Felborult egy karanténbusz Kínában, 27-en meghaltak

2022.09.19. 10:32

Vasárnap kora hajnalban felborult Kínában egy busz, amely fertőzött embereket szállított egy koronavírus miatt felállított karanténlétesítménybe, és a járművön tartózkodók közül 27-en meghaltak, 20-an pedig megsebesültek. A busz a délnyugati Kujcsou tartományban egy autópályán borult fel. További 20 ember megsérült.

Kujcsou tartományban a világjárvány közel három évvel ezelőtti kitörése óta mindössze két ember halt meg a koronavírus-fertőzésben – írja a BBC.

A baleset a pekingi zéró-Covid-politikát kritizálók felháborodását váltotta ki az interneten. A szigorú politika tömeges teszteléssel és nyomon követéssel jár. A pozitív tesztet produkálóknak és közeli kapcsolataiknak otthonukban vagy karanténban kell maradniuk, amíg nem mutatnak fel negatív koronavírustesztet. A BBC szerint már egy maroknyi eset is kiválthatja az egész városra kiterjedő lezárást.

A baleset okáról egyelőre nincs hír. A kínai előírások szerint a személyszállító buszok hajnali 2 és 5 óra között nem közlekedhetnek az autópályán. A baleset azonban helyi idő szerint hétfőn 2.40-kor történt, miután a busz nem sokkal éjfél után elindult, ami arra utal, hogy megszegte a szabályozást.

Volt, akit védőruhások erőszakkal tuszkoltak be egy autóba

Egy nő, aki azt állította, hogy az egyik áldozat lánya, a közösségi médiában azt írta, hogy nem tudja elfogadni édesanyja halálát.

Az anyukám fél hónapig otthon maradt. Nem ment sehova, leszámítva, hogy PCR-tesztekre ment, aztán hirtelen karanténba került és meghalt

– közölte az egyik áldozat lánya, aki mellett az interneten többen leírták saját kellemetlen tapasztalataikat, amikor karanténba szállították őket. A Twitteren videófelvételt osztottak meg egy férfiról, akit múlt csütörtökön erőszakkal betuszkoltak a védőruhások egy autóba, hogy elkülönítsék a társadalomtól egy koronavírusosok számára kialakított karanténközpontba. Hszincsiangban hasonló esetekről számoltak be, miszerint a zéró-Covid-politika szedi halálos áldozatait.

Egyikük elmondta, hogy több tucat utast 12 órán keresztül egy buszba zsúfoltak, anélkül, hogy a karanténszállásra érkezésükig engedélyezték volna az étkezést, a mosdóba járást, az ablakok kinyitását vagy a légkondicionáló bekapcsolását.

Miközben a világ többi része megpróbál együtt élni a koronavírussal, Kína az egyetlen nagy gazdaság, amely még mindig a vírus elleni küzdelmet helyezi előtérbe szinte minden mással szemben.

A Kujcsou tartományban jelenleg is egyre terjed a fertőzés. Szombaton 712 új esetet regisztráltak, ami az összes új kínai eset 70 százaléka.

A buszbaleset a Kommunista Párt októberi kongresszusának előestéjén történt – amelyet ötévente rendeznek meg –, ahol várhatóan napirendre kerül az ország Covid-politikája körüli vita.

A fővárosban, Pekingben több mint 21 millió lakosnak háromnaponta sorban kell állnia a PCR-tesztekért ahhoz, hogy beengedjék a középületekbe, sőt még a sarki boltokba is.