16:00, December 09.
Horvátország 2
Brazília 1
Education City Stadion Negyeddöntő
20:00, December 09.
Hollandia 2
Argentína 3

Észak-Korea ismét rakétakísérletet hajtott végre

2022.09.25. 09:36 Módosítva: 2022.09.25. 09:40
Észak-Korea vasárnap ismét ballisztikus rakétát lőtt ki Phenjan közeléből a Japán-(Keleti)-tenger irányába – közölték a dél-koreai vezérkari főnökök.

Az atomtöltet célba juttatására alkalmas rakéta a japán védelmi minisztérium közlése szerint 600 kilométeres távolságot tett meg és 50 kilométeres magasságot ért el – írja a Reuters.

A dél-koreai Nemzetbiztonsági Tanács (NSC) elítélte Phenjan „provokációját”, s egyúttal kijelentette, hogy „semmilyen okból nem tartja elfogadhatónak” a rakétatesztelést. Észak-Korea katonai tevékenysége a nyilatkozatban foglaltak szerint „egyértelműen szembemegy az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozataival, és tovább szítja a feszültséget a Koreai-félszigeten és a térségben”.

Kisida Fumio japán miniszterelnök nyilatkozatban közölte: Tokió mindent megtesz annak érdekében, hogy információt gyűjtsön a rakétakilövésről, és megbizonyosodjon a hajók és légijárművek biztonságáról. Sebesülésekről vagy károkról egyelőre nem tudni.

A dél-koreai katonaság közölte, hogy a vezérkari főnökök egyeztetnek az Egyesült Államok katonai parancsnokaival arról, hogy miként reagáljanak az Észak-Korea által fennálló fenyegetésekre. Dél-Korea hadserege már szombaton figyelmeztetett, hogy Phenjan tengeralattjárókról indítható ballisztikus rakéta (SLBM) kilövésére készülhet.

A rakétakilövésre utaló jeleket Szöul azután vette észre, hogy a Ronald Reagan amerikai nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó pénteken megérkezett Dél-Koreába, hogy közös hadgyakorlaton vegyen részt Szöullal. Észak-Korea az idei évben gyorsított tempóban látott hozzá a rakétatesztelésekhez: január óta több mint 30, rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát, valamint – 2017 óta először – interkontinentális fegyvereket is tesztelt.

Szakértők szerint azok a rakéták, amelyeket Észak-Korea az elmúlt néhány évben tesztelt, egyenesen úgy lettek tervezve, hogy elkerüljék a rakétavédelmet: repülés közben manővereznek és alacsonyabb pályán közlekednek.

Észak-Korea fenyegetést jelent hazánk, a régió, valamint a nemzetközi közösség békéjére és biztonságára nézve, ez pedig az ukrajnai háború árnyékában megbocsáthatatlan 

– mondta Yasukazu Hamada japán védelmi miniszter. A Phenjan jelentette fenyegetés várhatóan változatlanul fennáll majd Kamala Harris, az Egyesült Államok alelnökének jövő heti tokiói látogatása alatt is. Az alelnök Abe Shindzó volt japán miniszterelnök állami temetése alkalmából látogat a japán fővárosba.  • Hírek
  • Hírek