Megtagadták George Floyd posztumusz kegyelmét

2022.09.17. 10:58
A texasi állam ügynöksége nem javasolta a kormányzónak, hogy posztumusz kegyelmet adjon George Floydnak egy 2004-es kábítószerügyben.

A texasi kegyelmi és feltételes szabadlábra helyezési bizottság csütörtökön a Harris megyei kirendelt védőnek küldött levelében közölte, hogy elutasítja az ajánlást, de nem adott magyarázatot a döntésre.

A kérelem és a kérelemmel együtt benyújtott egyéb információk teljes és alapos áttekintése után a testület többsége úgy döntött, hogy nem javasolja a teljes kegyelmet és/vagy az ártatlansági kegyelmet – idézi a levél tartalmát a Reuters beszámolója.

A 46 éves Derek Chauvin Minneapolisban 2020. május 25-én, rendőrségi intézkedés közben kilenc percig térdelt a megbilincselt, levegőért kapkodó George Floyd nyakán, miután egy bolti eladó azt állította, hogy Floyd hamis 20 dollárossal próbált meg fizetni. A bíróság 21 év börtönre ítélte Chauvint, akinek tette tüntetéseket vont maga után a rendőri brutalitás és a rasszizmus ellen. A mozgalom Black Lives Matter néven híresült el.

Allison Mathis, a Harris megyei kirendelt védőügyvéd, aki Floyd családjának nevében dolgozott, kegyelmet kért Floyd kábítószeres elítélése miatt. Ha Floyd petícióját jóváhagyta volna a testület, a kegyelmi ajánlás végső döntése Greg Abbott texasi kormányzó elé került volna.