Kanada történelmi viharral néz szembe

2022.09.24. 11:42
Kanada hivatalos szervei arra készültek, hogy szombaton az ország legpusztítóbb viharával néznek szembe, miután a Fiona nevű hurrikán egy héttel ezelőtt hatalmas pusztítást végzett a Karib-térség egyes részein.

A szakértők erős szélre, viharos hullámokra és heves esőzésekre számítanak a Fiona miatt, amely a péntek esti státuszához képest ugyan gyengülni fog, de továbbra is megmarad hurrikánerejű ciklonnak, miközben áthalad Kanadán. Az ország miniszterelnöke, Justin Trudeau elhalasztotta a szombati utazását annak érdekében, hogy tájékoztatást kapjon a Fiona hurrikánról, valamint a kormány vészhelyzeti intézkedéseiről. Az államfő Japánba tartott volna a meggyilkolt egykori elnök, Abe Sinzó temetésére. 

Az erős tartós szél péntek este elérte a 165 kilométer per órás sebességet. Hurrikánriasztás lépett érvénybe Új-Skócia középső részén és a Prince Edward-szigeten, valamint Új-Fundland egyes részein – közölte az Egyesült Államok Nemzeti Hurrikánközpontja. A Fionának Új-Skócia keleti részén kellett volna partot érnie szombat reggel, de már péntek este megindult a heves eső és a viharos szél.

A hurrikán közepe és annak mérete egy dolog, de az azzal együtt járó időjárás, az eső és az erős szél sokkal nagyobb területen lesz tapasztalható 

– közölte Ian Hubbard, a kanadai Hurrikánközpont meteorológusa. „Sok helyen, messze a Fiona központjától is érezni lehet majd a hatását” – magyarázta a meteorológus a Reutersnak. A kanadai hatóságok vészhelyzeti riasztásról értesítették Új-Skóciát és a Prince Edward-szigeteket, figyelmeztetve őket a part menti súlyos áradásokra és a rendkívül veszélyes hatalmas hullámokra. Javaslatuk szerint a part mentén élők evakuálására lenne szükség.

Az ország két legnagyobb légitársasága, az Air Canada és a WestJet Airlines péntek estétől felfüggesztette regionális járatait. A Fiona már a hét elején megtépázta a karibi szigeteket, legalább nyolc ember halálát okozva.