Steakekkel és iPhone-okkal várta a kiszabadított hadifoglyokat Roman Abramovics

2022.09.23. 14:07
Az 55 éves orosz milliárdos korábban is közvetítő szerepet játszott a háború alatt, segített megszervezni a béketárgyalásokat Isztambulban áprilisban.

John Harding legendaként dicsérte a Chelsea korábbi tulajdonosát, miután telefonokat adott a férfiaknak, hogy felhívhassák a családjukat. Az 55 éves orosz fogadta a hadifoglyokat – John Hardingot, Shaun Pinnert, Aiden Aslint, Dylan Healyt és Andrew Hillt – egy repülőgépen, amely Oroszországból Szaúd-Arábiába szállította őket.

Mindegyiküknek adott egy iPhone-t, hogy felhívhassák a családjukat, és még fociról is beszélt a férfiakkal, miközben steakeket ettek a Rijádba tartó járaton.

Harding, a brit hadsereg veteránja azt mondta, hogy nem ismerte fel az orosz milliárdost a repülőgépen, amíg Pinner, a West Ham szurkolója rá nem mutatott. Harding a The Sunnak lenyilatkozta: „Shaun azt mondta: »Maga tényleg úgy néz ki, mint Roman Abramovics!«, mire ő azt válaszolta: »Azért, mert én vagyok ő, uram.« Shaun ezt alig tudta elhinni”.

Viccelődtem azzal, hogy Shaun West Ham-szurkoló, és mindannyian nevettünk. Nem tudtuk eléggé megköszönni neki, amit értünk tett

– tette hozzá a volt fogoly.

Az 59 éves kétgyermekes családapa, aki májusban esett  fogságba, elmondta, hogy a repülőn Abramovics asszisztense mellett ült, aki elmagyarázta, hogyan segített a szabadulásukban. „Azt mondta, Roman kulcsszerepet játszott abban, hogy visszakerülhettünk. Egészen rendkívüli, hogy ő is részt vett ebben” – jegyezte meg Harding.

Abramovics, a békeközvetítő

Abramovics korábban is közvetítő szerepet játszott a háború alatt, például segített megszervezni az áprilisi béketárgyalásokat Isztambulban. Júniusban egy ukrán tisztviselő azt mondta, hogy segített tárgyalni a Mariupolból és más, a moszkvai hadsereg által ostromlott városokból kivezető humanitárius folyosókról.

Hardingot ukrán parancsnoka „nemzetének egyik legjobb képviselőjeként" üdvözölte – így nyilatkozott Mamuka Mamulashvili (aki a Grúz Légiót, egy ukránbarát önkéntes egységet vezette) John Hardingról, aki egyike volt annak az öt britnek, akiket azután engedtek ki a fogságból, hogy Szaúd-Arábia közvetített egy titkos megállapodást Oroszország és Ukrajna között.

Mamulashvili kiemelte Hardingot, aki a brit hadsereg veteránja, a légiónak nyújtott hozzájárulása miatt, ahol oktatóként fiatalabb önkénteseket képzett ki.

Úgy tudni, hogy John Hardingot, Dylan Healyt és Andrew Hillt Shaun Pinnerrel és Aiden Aslinnal együtt szerdán engedték szabadon, és csütörtök kora reggel szálltak le Nagy-Britanniában.

Az öt közül hárman – Harding, Pinner és Aslin – feltehetően a grúz légióban, egy ukránbarát önkéntes egységben szolgáltak Mamuka Mamulashvili alatt. „Mindannyian mindent megtettek a demokrácia és a szabadság védelmében” – tette hozzá Mamulashvili.

Körülbelül egy időben voltak a grúz légióban, tökéletes fickók voltak. Nagyon fontos volt számunkra, hogy kihozzuk ezeket a srácokat a fogságból, mert én magam is voltam fogságban, és tudom, milyen az

– mondta a grúz katonai vezető. Aslin köszönetet mondott Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek és Szaúd-Arábiának, amiért biztosították a kiszabadulásukat – írja a Telegraph.

Liz Truss is hálás a hazahozatalért

Liz Truss miniszterelnök megerősítette, hogy az öt brit szabadon bocsátását az ukrán hatóságokkal és Mohammed bin Szalmán szaúd-arábiai koronaherceggel együttműködve sikerült elérni. 

Aslin szabadulását a helyi képviselő, Robert Jenrick erősítette meg, míg több jelentés is arról szólt, hogy Pinner úr is hazatér. Jenrick azt mondta, hogy „mélyen hálás” az ukrán kormánynak, valamint a szaúdi koronahercegnek és a külügyminisztériumnak, amiért biztosították a foglyok szabadon bocsátását.