Ez a poszt a következő Percről percre része:

Putyin tárgyalni hívta Kijevet

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • További öt, élelmiszert szállító hajó hagyja el pénteken Nagy-Odessza kikötőit, miután megkapta az engedélyt a Közös Koordináció Központtól – közölte az ENSZ alapján az Ukrajinszka Pravda.

    A szervezet közlése szerint a négy hajó összesen 69 600 tonna gabonát, illetve egyéb élelmiszereket szállít majd a fekete-tengeri gabonakezdeményezés részeként. 

  • Saját műsorában felejtette el Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének nevét Vlagyimir Szolovjov, az orosz állami televízió műsorvezetője. A műsorvezető azt sem értette, hogy Von der Leyen miért beszél angolul a többi képviselők előtt, amikor német az anyanyelve.

    Frau! Hogy a f*szomba is hívják? Ursula von der Leyen. Ja! Miért beszél angolul? Miért beszéli azoknak a nyelvét, akik elhagyták az Európai Uniót? Miért beszél más nyelvet, mint a saját német anyanyelvét? Miért beszéli egy olyan ország nyelvét, ami nem ott van? Hogy a valódi függőségét kimutassa?

    – hallható egy Twitterre felkerült videóban, amelyet Olekszij Goncsarenko ukrán képviselő osztott meg, és amit a hvg.hu vett észre.

    Vlagyimir Szolovjov ezután németül kezdett beszélni, amikor azt mondta: „Sprechen Sie Deutsch!”

  • Robbanás áldozata lett az oroszbarát Luhanszk régió főügyésze – számolt be a Nexta.

    A beszámoló szerint Szergej Gorenko az irodájában tartózkodott, amikor bombatámadás érte az ügyészség épületét.

  • Ukrajnában megkezdődött az állami tisztviselők létszámának leépítése. Idén az állami intézmények alkalmazottainak mintegy 30 százalékát tervezik elbocsátani, közölte Denisz Smihal − írta meg a KárpátHír

    A miniszterelnök kifejtette, hogy a leépítés már elkezdődött. Jelenleg a minisztériumokban úgynevezett funkcionális vizsgálat zajlik, melynek lényege, hogy felmérik azon elavult szolgáltatásokat, amelyeket

    az állam már soha nem fog olyan mennyiségben vagy irányban ellátni, mint korábban.

  • Szinte az egész Harkiv régiót visszafoglaltuk. Ez egy példátlan akció volt a katonáink részéről. Az ukránoknak ismét sikerült megtenniük azt, amit sokan lehetetlennek tartottak – írta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Telegramon.

    Az államfő elmondta, hogy az orosz erők több mint öt hónapja szállták meg a harkivi régiót, és ez alatt az idő alatt a megszállók nem tettek semmit az ott lakókért. 

    Csak romboltak, pusztítottak és fosztogattak. Csak feldúlt falvakat hagytak maguk után, és néhányban egyetlen ép ház sem maradt. Oroszország máshoz nem ért, csak a népirtáshoz

    – fogalmazott az ukrán elnök.

  • Emberi jogi megfigyelőket küldene az ENSZ Izjumba, ahol egy tömegsírra bukkantak, miután az ukránok visszafoglalták a területet az orosz megszálló erőktől – erről a szervezet szóvivője beszélt a Guardian szerint.

    Az a cél, hogy odamenjenek, és megpróbáljanak egy kicsit többet megtudni arról, hogy mi történhetett

    – számolt be Liz Throssell egy genfi sajtótájékoztatón.

    Elmondása szerint nem tudja megerősíteni, hogy a holttestek egy tömegsírban vagy több külön sírban voltak-e.

  • Az Ukrán Nemzeti Korrupcióellenes Iroda (NABU) szerint Andrij Derkacs törvényhozó legalább 567 ezer dollárt kapott az orosz bűnüldöző szervektől, hogy lejárassa Ukrajnát a médiában. Júniusban az ukrán biztonsági szolgálat egy orosz ügynökhálózatot is leleplezett, amelynek élén állítólag az ukrán képviselő állt.

