Történelmi szintű a Fiona hurrikán által okozott katasztrófa

2022.09.19. 07:29

Halálesetekről nem érkezett jelentés, de az amerikai terület hatóságai szerint még korai lenne megbecsülni a hurrikán okozta károkat, amely az előrejelzések szerint özönvízszerű esőzéseket okoz hétfőn Puerto Ricóban. Puerto Rico keleti és déli régióira akár 76 centiméter csapadékot is jósoltak.

Ernesto Morales, a San Juan-i Nemzeti Meteorológiai Szolgálat meteorológusa szerint az áradások „történelmi szintet” értek el, és a hatóságok több száz embert evakuáltak vagy mentettek ki a szigeten.

A károk, amelyeket látunk, katasztrofálisak

– mondta Pedro Pierluisi kormányzó. Vasárnap estig több mint 1000 ember mintegy 80 háziállattal együtt keresett menedéket szerte a szigeten, többségük a déli partvidéken.

A barna színű víz az utcákról bezúdult a házakba és még egy kifutópályás repülőteret is elárasztott Puerto Rico déli részén. A Fiona az utakról is letépte az aszfaltot, és elmosta a középső hegyvidéki Utuado városában azt a hidat, amelyet a rendőrség szerint a Nemzeti Gárda állított fel, miután a Maria hurrikán 2017-ben 4-es kategóriájú viharként lecsapott.

Joe Biden szükségállapotot hirdetett

A vihar több ház tetejét is leszakította. Több mint 3000 háznak még mindig csak egy kék ponyva a teteje, és az infrastruktúra továbbra is gyenge, beleértve az elektromos hálózatot is. Az áramkimaradások továbbra is gyakoriak, és az újjáépítés csak nemrég kezdődött. A lakosság aggódik, hogy a tömegközlekedés leállása miatt el tud-e jutni a munkahelyére, és vajon mikor áll helyre az áramszolgáltatás.

A Fiona központja a Dominikai Köztársaságban lévő Punta Canától 85 kilométerre délkeletre volt, a maximálisan fenntartható szélsebesség óránként 140 kilométeres volt vasárnap este az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont szerint. Északnyugati irányban óránként 15 kilométeres sebességgel haladt.

A hurrikán a Hugo hurrikán évfordulóján csapott le, amely 1989-ben 3-as kategóriájú viharként érkezett a szigetre – írja a Bloomberg.

Joe Biden amerikai elnök szükségállapotot hirdetett ki az amerikai területen, amikor a vihar megközelítette a sziget délnyugati sarkát.

Az előrejelzések szerint Fiona hétfőn kora reggel a Dominikai Köztársaságot, majd Haiti északi részét és a Turks- és Caicos-szigeteket sújtja heves esőzésekkel. Kedden a Bahamák legdélebbi részét is fenyegetheti. A Dominikai Köztársaság keleti partvidékére Cabo Caucedótól Cabo Frances Viejóig, valamint a Turks- és Caicos-szigetekre hurrikánfigyelmeztetést adtak ki.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport