Tovább nőtt az iskolai vérengzés halálos áldozatainak száma

2022.09.27. 17:51
Tizenötről tizenhétre nőtt az Udmurtföld fővárosában elkövetett iskolai fegyveres támadás halálos áldozatainak száma, közöttük tizenegy gyermek van – közölte kedden az orosz Nyomozó Bizottság (SZK).

Az izsevszki 88. számú iskolában elkövetett támadásban huszonnégyen sebesültek meg, közöttük huszonkét gyermek.

Tizenöt sebesültet – két felnőttet és tizenhárom gyermeket – Moszkvába szállítottak, közölte Igor Jakirevics, az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumához tartozó légimentő szolgálat parancsnoka.

Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter kedden úgy tájékoztatott, hogy három sebesült állapota továbbra is életveszélyes. Szvetlana Petrenko, a Nyomozó Bizottság szóvivője hétfőn közölte, hogy a símaszkot viselő támadó, a 34 éves Artyom Kazancev helyi lakos, az iskola egykori tanulója volt. Orosz források szerint a támadó náci jelképeket viselt.

A támadónál két, éles lőszer kilövésére alkalmassá tett traumatikus pisztoly és tíz darab, egyenként kilenc lőszert tartalmazó tár volt. A tárakra piros betűkkel a „Gyűlölet” szót írták fel orosz nyelven. Az elkövető később magával is végzett.

Szvetlana Petrenko kedden megerősítette, hogy az elkövető a Columbine terrormozgalom követője volt, sok időt töltött a számítógépnél agresszív játékokkal. Szergej Kravcov orosz oktatási miniszter közölte, hogy a lövöldözőnél korábban skizofréniát állapítottak meg, írja az MTI.

Szeptember 26. és 29. között hivatalos gyászidőszakot rendeltek el Udmurtföldön a 88-as számú iskola halálos áldozatainak emlékére.