Morawiecki: Ez nem jogállamiság, ez diktátum

GettyImages-918977508
2022.09.25. 12:32
Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök botrányosnak nevezte az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek azon megjegyzését, miszerint az EU-nak „megvannak az eszközei” ahhoz, hogy egy tagállammal szemben fellépjen, ha a dolgok „nehéz irányba tartanak”.

Csütörtökön a Princeton Egyetemen tartott konferencián Ursula von der Leyent a vasárnapi olaszországi parlamenti választások jelöltjeiről kérdezték, de válaszában Magyarországot és Lengyelországot is megemlítette.

Ha a dolgok nehéz irányba mennek – és most Magyarországról és Lengyelországról beszélek –, megvannak az eszközeink

– mondta von der Leyen, egyértelműen utalva arra, hogy az Európai Bizottság képes az uniós kormányoknak juttatott pénzösszegeket csökkenteni, ha úgy ítélik meg, hogy azok megsértik a jogállamiságot.

Botrányos

A bizottság elnökének kijelentését nem hagyta figyelmen kívül Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök sem. Szerinte „von der Leyen kijelentése botrányos volt”.

Azt mondta, hogy Brüsszelnek megvannak az eszközei arra, hogy fegyelmezze Olaszországot, ha olyan kormányt hoz létre, amely nem Brüsszelnek kedvez

– magyarázta a lengyel miniszterelnök.

„Ez az az Európa, amit mi akarunk? Azt, hogy a brüsszeli eurokraták diktálják, milyen legyen a kormány?” – tette fel a kérdést Morawiecki.

Ez nem jogállamiság, ez diktátum és a jogállamiság hiánya

– mondta a miniszterelnök a Politico szerint. Korábban már a lengyel igazságügyi miniszter is reagált a felszólalásra, erről ide kattintva olvashat.

Változást vár az EU

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy korábban a bizottság Magyarország és Lengyelország részéről is több változtatást követelt, ha meg akarja kapni az uniós forrásokat. Lengyelországnak többek között az igazságügyi fegyelmi rendszer reformját javasolta. Az EU Tanácsa júniusban jóváhagyta a tervet. Az európai bírák augusztus végén beperelték a tanácsot a döntés miatt, mondván, hogy figyelmen kívül hagyták az Európai Bíróság ítéleteit.

Magyarországgal kapcsolatban a bizottság szeptember 18-án javasolta, hogy a jogállamisággal kapcsolatos aggályok miatt csökkentsék a Budapestnek juttatott uniós források 7,5 milliárd eurós összegét.

(Borítókép: Mateusz Morawiecki 2018. február 16-án. Fotó: Michele Tantussi / Getty Images)