Megölt egy embert az orvos, aki idegmérget fecskendezett az infúziószsákokba

2022.09.16. 08:01
Letartóztattak egy dallasi aneszteziológust, akit azzal vádolnak, hogy idegblokkoló szereket és más gyógyszereket fecskendezett intravénás folyadékokat tartalmazó tasakokba abban a sebészeti központban, ahol dolgozik. A férfi cselekedete egy nő halálához vezetett, egy másik betegnél pedig szívrohamot okozott – jelentették be csütörtökön az amerikai hatóságok.

Raynaldo Rivera Ortiz jr.-t szerdán tartóztatták le egy büntetőfeljelentés alapján, amely szerint halálos kimenetelű, fogyasztói termékkel való visszaélést és szándékos gyógyszerhamisítást követett el. Ha elítélik, akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat.

A büntetőfeljelentés szerint Ortiz egyik 55 éves munkatársa június 21-én meghalt, közvetlenül azután, hogy kiszáradás miatt egy infúziószacskóval kezelte magát, amelyet a sebészeti központból származó sóoldatnak hitt. A boncolás megállapította, hogy a nő halálát a bupivakain halálos dózisa okozta, egy idegblokkoló gyógyszer, amelyet gyakran használnak érzéstelenítéshez.

Augusztus 24-én egy 18 éves férfi páciens került életveszélybe egy rutinműtét során, ezért intubálták és intenzív osztályra szállították. A műtétje során használt sóoldatos zacskóból származó folyadék kémiai elemzése bupivakain, a stimuláns adrenalin és a helyi érzéstelenítő lidokain jelenlétét mutatta ki, olyan gyógyszerekét, amelyek az ügyészség szerint a beteg hirtelen fellépő tüneteit okozhatták, írja az Asocciated Press.

Az incidensek két nappal azután kezdődtek, hogy Ortizt értesítették egy fegyelmi vizsgálatról egy olyan eset miatt, amelynek során állítólag „eltért az előírásoktól” egy altatási eljárás során, amikor egy betegnél orvosi vészhelyzet alakult ki. Ortiz, aki ellen már korábban is folytak fegyelmi eljárások, aggodalmát fejezte ki más orvosoknak a figyelmeztetés miatt, és panaszkodott, hogy a központ megpróbálja „keresztre feszíteni” őt.