Az EU több rákszűrést szorgalmaz

2022.09.20. 19:58
Az Európai Bizottság új ajánlást terjesztett elő, melynek célja, hogy támogassa az európai uniós tagállamokat a rákszűrésben való részvétel népszerűsítésében.

Sztella Kiriakídisz egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős bizottsági tag sajtótájékoztatóján elmondta: az ajánlás célja a szűrővizsgálatok számának növelése több célcsoportra és többféle rákos megbetegedésre kiterjedően.

A kezdeményezés miatt támogatják a tagállamokat abban, hogy 

2025-re az emlő-, méhnyak- és vastagbélrákszűrésre jogosult uniós népesség 90 százaléka részt vehessen a szűrésen.

Az uniós rákszűrési rendszer olyan ráktípusokra terjed majd ki, amelyek az EU-ban évente diagnosztizált új daganatos esetek közel 55 százalékát teszik ki.

Az ajánlás az emlőrákszűrés célcsoportját a jelenlegi 50–69 éves korcsoportról a 45 és 74 év közötti nőkre terjeszti ki. Javasolja továbbá, hogy a 30–65 éves nőknél legalább ötévente végezzék el a méhnyakrák kimutatására alkalmas humán papillomavírus (HPV) vizsgálatot, figyelembe véve a HPV-oltási státuszokat. Az Európai Bizottság az 50 és 74 év közöttieknél  a vastagbélrákra vonatkozó triázsvizsgálatot kér immunkémiai vizsgálatokkal az endoszkópia, illetve a kolonoszkópia lehetséges utókövetésének meghatározására.

Az új ajánlás kiterjeszti a népességen alapuló, szervezett rákszűrést a tüdőrákra, a prosztatarákra és bizonyos körülmények között a gyomorrákra is, emellett tüdőrákvizsgálatot ajánl az 50–75 év közötti jelenlegi erős dohányosoknak és volt dohányosoknak is. A 70 év alatti férfiaknál prosztataspecifikus antigénvizsgálat alapján prosztatarák-vizsgálatot ajánl, nyomon követésként pedig mágneses rezonanciás képalkotó (MRI) vizsgálatot. Javasolja a Helicobacter pylori szűrését és a rákot megelőző gyomorléziók megfigyelését olyan helyeken, ahol magas a gyomorrák előfordulási gyakorisága és a halálozási arány.

Az uniós biztos közölte: az intézkedést a többi között az indokolja, hogy 

2020-ban az EU-ban mintegy 2,7 millió embert diagnosztizáltak rákkal, és több mint 1,3 millió ember vesztette életét A betegségben.

Az ajánlás figyelmet fordít a szűréshez való egyenlő hozzáférésre, az egyes társadalmi-gazdasági csoportok, a fogyatékossággal élők, valamint a vidéki vagy távoli területeken élők szükségleteire. Fontosnak tartja továbbá a megfelelő és időben történő diagnosztikai eljárások, kezelések, a pszichológiai támogatás és utógondozás biztosítását.