Bemutatták Oroszország elpusztításának tervét

32DD8QG-highres
2022.09.16. 16:20
Egy amerikai kormányzati tanácsadó forgatókönyve szerint össze fog omlani az orosz kormányzat a mostani problémák súlya alatt.

„Failed State: Útmutató Oroszország széteséséhez” címmel jelent meg új könyve Janusz Bugajski ismert Kelet-Európa-szakértőnek, aki a washingtoni Jamestown Alapítvány kutatója, televíziós műsorvezető és kormányzati tanácsadó. Bugajski szülei lengyelek, akik az 1950-es évek elején már Angliában éltek.

A szerző Nagy-Britanniában tanult, rövid ideig a BBC-nél dolgozott, majd 32 évesen az Egyesült Államokba költözött. Barátai „az új Brzezinskinek” is hívják. A Ria Novosztyi szerzője szerint a könyv „Washington dédelgetett álmának megtestesülése, nemcsak a történelem vége, hanem hollywoodi happy end is” – írja a Ria Novosztyi.

Bugajski forgatókönyve szerint Oroszországban a központi kormányzat összeomlik a problémák nyomása alatt. 

Az egyik változat szerint Moszkva mindent a régiók belátására hagy, Oroszország „igazi föderációvá” válik. A Kreml csak névlegesen kormányoz, a régiók úgy kormányoznak, ahogy akarnak. A másodikban a régiók kikiáltják függetlenségüket, „új területi formációk” jelennek meg, amelyek harcolnak majd egymás között, a határ menti országok pedig aktívan beavatkoznak a konfliktusokba.

Az ukrajnai konfliktus ássa meg Moszkva sírját?

De mi vezethet ide? Bugajski azt írja, hogy az ukrajnai konfliktus lesz Oroszország összeomlásának kiváltó oka. A Voice of Americának adott interjújában a szerző bevallja, hogy kalauzát jóval a háború kezdete előtt írta. „Ebben az optikában minden próféciája úgy néz ki, mint egy amerikai akcióterv, amelynek célja Oroszország meggyengítése és szétzúzása”.

Az író felfedi az amerikai kormányzat további lépéseit is. Először az emberi jogi aktivisták és a „független újságírók” tesznek fel kérdéseket Oroszország „dekolonizálása” érdekében. Másodszor, Washingtonban alig várják a szankciók késleltetett hatását, és gazdasági problémákon és a régiók egyenetlen fejlődésén fognak spekulálni – írja Viktorija Nyikiforova, a cikk szerzője.

Harmadszor, az amerikai rezsim megpróbál közvetlen kapcsolatokat kialakítani Washington számára érdekes régiókkal, „olyan új entitásokkal, amelyek a széteső Oroszországból fognak kilépni”.

Észak-Kaukázus és a Volga-vidék lehetnek a jövő forró pontjai

Az olyan gazdag területek, mint Habarovszk és Szahalin is érdekesnek tűnnek számára. Ha ebben a fantasztikus forgatókönyvben Oroszország városai és régiói különböző irányokba szóródnak, akkor mi a helyzet Kínával? Mennyit fog kapni? A „útmutató” azt javasolja, hogy az Egyesült Államok kormánya készüljön fel a „geopolitika forradalmi változásaira”.

A könyv megjelenése a cikkíró szerint nagyon időszerű: láthatóvá teszi, hogy Ukrajna „fegyverekkel pumpálása Oroszország ellen” csak az egyik állomása az amerikai nagy terv megvalósításának.

Szerinte az információs hadviselés új fordulója vár az oroszokra. „És itt nem csak epizódok lesznek bűnügyi krónikából, szorgalmasan felfújva az etnikai konfliktusokra. A nemek közötti egyenlőség kérdése, a kisebbségek jogai, a nélkülözhetetlen korrupció és az életszínvonal miatti problémák is megdöbbentőek lesznek” – írja Nyikiforova.

(Borítókép: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)

Aranyköpések

Könyv az életünkről, mindennapjainkról, azok nehézségeiről 14 kortárs író egy inspiráló novelláskötetben

MEGVESZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM