Különleges bébipanda született Kínában

2022.09.21. 15:33
Mesterséges megtermékenyítéssel fogant óriáspandabocs született az északnyugat-kínai Senhszi tartomány egy tenyésztőközpontjában.

Az An’an nevű anyaállat hétfőn adott életet egy nősténybocsnak a csinlingi óriáspandák kutató- és tenyésztőközpontjában. A születésekor 132,8 gramm súlyú bocs jó egészségnek örvend – közölte a központ szerdán.

Augusztusban Jongjong és Csincsin, a központ két pandája egy hím, valamint egy vegyes ikerpárnak adott életet. A kutatóközpontban idén már öt, mesterséges megtermékenyítéssel létrehozott bocs született, ezzel a fogságban élő csinlingi óriáspandák, vagyis barna pandák száma 41-re emelkedett – tették hozzá.

A barna vagy csinlingi óriáspandák, amelyek genetikai mutáció vagy atavizmus eredményei lehetnek, nagyon ritkák, csak a kínai Csinling-hegységben fordulnak elő. A barna óriáspandát 2005-ben ismerték el az óriáspanda alfajaként Ailuropoda melanoleuca qinlingensis néven.

A csinlingi panda koponyája kisebb és kerekebb, orra rövidebb, és kevesebb a szőre, mint a sokkal ismertebb szecsuani alfajoknak. Színe inkább sötét- vagy világosbarna, és nem fekete-fehér. Senhsziben a nyolcvanas évek óta tenyésztenek barna pandát, mesterséges megtermékenyítési rendszert dolgoztak ki a faj fenntartására – írja az MTI.  • Hírek
  • Csok