Putyin már legalább hat merényletkísérletet túlélhetett

GettyImages-1243270346
2022.09.16. 12:54
Vlagyimir Putyin orosz elnök hivatali autója ellen vélhetően egy gyilkos szándékú támadási kísérletet hajtottak végre a hét elején, közölte egy névtelen hírforrás, amelynek hitelességét sokan kétségbe vonták. Több olyan merényletkísérletről is tudni azonban, amelyek nagy valószínűséggel megtörténtek.

A Kreml cáfolta az orosz elnök elleni támadásról szóló pletykákat, amelyek először egy Telegram-csatornán terjedtek el. A General SVR nevű csatorna szerint az orosz elnök limuzinjának bal első kerekénél egy hangos robajra lettek figyelmesek, amit aztán füstfelhő követett. A General SVR azt állította, hogy a merényletről szóló információik Vlagyimir Putyinhoz közeli forrásoktól származtak.

Egyelőre az sem világos, hogy mikor történt az esetleges merényletkísérlet, és ki áll mögötte. Közben Olga Lautman, a washingtoni központú Center for European Policy Analysis (CEPA) munkatársa hangsúlyozta, hogy a támadásról szóló hír bedobása mögött a pánikkeltés szándéka állhatott, és hogy minden bizonnyal maguk az orosz titkosszolgálatok munkája lehet a háttérben.

Ha viszont valóban veszélybe került Vlagyimir Putyin élete, akkor már a hetedik merényletkísérletet úszta meg ép bőrrel Oroszország első embere, írja a Metro.co.uk.

Sokan kívánták már Putyin halálát

Vlagyimir Putyin 2017-ben azt mondta Oliver Stone filmrendezőnek, hogy öt merényletkísérletet követtek el ellene azóta, hogy hatalomra került. Kifejtette, hogy csak azért van életben, mert személyesen foglalkozik a saját biztonságával. A hatodik támadásra állítólag májusban, a Kaukázusban került sor az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési szárnyának vezetője, Kijril Budanov szerint.

Az akció komplett kudarcba fulladt, de valóban sor került rá

– mondta Budanov.

A betegség előbb végezhet az elnökkel, mint a golyó?

Időről időre felröppen a pletyka az orosz elnökről, miszerint súlyos rákbetegséggel küzdhet. A brit MI6 egyik volt ügynöke, Christopher Steele is azt állította, hogy az orosz elnök súlyos beteg, és állandó orvosi kezelésre szorul.

Májusban az egyik Putyin-ellenes Telegram-csatorna azt állította, hogy testdublőröket helyeztek készenlétbe, hogy szükség esetén helyettesítsék Putyint, miközben az elnök műtéten esik át.

A Kreml szerint ugyanakkor semmi valóságalapja sincs azoknak a híreknek, melyek szerint Putyin beteg lenne. Dmitrij Peszkov szóvivő határozottan állította, hogy az orosz elnök egészségi állapota rendben van.

Számos politikus és vezető ellen követtek el gyilkossági kísérletet

A volt japán miniszterelnök, Abe Sinzó ellen elkövetett merénylet megrendítette a világot. A modern kori történelem során több ismert politikus és vallási vezető élete került már veszélybe, 1981. május 13-án például egy kurd származású férfi II. János Pál pápára lőtt rá többször is – az egyházfő sok vért vesztett, de túlélte a támadást.

(Borítókép: UZBEKISTAN PRESIDENCY / Anadolu Agency / Getty Images)