    A hatóságok szerint a férfi pénzt kapott az orosz Felderítő Főcsoportfőnökségtől (GRU), hogy olyan magánbiztonsági struktúrákat hozzon létre, amelyeket Oroszország Ukrajna elfoglalására tervezett felhasználni. Oroszország állítólag néhány havonta 3-4 millió dollárt különített el erre a célra.

  • Vlagyimir Putyin kijelentette, hogy kész ingyenesen műtrágyát szállítani a fejlődő világnak, ha Európa hajlandó enyhíteni az orosz exportra vonatkozó szankciókat − írta meg a Sky News

    Putyin szerint Európa csak „részben” szüntette meg a szankciókat, amelyek Moszkva szerint akadályozzák, hogy műtrágyát adjon el és küldjön a világ minden tájára. Putyin elmondta, hogy Oroszország üdvözli az Európai Unió azon döntését, hogy enyhíti az orosz exportra vonatkozó egyes logisztikai szankciókat, de azzal vádolta a blokkot, hogy „önző módon” jár el, amikor csak a saját tagjai számára oldja fel a szankciókat.

    Csak ők vásárolhatják meg a műtrágyáinkat. De mi van a fejlődő világgal és a világ legszegényebb országaival?

    − fogalmazott az orosz elnök. 

    Az orosz műtrágyák világpiacra jutásának lehetővé tétele része volt annak a mérföldkőnek számító fekete-tengeri gabonamegállapodásnak, amelyet júliusban kötöttek Ukrajnával, Törökországgal és az ENSZ-szel, és amelynek értelmében Oroszország feloldotta Ukrajna déli kikötőinek katonai blokádját, és lehetővé tette Kijev számára a gabonaexport megkezdését.

  • Mikhajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó a Twitteren reagált a nemrégiben visszafoglalt Izjum városában felfedezett tömegsírra. A tanácsadó szerint hónapokig tartó terror és erőszak áldozatai voltak az ideiglenesen megszállt terület lakói.

    A megszállt területen hónapokon át tartó terror, erőszak és tömeggyilkosságok zajlottak. Akarja még valaki, hogy befagyasszuk a háborút, ahelyett, hogy tankokat küldenének? Nincs jogunk ahhoz, hogy az embereket magukra hagyjuk a Gonosszal

    – fogalmazott Mikhajlo Podoljak.

     Az Izjum melletti erdőben legalább 440 sírból álló tömegsírt találtak néhány nappal azután, hogy az ukránok visszafoglalták azt a megszálló orosz erőktől.

  • Legalább egy ember meghalt, egy másik pedig megsebesült az Ukrán Fegyveres Erők csapása következtében Herszon központjában – jelentette a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség tudósítója.

    A területi közigazgatás épületének közelében legalább öt rakéta csapódott be, közölte a hírügynökség munkatársa.

    Augusztus végén az Ukrán Fegyveres Erők ellentámadásba lendültek Herszon irányában. Az orosz védelmi minisztérium jelentése szerint ezeket a támadásokat visszaverték.

  • Rastislav Kácer szlovák külügyminiszter hangsúlyozta, a Moszkva elleni szankcióknak egészen addig kellene tartaniuk, amíg az oroszok el nem hagyják a Krímet és Donbászt.

    Azt is elmondta, hogy Vlagyimir Putyint bűnözőnek tartja, először pedig Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt fogja felhívni.

    Az újonnan kinevezett tárcavezető a Denník N hírportálnak adott interjújában ugyanakkor kiemelte, ellenzi az orosz állampolgárok teljes vízumtilalmát, írja az Új Szó.

