A rendőrszakszervezet szerint bírságolásra kényszerítik a román közlekedési rendőröket

2022.09.22. 17:52
Nagyszabású megfélemlítésre panaszkodik a román Europol rendőrszakszervezet, amely szerint főnökeik bírságolásra akarják kényszeríteni a közlekedési rendőröket – írta csütörtöki számában az Adevarul című lap.

Az érdekképviselet, amelynek a névazonosság ellenére nincs köze az európai uniós rendőri együttműködést koordináló nemzetközi szervezethez, azt kifogásolja, hogy az országos rendőr-főfelügyelőséghez (IGPR) tartozó autópálya-rendőrség főnöke körlevélben írta elő beosztottjainak: ezentúl meg kell indokolniuk, ha figyelmeztetésben részesítenek egy járművezetőt közlekedési vétségért.

Az Europol szakszervezet szerint ezzel arra próbálják kényszeríteni a közlekedési rendőröket, hogy a körülményektől függetlenül minden kihágásért bírságot szabjanak ki.

Már csak az hiányzik, hogy konkrét mennyiségi teljesítménymutatókat szabjanak meg, vagyis normát határozzanak meg a behajtandó bírságok mértékéről

– zúgolódott a rendőrszakszervezet, amely arra biztatja az autópálya-rendőrségnél dolgozó kollégákat, hogy tekintsenek el ettől a „szemétségtől”, vagy csak annyi magyarázatot fűzzenek a jelentésükhöz, hogy a kihágásokra vonatkozó, 2001-ben kiadott 2-es számú kormányrendeletnek megfelelően jártak el – írja az MTI. 

Az Adevarul által fénymásolatban közzétett körlevélből kiderült, hogy az autópálya-rendőrség főnöke az idén márciustól érvényes – az agresszív vezetést is büntető és a nagyarányú sebességtúllépésért súlyosabb bírságokat előíró – új közlekedési szabályok alkalmazását kéri számon beosztottjain.

Az új közúti szabályzat 1300–2900 lejes (100–230 ezer forint) bírsággal és a jogosítvány 90 napos felfüggesztésével bünteti azokat, akik indokolatlan módon az autópálya leállósávjában közlekednek, és 120 napra növeli a jogosítványfelfüggesztés időtartamát azok esetében, akik visszafordulnak, vagy az autópályán a forgalommal szemben haladnak, vagy tiltott helyen hajtanak át másik pályaszakaszra.

A gyorshajtás büntetésében márciustól új küszöböt vezettek be: 120 napra felfüggesztik a vezetői engedélyét annak a sofőrnek, aki óránként több mint 70 kilométeres sebességgel lépi túl az adott szakaszon megengedett maximális sebességet. Eddig a 90 napos eltiltás volt a legsúlyosabb büntetés, amelyet az óránként 50 kilométernél nagyobb sebességtúllépés esetében szabnak ki.  • Tippek
  • Biztosítás