18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Ájulás, szexuális zaklatás és leteperés – már 24 óra bejutni II. Erzsébet ravatalához

GettyImages-1424473399
2022.09.17. 07:23

A Westminster Hallban a királynő ravatalánál kegyeletüket leróni akaró várakozóknak várhatóan legalább 24 órát kell sorban állniuk − írja élő tudósításában a BBC.  Az emberektől azt kérték, hogy már ne utazzanak oda, hogy csatlakozzanak a sorhoz, ami több kilométer hosszú: a Southwark Parktól indul és a Temze déli partján halad végig, mielőtt a Westminster Hallhoz ér.

Vigyenek vizet, gyógyszereket

A Londoni Mentőszolgálat (LAS) azt tanácsolta az embereknek, hogy a sorban állás idejére vigyék magukkal a rendszeresen szedett gyógyszereiket és megfelelő ruházatot. A szolgálat azt kéri továbbá, hogy kövessék a kormány honlapján található tanácsokat, valamint igyanak sok vizet és egyenek rendszeresen.

A londoni rendőrség minden idők legnagyobb eseményének nevezte a királynő temetését, ami valaha az Egyesült Királyságban történt. Kormányzati források szerint minden érintett „kiváltságnak” és „valódi megtiszteltetésnek” tekinti a részvételt. 

A királynő halálával kapcsolatos eseményeket kezelő központi operatív csoportban több mint száz köztisztviselő dolgozik váltott műszakokban, a történéseket a Kulturális, Média- és Sportminisztérium (DCMS) szakállamtitkára irányítja.

A források szerint a királynő halála esetén alkalmazott forgatókönyvet hosszú évek alatt dolgozták ki, és a tisztviselők meg vannak győződve arról, hogy a hétfői temetés lesz a „legnagyobb esemény, amelyet az Egyesült Királyság az elmúlt évtizedekben, sőt talán valaha is megrendezett”.

A világ vezetőinek és méltóságainak százai − köztük Joe Biden amerikai elnök, Emmanuel Macron francia elnök és Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök − utaznak Londonba az alkalomra.

Megérintette a koporsót, letartóztatták 

A The Guardian beszámolója szerint egy férfit „rendzavarás miatt” letartóztattak a Westminster Hallban, miután a jelentések szerint felszaladt a lépcsőn a ravatalhoz, letépte róla a királyi lobogót, majd megérintette a koporsót. A Scotland Yard közölte, hogy a férfit „a közrendről megsértésére vonatkozó törvény szerinti bűncselekmény miatt letartóztatták, és jelenleg őrizetben van”.

Ez azután történt, hogy egy férfinek meg kellett jelennie a Westminsteri Magisztrátusi Bíróság előtt, miután azt állították, hogy két nőt szexuálisan bántalmaztak, miközben a sorban álltak.

A királyi őrség egy tagja, aki II. Erzsébet királynő koporsója előtt állt díszőrséget, még szeptember 15-én elájult − közölte az Insider.

A díszőrség tagjait hatóránként váltják, addig mozdulatlanul kell állniuk a koporsó mellett. 

(Borítókép: Emberek órákig állnak sorban Londonban, hogy megnézzék II. Erzsébet királynő koporsóját a Westminster Hall-ban. Fotó: Kiran Ridley / Getty Images)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport