Előkerült a hajó, amely a Titanicot figyelmeztette a katasztrófa előtt

2022.09.27. 13:30
Megtalálták az Ír-tengeren annak a hajónak a roncsait, amely a Titanicot figyelmeztette egy jéghegyre.

Az Ír-tengerben fedezték fel azt a hajót, amely jéghegyre figyelmeztető jelzést küldött a Titanicnak, mielőtt az óceánjáró elsüllyedt.

A Mesaba kereskedelmi hajó 1912 áprilisában az Atlanti-óceánon haladt át, amikor vezeték nélküli üzenetet küldött a Titanicnak, de a figyelmeztetés nem ért célba.

A Titanic ezután jéghegynek ütközött, amely következtében 1500 ember halt meg. A Mesaba is elsüllyedt, viszont csak hat évvel később, 1918-ban egy első világháborús torpedótámadásban – írja a BBC

Ugyanott épült, ahol a Titanic

A Bangor Egyetem kutatói a legmodernebb multibeam szonár segítségével azonosították a Mesaba roncsát, és meg tudták határozni a hajó végső nyughelyét. A technológia feltérképezi a tengerfeneket, és képes a szerkezetek részleteit is kiemelni.

A Mesaba egyike volt annak a 273 hajóroncsnak, amelyek az Ír-tenger 7500 négyzetmérföldes területén feküdtek, és amelyeket összevetettek az Egyesült Királyság Hidrográfiai Hivatalának roncsokat listázó adatbázisával és más forrásokkal. Ezek között vannak vonóhálós halászhajók, teherhajók és tengeralattjárók, valamint nagy óceánjárók és tartályhajók is.

A Titanichoz hasonlóan Belfastban épült a Mesaba is, melyet az U-118 német tengeralattjáró torpedózott meg, miközben konvojban Liverpoolból Philadelphiába tartott.

Húsz ember vesztette életét, köztük a hajó parancsnoka és egy fiatal wrexhami tengerész, amikor a hajó az írországi Rosslare-tól 34 kilométerre délkeletre fekvő Tusker Rocktól elsüllyedt.

A hajótörés részleteit Innes McCartney, a Bangori Egyetem munkatársa egy új, Echoes from the Deep (Visszhangok a mélyből) című könyvében tette közzé.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport