futballcsapat ellen, akik II. Erzsébet halála után léptek pályára, vizsgálatot indítottak. A klubok büntetésre számíthatnak, írja a Sky News.

    A „elítélendő” viselkedés miatti megrovás a sheffieldi helyi ligától érkezett, amely a tisztelet jeleként az összes mérkőzést elhalasztotta.

  • Ahogy a nap egyre jobban sütött, a tömegben néhány embernek orvosi ellátásra volt szüksége − írta meg a The Guardian

    Egy nő elájult, és egy biciklis mentős sietett a segítségére. A nőt a földön látták el, miközben a mentős megmérte a vérnyomását.

    Egy másik férfi a Westminster-palota előtt esett össze, és kezdetben Rachel Quail orvos látta el, aki három hónapos kislányával nézte a menetet. A férfit később három mentős látta el.

  • Ahogy a nap egyre jobban sütött Londonban, a Westminster Hall közelében felgyülemlett tömegben néhány embernek orvosi ellátásra volt szüksége.

    Álruhás ruhás rendőrök is vannak a tömegben, több szemtanú látta, amint nem sokkal a menet megérkezése előtt kihallgattak egy férfit, írja a Guardian.

    A férfi a beszámolók szerint „nyugtalannak” tűnt és gyanúsan viselkedett, ezért emelték ki a tömegből.

  • A királynő állami temetésének televíziós közvetítése várhatóan minden korábbi rekordot megdönt, és minden idők legnézettebb élő közvetítése lesz − írta meg a Daily Mail

    A jövő héten várhatóan a világ lakosságának több mint fele fogja követni, ahogy a királynőt végső nyugalomra helyezik a Westminster-apátságban.

    Iparági szakértők szerint elképesztő mennyiségű, 4,1 milliárd néző követheti a temetést, ami valószínűleg meg fogja dönteni az eddigi 3,5 milliárdos rekordot. Ennyien látták élőben, amikor az 1996-os atlantai olimpia megnyitóján Muhammad Ali meggyújtotta az olimpiai lángot.

    Ha előrejelzéseik beigazolódnak, a királynő állami temetése minden más közvetítési rekordot − beleértve a 2005-ös Live8 koncerteket, a 2010-es sydneyi szilveszteri tűzijátékot és Károly herceg és Lady Diana esküvőjét − felülmúlná.

  • A Scotland Yard folyamatosan tájékoztatja a lakosságot, hogy milyen hosszú a sor és várhatóan mennyi időbe telik, mire a sor végén állók a Westminster Hallba érnek, hogy leróják tiszteletüket a királynő előtt.

    A londoni városházán készültek olyan előrejelzési forgatókönyvek, amelyek nem zárják ki, hogy bizonyos időszakokban akár 30 órát is sorban kell állniuk a látogatóknak.

    A sor számára 8 kilométeres útszakaszt jelöltek ki, amely a Westminster Halltól a Lambeth hídon át a Temze keleti, illetve déli rakpartján végighaladva túlnyúlik a Tower híd vonalán is.

  • A Tesco szupermarketek Nagy-Britannia-szerte zárva lesznek a néhai királynő állami temetésének napján – jelentette be szerdán az áruházlánc, írja a CNN.

    „Szeptember 19-én, hétfőn, a temetés reggelén az Egyesült Királyságban minden áruházunk zárva marad, hogy kollégáink leróhassák kegyeletüket a királynő előtt” – áll a Tesco hivatalos közleményében.

    Néhány üzlet azonban kivételesen nyitva marad.

    „Londoni üzleteink egy kis része nyitva lesz a vonuló gyászmenet közelében” – tette hozzá a közlemény.

  • Az órák óta sorban álló közönség tagjai megkapták az engedélyt a Westminster Hallba történő belépésre, hogy leróják tiszteletüket a királynő előtt.

    A gyászolók lassan körbesétálnak a királynő felemelt koporsója körül, és fejet hajtanak, miközben elhaladnak mellette.

