Kiderült, ki lehet az új montenegrói miniszterelnök

2022.09.20. 15:46
Megegyeztek a montenegrói parlamenti pártok hétfőn arról, hogy a bizalmi szavazáson megbukott Dritan Abazovics helyett Miodrag Lekics egykori külügyminisztert javasolják miniszterelnöknek, ám Milo Djukanovics államfő még nem közölte, valóban megbízza-e a politikust kormányalakítással, vagy előrehozott választást ír ki.

A montenegrói kormány augusztus 19-én bukott meg bizalmi szavazáson, a 81 képviselő közül ötven támogatta a Dritan Abazovics által vezetett kabinet ellen beadott bizalmatlansági indítványt. Abazovics április óta vezette az országot, ám a bizalmi szavazást kezdeményező politikusok nehezményezték, hogy aláírt egy egyezményt a szerb ortodox egyházzal, amely sokak szerint túl nagy hatalmat ad az utóbbi kezébe más vallási felekezetekkel szemben.

A montenegrói alkotmány értelmében a bizalmi szavazást követően az államfőnek harminc napon belül új miniszterelnök-jelöltet kell megbíznia kormányalakítással. A határidő az MTI szerint hétfőn járt le, a montenegrói pártok még éjfél előtt átadták javaslatukat az államfői hivatalnak, ám Milo Djukanovics nem közölte döntését.

Három lehetőség van

A köztársasági elnök előtt elemzők szerint három lehetőség áll. Elfogadja a parlamenti pártok javaslatát, és Miodrag Lekicset bízza meg kormányalakítással, valaki mást bíz meg kormányalakítással, vagy előrehozott parlamenti választást kezdeményez. Mivel az előző kormány a parlament bizalmi szavazásán megbukott, így semmi nem kötelezi az államfőt arra, hogy elfogadja a parlamenti pártok javaslatát.

Az országot három évtizeden át irányító, Milo Djukanovics vezette Szocialisták Demokratikus Pártja (DPS) 2020-ban vesztette el a választásokat.

A 2020-as voksolást követően felállt kormány idén februárban bukott meg, mert a szerb- és oroszbarát pártok nem tudtak közös döntéseket hozni a Nyugat-barát pártokkal. Ez azt jelenti, bárhogy is dönt Milo Djukanovics, a 2022-es esztendő úgy kerülhet be a montenegrói történelembe, mint az az év, amikor három kormánya volt az országnak.  • Hírek
  • Csok