  • Az Egyesült Államok újabb büntetőintézkedéseket jelentett be orosz kormányzati tisztségviselők, üzleti vállalkozások vezetői, illetve elsősorban a technológia és elektronikai cégek ellen. A külügyminisztériumának közleménye szerint az intézkedések célja, hogy további költségekkel terheljék meg Oroszországot az Ukrajna elleni „förtelmes agresszió” miatt.

    A bejelentés 23 személyt érint, valamint 31 állami intézményt és gazdasági vállalkozást.

    A magánszemélyek között szerepel Makszim Oreskin, az orosz elnök tanácsadója, korábbi gazdaságfejlesztési miniszter. Az orosz hadsereg által elfoglalt területek közigazgatási vezetőit is büntetőintézkedésekkel sújtották, az indoklás szerint azért, mert érintettek az ukrán gabona eltulajdonításában, megsemmisítésében. A korlátozások érintik az orosz hadsereg vezérkarának hírszerző ügynökségét, valamint az orosz űrkatonai iparban működő vállalkozásokat, techcégeket és különböző elektronikai vállalkozásokat is – ahogy arról az MTI beszámolt.

  • Oroszország február 24-én indított, Ukrajna elleni háborújában eddig körülbelül 54 050 orosz katona esett el, az elmúlt napon 200 ellenséges katona halt meg – számolt be az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara.

    A vezérkar beszámolója szerint

    • 2199 tankot,
    • 4690 páncélozott harcjárművet,
    • 1302 tüzérségi rendszert,
    • 312 rakétavetőt,
    • 168 légvédelmi berendezést,
    • 250 repülőgépet,
    • 216 helikoptert
    • és 3550 katonai gépjárművet és tartálykocsit semmisítettek meg az ukrán védők.

    Ezenkívül 15 orosz hajót, 908 hadműveleti és taktikai drónt, 121 egység speciális felszerelést és 233 cirkálórakétát számoltak fel.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentései az Izjumban állítólag felfedezett tömegsírokról alantas provokációnak minősülnek az ukrán hadsereg által elkövetett valós gyilkosságok árnyékában. Ezt Leonyid Szluckij, az orosz parlament alsóháza (Duma) külügyi bizottságának elnöke nyilatkozta pénteken a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek.

    „Zelenszkij kijelentései az Izjumban talált állítólagos tömegsírokról újabb alantas provokáció és hazugság, ráadásul ezek már minden eredetiséget nélkülöznek. A forgatókönyv már ismert, a »korrekt« újságírók és fotósok a helyszínen lesznek, és fotókat/beszámolókat készítenek a »korrekt« újságoknak” – mondta a képviselő.

    Csütörtökön Zelenszkij angol nyelvű videoüzenetet vett fel, amelyben bejelentette, hogy a Harkivi területen lévő Izjumban felfedeztek egy tömegsírt. Mint az ukrán elnök megjegyezte, pénteken a külföldi média képviselőit oda fogják vinni.

  • Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint Ukrajna ellentámadása az orosz csapatok ellen nagyon hatékony volt, de figyelmeztetett, hogy az országoknak hosszú távra kell felkészülniük, mivel ez nem jelenti a háború végének kezdetét − írta meg a The Guardian

    Természetesen rendkívül biztató látni, hogy az ukrán fegyveres erők képesek voltak területeket visszafoglalni és az orosz vonalak mögött is lecsapni. Ugyanakkor meg kell értenünk, hogy ez még nem a háború végének kezdete

    − mondta el Stoltenberg a BBC-nek nyilatkozva.

  • Robbanások hallatszottak a megszállt Melitopolban a repülőtér közelében. Erről Ivan Fedorov, Melitopol polgármestere számol be táviratában, írja az Unian hírügynökség.

    „Sűrű fekete füst szállt fel a repülőtér fölött, ahol az oroszok bázisa található” – írta Fedorov.