  • Joe Biden amerikai elnök szerda reggel telefonon beszélt Károly királlyal. Biden „szeretettel emlékezett vissza a királynő kedvességére és vendégszeretetére, többek között arra, amikor tavaly júniusban a királynő őt és a First Ladyt látta vendégül a windsori kastélyban”, olvasható a Fehér Ház közleményében – írja a Sky News.

  • Tessa Dunlop királyi történész szerint azoknak, akik a Westminster Hallba való bejutáshoz sorban állnak, megéri majd várni.

    A gyászolók körülbelül egy óra múlva léphetnek be a Westminster Hallba, hogy leróják kegyeletüket II. Erzsébet előtt.

    Tessa Dunlop a Sky Newsnak elmondta, hogy az emberek rövid időre megállhatnak, amikor odaérnek a királynő koporsójához.

  • Megérkezett II. Erzsébet királynő koporsója a Westminster Hallba, ahol a négynapos nyilvános ravatalozás kezdődik szerda délutántól. 

    A rövid szertartáson – amelyet Canterbury érseke celebrált – a királyi család tagja is részt vettek, akik ezt követően visszatérnek a Buckingham-palotába.

  • III. Károly brit király az édesanyja koporsója mögött sétált, megelőzve a királyi család többi tagját. Testvérei, András herceg, Edward herceg és Anna hercegnő közvetlenül az uralkodó mögött haladtak Sir Timothy Laurence altábornagy társaságában.

    Vilmos és Harry a protokoll szerint egymás mellett sétált összetartozásuk jeleként. Vilmos katonai egyenruhát viselt, Harry ellenben öltönyben volt, mert a temetésre nem vehet fel katonai egyenruhát.

     A Big Ben egyperces időközönként megszólalt, miközben a menet vonult.

  • A hivatalos királyi rezidencián történt esetleges elbocsátásokról szóló hírek „nem sokkolják” a személyzetet – mondja Károly király egykori komornyikja, aki 2004 és 2011 között szolgálta az akkori walesi herceget.

    A Clarence House néhány alkalmazottjának már korábban felhívták a figyelmét arra, hogy III. Károly király trónra lépése után veszélybe kerülhet az állásuk.

    Grant Harrold így nyilatkozott a BBC-nek: „Amikor csatlakoztam, még annyi évvel ezelőtt is teljesen tisztában voltam vele, hogy ha a királynő távozik,  feleslegessé válok, mert a főnököm, a walesi herceg többé már nem lesz walesi herceg.” 

    Igen, van egy új walesi herceg, de a szerződések semmisek. Ez egy nagyon bonyolult folyamat. Tudom, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy az embereket lehetőség szerint új pozícióba helyezzék

    – tette hozzá. 

  • A kormány nem tervezi, hogy a királynő temetésének napján éves bankszünnapot vezet be – közölte a Downing Street.

    Szeptember 19-én, hétfőn ugyanakkor bankszünnapot tartanak, hogy minél többen megnézhessék a temetést, írja a Sky News.

    A miniszterelnök hivatalos szóvivője elmondta, hogy minden nemzeti ünnepnapot felülvizsgálnak.

  • A királyi család több mint háromszáz ékszerből álló magángyűjteményéből mindössze kettővel együtt fogják nyugovóra helyezni II. Erzsébetet – állítja egy szakértő. A királynő koporsóját több millió font értékű gyémánt és más drágakő díszíti majd, azonban a néhai uralkodó által viselt ékszerek feltehetőleg kevésbé értékesek. 

    Ahogy arról egy szakértő, Lisa Levinson beszámolt a Metrónak, úgy gondolja, II. Erzsébet egy aranygyűrűn és igazgyöngy fülbevalókon kívül más ékszert nem fog viselni. Mint hozzátette, a királynő eljegyzési gyűrűjét – amelyet Fülöp herceg édesanyjától, Aliz battenbergi hercegnőtől kapott – valószínűleg a lánya, Anna hercegnő örökli. A fiatal Fülöp herceg egyébként részt vett II. Erzsébet eljegyzési gyűrűjének tervezésében is, amely platinából készült, és tizenegy gyémánttal van kirakva. 

