Droglabort buktattak le, ahol heti 120 kilogramm kokaint is elő tudtak állítani

2022.09.26. 16:45

A spanyol rendőrség 12 embert tartóztatott le, miután razziát tartottak egy Madrid melletti droglaborban, amely úgy működött, mint a dél-amerikai dzsungelekben található szabadtéri laborok, amelyek hetente akár 120 kilogramm kábítószer előállítására is képesek voltak.

A Spanyolországban elsőként felfedezett laboratóriumnál a spanyol rendőrség különleges műveleti csoportjának tisztjei tartottak razziát, akik öt emberre csaptak le munka közben. A 10 madridi, málagai és córdobai ingatlan átvizsgálását magában foglaló művelet eredményeként 

85 kilogramm kokainalapú pasztát, 250 kilogramm kokainnal impregnált cementet, hat járművet, egy pisztolyt és 36 ezer eurót (14,5 millió forint) foglaltak le.

Eddig ismeretlen módszerrel dolgoztak

A rendőrségi közleményből kiderült, hogy egy Spanyolországban még nem látott módszert alkalmaztak, amely hasonlít a dél-amerikai dzsungelekben látottakhoz. A Guardian beszámolója szerint ezeket a laboratóriumokat általában házakban vagy ipari egységekben alakítják ki, hogy a szomszédok és a rendőrség ne szerezzen róluk tudomást, ez azonban egy hatalmas farmon volt, amit ponyvákkal igyekeztek elrejteni a nyilvánosság elől.

A közlemény szerint a banda állítólagos vezetője felügyelte a cementes zsákok importját, amelyek tartalmát kokainnal keverték, amit aztán a Madrid melletti farmon a gondosan felhalmozott vegyszerek felhasználásával nyertek ki.

Profi munkát végeztek

A feltételezett vezető egy dominikai állampolgárt bízott meg a labor vezetésével és a kokain szétosztásának megszervezésével. Ő azonban beszervezett három kolumbiait, akik azért érkeztek Spanyolországba, hogy a kokaint visszanyerjék a cementből.

Ezeket a »szakácsoknak« nevezett embereket általában egy adott műveletre alkalmazzák, és a kitermelt kilók számának megfelelően fizetnek, mielőtt visszatérnének hazájukba

– tette hozzá a közlemény. 

A rendőrség szerint az akció a „szakácsok” szaktudását is hűen tükrözte, ugyanis ahelyett, hogy nagy mennyiségű vegyszert használtak volna, amelyekre szigorú nemzetközi ellenőrzések vonatkoznak, csak benzint, ammóniát és vizet alkalmaztak a kokain visszanyeréséhez.