  • Cirkálórakétákkal támadták az orosz erők az elmúlt két napban az ukrán hadsereg logisztikáját, azon belül is a Krivoj Rok nevű hidraulikus szerkezeteket – írja jelentésében az Institute of the Study of War (ISW).

    Az Unian ukrán hírügynökség által szemlézett írás szerint az oroszok ezzel próbálják megzavarni a Herszon régióban az ukrán erőket.

    Az orosz erők valószínűleg továbbra is csapást mérnek az Ingulets folyó ukrán gátjaira, hogy megemeljék a vízszintet és lebontsák az ukrán hídfőt a Herszon régió északi részén

    – olvasható a jelentésben, amelyben megjegyzik, hogy mindez ugyanúgy fenyegeti az ukrán logisztikai útvonalat, mint az ukránok hasonló törekvése a Dnyeperen áthaladó orosz átkelők esetében.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a Csernobilnál is súlyosabb nukleáris katasztrófa valósulhat meg Európában, ha a világ nem tesz valamit a megszállók ellen.

    „Amíg az orosz katonák a zaporizzsjai atomerőműben állomásoznak, addig a világ egy sugárkatasztrófa szélén áll, amely még Csernobilnál is rosszabb” – idézte Zelenszkijt az Independent.

  • Viktor Tatarincev stockholmi orosz nagykövet svéd újságíróknak adott interjújában azt mondta, hogy Kijevnek akkor lesz vége, ha Moszkva a „különleges katonai műveletről” áttér a valódi háborúra, írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

    „Ha az Orosz Föderáció valódi háborút indít, akkor Ukrajnának nagyon gyorsan vége lesz” – mondta a diplomáciai képviselet vezetője, aki a háborús övezetben kialakult helyzetről annyit mondott: „Győzelemre állunk, ezt nyugodtan írja le.”

    A nagykövet hozzátette, a nyugati országoknak nem szabad elfelejteniük, hogy lehetetlen elszigetelni Oroszországot a világ többi részétől.

  • Németország átveszi az ellenőrzést a Rosznyeft PJSC orosz olajvállalat németországi leányvállalatai felett − jelentette a Bloomberg.

    A szövetségi hálózati felügyelet átveszi az RN Refining & Marketing GmbH-t és a Rosneft Deutschland GmbH-t, amely a németországi olajfeldolgozó kapacitás mintegy 12 százalékát adja − közölte a gazdasági minisztérium pénteken.

  • A Moszkvát sújtó újabb szankciócsomag bevezetése után Anatolij Antonov, Oroszország washingtoni nagykövete egy rosszul látó cowboyhoz hasonlította az Egyesült Államokat, aki „körbe-körbe ugrál és lő anélkül, hogy egyetlen célpontot is eltalálna”.

    A nagykövet rámutatott az amerikai korlátozások következő csomagjának „kaotikus” jellegére, valamint arra, hogy Washington, amikor ilyen korlátozásokat vezet be, ellentmond saját nyilatkozatainak, írja a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség.

    Antonov szerint már senkit sem lep meg az Egyesült Államok „makacssága”.

    „Az amerikai hatóságok nem hajlandók elismerni, hogy az egyoldalú illegitim lépések nem képesek elérni a kitűzött céljaikat. Éppen ellenkezőleg, magának az Egyesült Államoknak az érdekeit, a világgazdaság helyreállításának kilátásait sújtják” – tette hozzá az orosz diplomata.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jelentette be, hogy az orosz hadsereg közel 4000 rakétát lőtt már ki Ukrajnára február 24. óta.

    „De egyetlen rakéta sem viszi közelebb Oroszországot a céljához, ami Ukrajna leigázása. És minden egyes rakéta közelebb viszi Oroszországot a nagyobb nemzetközi elszigeteltséghez, a nagyobb gazdasági leépüléshez és a még egyértelműbb történelmi elítéléshez” – tette hozzá Zelenszkij.