    II. Erzsébet ékszergyűjteménye 98 brossból, 46 nyakláncból, 34 pár fülbevalóból, 15 gyűrűből, 14 órából és öt medálból áll. Számos tárgy megtekinthető lesz a Westminster-palotában, ahol mindenki leróhatja tiszteletét az uralkodó előtt. A koporsóra a Royal Standard nevet viselő zászlót fogják teríteni, illetve ráhelyezik a mintegy háromezer drágakővel díszített koronát is, amely több mint két kilót nyom. A fejdísz nem épp kényelmes viselet, II. Erzsébet is csak hivatalos alkalmakkor vette fel.

  • A McDonald’s bejelentette, hogy éttermei jövő hétfőn ottani idő szerint 17 óráig zárva lesznek a királynő temetése miatt.

    „II. Erzsébet királynő tiszteletére és annak érdekében, hogy mindenki leróhassa kegyeletét az uralkodó előtt, éttermeink az Egyesült Királyságban szeptember 19-én, hétfőn éjféltől 17 óráig zárva lesznek” – írta közleményében a cég.

  • A királynő koporsójának szerda délutáni, a Westminster Hallba tartó felvonulásában mindenki részt vesz, aki „érzi az ünnepélyes nap súlyát” – mondta Amy Cooper százados a Királyi Lovas Tüzérség Csapatától.

    Csapata azt tervezi, hogy „életük legjobb felvonulását” rendezi meg – mondta a BBC-nek. A százados elmondása szerint „még soha nem látott ilyen motivált és elkötelezett katonákat”, akik közül néhányan „egész éjjel fent voltak”, hogy megtisztítsák a felszerelést.

    Az ország „legjobb lovai” közül is bevonnak néhányat, köztük a Windsor nevű hűséges paripát. A királynő koporsóját ágyútalpon fogják hozni.

  • Szerdán reggel ezrek özönlöttek a Green Parkba, a The Mall körüli kordonokhoz préselve magukat, hogy megpillantsák a királynő koporsójának menetét a Buckingham-palotából a Westminster Hallig.

    Székekkel, takarókkal és harapnivalókkal felkészülve az ország minden részéből érkeztek az emberek a kora reggeli órákban, azzal a szándékkal, hogy leróják tiszteletüket a néhai uralkodó és a királyi család tagjai előtt – írja a Guardian.

  • Károly király megérkezett a Buckingham-palotába, és közben integet a Mallon gyülekező tömegnek – írja a BBC.

    A legtöbb ember, aki látta a királyt elhajtani, később is itt lesz – mind arra várnak, hogy lássák Erzsébet királynő koporsóját, amikor az elhagyja a palotát, és elindul a Westminster Hallba.

  • II. Erzsébet királynő „legenda” volt, aki képes volt „az egész világ lelkéhez szólni” – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

    A néhai brit uralkodó „az elmúlt 70 év viharos és átalakító eseményeiben állandó szereplő volt, aki sztoikusan és állhatatosan szolgálta a világot” – mondta Von der Leyen a Strasbourgban tartott nagyszabású beszédében.

    „Mindenekelőtt mindig megtalálta a megfelelő szavakat minden pillanathoz. A háborús evakuáltakhoz intézett 1940-es felhívásaitól kezdve a világjárvány idején mondott történelmi beszédéig. Nemcsak nemzetének szívéhez, hanem a világ lelkéhez is szólt” – fogalmazott Ursula von der Leyen a Guardian szerint.

  • A mozgásukban korlátozott emberek számára külön rövidített sort kerítenek el, a várakozók számára pedig mellékhelyiséget, frissítőpontokat és elsősegélynyújtó helyeket is felállítanak. 

    A Westminster Hallba több mint százezer embert várnak, hogy a szerda délutántól kezdődő négynapos nyilvános ravatalozáson búcsút vegyenek II. Erzsébettől. A szervezők arra figyelmeztetik a résztvevőket, hogy nagyon sokáig kell majd sorban állniuk, sőt valószínűleg az éjszakát is az utcán kell tölteniük, ha le akarják róni a kegyeletüket – írja a The Guardian

    A sorban állóknak sorszámmal ellátott és színkódos karkötőket osztanak annak érdekében, hogy ugyanoda állhassanak vissza, ahol voltak, ha elmennek ennivalóért vagy mosdóba. 

