Egy ötven évvel ezelőtti gyilkosságért letartóztatták Nevada állam volt helyettes főügyészét

2022.09.17. 09:46

Renóban letartóztatták Nevada állam volt helyettes főügyészét, aki korábban az állam legfelsőbb bíróságának tagságáért is indult, és később kapcsolatban állt a hírhedt Mustang Ranch bordélyházzal, valamit egy 1972-es hawaii gyilkosságnak is a gyanúsítottja. A 77 éves Tudor Chirila Jr. csütörtökön a Washoe megyei börtönbe került, óvadék kiszabása nélkül, egy másik államból való szökés vádjával − közölte a CBS News.

A Chirilát szándékos, előre nem megtervezett gyilkossággal vádoló bűnvádi feljelentésben a honolului rendőrség azt állította, hogy DNS-bizonyíték köti őt a 19 éves Nancy Anderson halálra késeléséhez.

A Honolulu Star-Advertiser számolt be először arról, hogy Chirilát szerdán letartóztatták − öt évtizeddel azután, hogy a rendőrség szerint több mint 60-szor megszúrta a tinédzsert, és a holttestét 1972. január 7-én Waikikiben lévő lakásában hagyta. Anderson 1971 októberében költözött Hawaiira, és egy McDonald's étteremben dolgozott, egy évvel azután, hogy leérettségizett a michigani Bay Cityben.

A DNS-mintája buktatta le a férfit

Márciusban a rendőrség DNS-mintát vett Chirila fiától, a kaliforniai Newport Beachen élő John Chirilától, amely a büntetőfeljelentés szerint azonosította őt, mint a bűncselekmény helyszínén talált DNS-minta tulajdonosának biológiai gyermekét.

Szeptember 6-án a renói rendőrség házkutatási parancsot adott ki és DNS-mintát vett Tudor Chirilától a renói lakásában. Két nappal később a férfi öngyilkosságot kísérelt meg, szerdán pedig a renói megyei börtönbe szállították.

A honolului rendőrség korábban közölte, hogy egy DNS-technológiával foglalkozó céget kért fel az ügyben való közreműködésre.

A Parabon Nanolabs a Hawaii News Now-nak elmondta, hogy genetikai genealógiát használtak a bizonyítékok elemzése során, DNS-fenotipizálással együtt, amely egy olyan eljárás, amelynek során a fizikai megjelenést és a származást azonosítatlan DNS-bizonyítékokból jósolják meg.

Az évek során a hawaii rendőrség több gyanúsított ellen is nyomozott, köztük olyan házaló késkereskedők ellen, akik órákkal korábban próbáltak késeket eladni a környéken. Az árusok azonban önként adtak ujjlenyomatot, és átmentek a poligráfos vizsgálaton.

A korábban kihallgatott további potenciális gyanúsítottak között voltak Anderson korábbi barátai és a nő lakóhelyének ingatlankezelője is. 

Korábban is voltak kétes ügyei

Chirila, aki régóta dolgozott jogászként Renóban, Carson Cityben és a Tahoe-tó környékén, az 1970-es évek végén helyettes főügyészként dolgozott, 1994-ben pedig sikertelenül indult a nevadai Legfelsőbb Bíróság tagságáért.

Egy 1998-as szövetségi vádiratban az amerikai ügyészek Renóban őt azonosították, mint az A.G.E. Corporation nevű cég korábbi elnökét, amely a nevadai bordélyházfőnök, Joe Conforte fedőszerveként szolgált.

A vádirat azzal vádolta Confortét és másokat, hogy részt vettek egy bonyolult összeesküvésben, amelynek célja a kormány ellen csődeljárásban elkövetett csalás volt, amikor a Renótól keletre fekvő Mustang Ranchot az Egyesült Államok adóhatósága (IRS) lefoglalta, 1990-ben adóhátralék fejében eladták, majd Conforte és társai illegálisan visszavásárolták.