  • Az ENSZ élelmezésügyi vezetője szerint a világ „példátlan méretű globális vészhelyzettel” néz szembe: akár 345 millió embert is fenyeget az éhezés veszélye, és 70 millió embert sodort közelebb az éhezéshez az ukrajnai háború − írta meg a The Guardian

    David Beasley, az ENSZ világélelmezési programjának ügyvezető igazgatója elmondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy az akut élelmiszerhiányban szenvedő emberek száma megduplázódott a Covid–19 világjárvány 2020-as kirobbanása óta.

    Beasley szerint azóta, hogy Oroszország február 24-én megszállta szomszédját, az élelmiszerek, az üzemanyag és a műtrágya árának emelkedése 70 millió embert sodort közelebb az éhezéshez.

  • Az ukrán–magyar határszakaszon 6228-an léptek be csütörtökön Magyarországra, a románmagyar határszakaszon belépők közül pedig 7102-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek  tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-t.

    A beléptetettek közül a rendőrség 241 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ezen időtartamon belül fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

  • Az ukrán fegyveres erők pénteken a „Luhanszki Népköztársaságban” (LPR) lévő Nyizsnyaja Duvanka falut lőtték HIMARS rakétaindító rendszerekkel. Erről az LPR képviselete számolt be az ukrajnai háborús bűncselekményekkel kapcsolatos kérdések ellenőrzésével és koordinálásával foglalkozó központnak − közölte a TASZSZ orosz állami hírügynökség. 

    A képviselet hozzátette, hogy „az áldozatokról és a károkról szóló információk pontosítása folyamatban van”. 

  • Az ukrajnai háború elől 2022. szeptember 15-én 55 ember, köztük 18 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

    A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

    A rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival

    – olvasható a rendőrségi közleményben.

  • Az ukrán fegyveres erők rakétákkal lőtték az Oroszországban lévő Belgorodi területen fekvő Valujki városát. Egy ember meghalt, kettő megsebesült − közölte pénteken Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója.

    Az ukrán fegyveres erők lőtték Valuikit. A légvédelmi rendszerünk működött, de így is jelentős károk keletkeztek. Az előzetes információk szerint egy civil meghalt. Két áldozatnak a helyszínen orvosi segítséget nyújtanak

    − írta Gladkov a Telegram-csatornáján.

    A régió vezetője szerint a városban a támadás következtében megrongálódott egy elosztóállomás, és megszakadt az áramellátás. Nyolc lakóház és három autó is kigyulladt. A város szociális létesítményeit a tervek szerint tartalék áramforrásokra helyezik át − közölte az orosz állami TASZSZ hírügynökség. 

  • Oleh Szinyehubov harkivi kormányzó arról számolt be, hogy szeptember 15-én az orosz erők a nemrég felszabadított területeket vették célba, többek között Izjum és Kupjanszk környékén. A támadásokban több lakóépület is megrongálódott, illetve megsérült 12 civil, köztük két gyermek.

  • Dmitro Zsivickij, Szumi megye kormányzója elmondta, hogy az orosz erők különböző fegyverekkel támadták az ukrán településeket szeptember 15-én. Áldozatokról nem érkezett jelentés, de az egyik városban megszűnt az áramszolgáltatás, miután egy elektromos állomást találat ért.

  • Az ukrán hatóságok tömegsírt találtak az északkeleti Izjum város melletti erdőben, napokkal azután, hogy visszafoglalták azt a megszálló orosz erőktől.

    Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtök esti beszédében hozta nyilvánosságra a temetkezési hely felfedezését – amely mintegy 440 holttestet tartalmaz, írja az al-Dzsazíra.

    A helyszínre utazó újságírók több száz sírról számoltak be, amelyeket egyszerű fakeresztekkel jelöltek meg a fák között. Az Associated Press hírügynökség szerint egy nagyobb sírban 17 ukrán katona holttestét találták meg. A nyomozók fémdetektorokkal kerestek rejtett robbanóanyagokat.