    Az eseményt szervező Digitális, Kulturális, Média- és Sportminisztérium folyamatosan frissíti majd a jelentését arról, hogy hol tart és milyen hosszú éppen a sor. Ha úgy látják, már annyira hosszú, hogy a végén állók nem tudnak bejutni, akkor lezárják a sort. 

  • A színésznő, aki a királynőt alakította a népszerű, The Crown címet viselő Netflix-sorozat első két évadában, azt mondta, hogy „nagy megtiszteltetés a történet egy apró, pici részének lenni”. 

    Claire Foy a torontói nemzetközi filmfesztiválon a BBC-nek elmondta, hogy a királynő a folytonosság, méltóság és kegyelem szimbóluma. Claire Foy hozzátette, nemcsak II. Erzsébet uralkodói örökségére gondol, hanem az anyaként, nagymamaként és dédnagymamaként is betöltött szerepére. 

  • A királynő koporsója szerdán 15 órakor érkezik a Westminster-palotába, az embereket 17 órától engedik be.

    Várhatóan több százezer ember áll sorba, hogy lerója kegyeletét, akár 30 órát is várakozhatnak. Néhányan már kedden elkezdtek sorban állni, és egész éjszaka várakoztak.

    „Muszáj volt eljönnöm, belső késztetést éreztem” – mondta egy nő a BBC-nek. Egy másik azt mondta, „70 évet adott nekünk, és ez a legkevesebb, amit tehetünk, hogy lerójuk tiszteletünket a királynőnk előtt”.

    Soha többé nem látunk másik királynőt, ezért a legkevesebb, amit tehetünk, hogy beállunk ebbe a sorba esőben, napsütésben, és itt maradunk

    – mondták az utcán gyülekezők.

  • A Heathrow repülőtér közlése szerint néhány járatot törölnek szerdán annak érdekében, hogy „csend legyen” London központja felett, miközben II. Erzsébet koporsóját áthelyezik a Westminster Hallba – írja a BBC.

    Ez azt jelenti, hogy egyes járatokat átütemeznek vagy teljesen törölnek is. A temetés napján további változások is várhatóak, a cég a részleteket a következő napokban közli. 

    Őfelsége, II. Erzsébet királynő halálát követő gyászidőszak iránti tiszteletből a Heathrow megfelelő változtatásokat iktat be a cég működésébe 

    – közölte a Heathrow szóvivője. 

    Egyes járatokat megszakítanak szeptember 14-én, szerdán 13.50 és 15.40 között, hogy csend legyen London központja felett, miközben az ünnepi körmenet a Buckingham-palotától a Westminster Hall felé halad

    – tette hozzá. 

  • „Nagyon szomorú kötelesség, de egyben egyedülálló kiváltság is részt venni a szertartáson, amelynek keretein belül a királynő koporsóját a Westminster-palotába szállítják – nyilatkozta egy férfi, aki a temetés szertartási részlegéért felel. 

    „Különleges délután vár az országra akkor, amikor II. Erzsébet koporsója elhagyja a Buckingham-palotát – mondta Christopher Ghika vezérőrnagy a BBC Radio 4 Today című műsorában.

    A fegyveres erők maximum ezer tagja vesz részt a felvonuláson, olyanok, akik közül sokan részt vettek a világ különböző pontjain végrehajtott műveletekben – írja a BBCChristopher Ghika vezérőrnagy azt reméli, sikerül megszervezni a „legjobb szertartást, amelyet a város valaha látott”. 

  • A zene óriási szerepet játszik a brit királyi szertartásokon, különösen az olyan temetéseken, mint II. Erzsébet szeptember 19-i temetése, amely egyszerre állami és vallási szertartás.

    Mivel a brit uralkodó egyben az anglikán egyház feje is volt, ezen események hangzásvilága gyakran kötődik az anglikán zenei hagyományhoz, amely az angol reformáció utáni új egyházból ered – írja a The New York Times.

    1603 óta a királyi temetések formája nagyrészt változatlan maradt, míg néhány szempont a kornak és az uralkodónak megfelelően változik. Az eredmény olyan különböző művek lenyűgöző kombinációja, amelyek egyszerre mesélnek a brit monarchia és a brit zene történetéről.

  • II. Erzsébet koporsója helyi idő szerint 14.22-kor indul a Buckingham-palotából.

    A nyilvánosság végignézheti, ahogy a koporsó végigvonul London belvárosán – írja a BBC.

    A menetben III. Károly király, Vilmos herceg és Harry herceg, valamint más magas rangú királyi családtagok is részt vesznek, és az út körülbelül 38 percig tart.

    A Hyde Parkban ágyúk dördülnek és a Big Ben is megkondul. Várhatóan tömegek gyűlnek össze a The Mall mentén, hogy megnézzék a menetet, és a királyi parkokban lévő képernyőkön is közvetítik a felvonulást.

    A koporsó 15 órakor ér a Westminster Hallba. Ott egy emelvényen nyugszik majd, és rövid szertartást tartanak, amelyen a király és a királyi család tagjai is részt vesznek. Az emelvényt éjjel-nappal a királyi ház szolgálatában álló egységek katonái őrzik majd. A nagyközönség szerdán 17 órától a Westminster Hallban róhatja le kegyeletét a királynő koporsója előtt.

  • „Megújult kezdet” – így jellemezte Mary Simon, Kanada főkormányzója III. Károly király uralmát, illetve azon erőfeszítéseit, hogy a brit monarchia és az őslakosok kapcsolatának „sötét fejezeteivel” foglalkozzon.

    Mary Simon az első bennszülött ebben a szimbolikus, de nagy jelentőséggel bíró szerepben, mint a Király képviselője a tizennégy nemzetközösségi birodalom egyikében.

    A királynő megértette a problémákat, amelyekkel szembesülünk

    – emlékezett vissza a főkormányzó, aki arról is mesélt, hogy a sarkvidéki inuit közösségében, ahol felnőtt, a királynő fényképei mindenhol megtalálhatóak voltak, a saját otthonában is. 

    Mielőtt trónra lépett volna, a király gyakran beszélt nyilvánosan a „megbékélés létfontosságú szükségességéről”. Ez az évszázados kapcsolat a gyarmati uralom idején létrejött földszerződésekkel kezdődött, mostanában pedig olyan bentlakásos egyházi iskolák tartják fent, ahol az őslakos gyerekek folyamatosan bántalmazásoknak vannak kitéve. 

    „De van remény” – nyilatkozott a BBC-nek az új lehetőségekről, hogy együtt dolgozzanak számos kérdésben, amilyen például az Északi-sarkvidék éghajlati válsága is.

  • A II. Erzsébet királynő három malajziai látogatásának egyikén, 1989-ben, a Shelter Home nevű árva gyerekeket befogadó központot látogatta meg, amelyet James Nayagam vezet – írja a BBC

    Kaptam egy hívást egy magas rangú brit tisztviselőtől, aki annyit kérdezett, szeretném-e, ha a királynő meglátogatna. Annyit kértek, hogy ne legyenek jelen VIP-vendégek, csak hétköznapi emberek, a királynő pedig a konyhán keresztül érkezzen a központba

    – mesélte James Nayagam. 

    „Azt mondták, önkénteskedik egy napig, és angolt tanít a lányainknak. És arra gondoltam, hú, ez fantasztikus, hogy lesz egy nagyon drága tanárunk Angliából” – tette hozzá. 

    Az ő helyzetéből kiindulva valaki egészen másra számítottam. Meglepetésemre azonban egészen hétköznapi volt. Barátságos, kellemes. Ez sokat segített. És ahogy leült, amikor csatlakozott a lányokhoz – élvezte az órát, mintha a hét minden napján ott lenne.

    – emlékezett vissza James Nayagam.