11:00, November 26.
Tunézia 0
Ausztrália 1
al-Dzsanúb Stadion D csoport
14:00, November 26.
Lengyelország 2
Szaúd-Arábia 0
Education City Stadion C csoport
17:00, November 26.
Franciaország 2
Dánia 1
974 Stadion D csoport
20:00, November 26.
Argentína 2
Mexikó 0

Megtalálták Hilaree Nelson, a híres amerikai hegymászó holttestét a Himalájában

2022.09.28. 18:47
Egy nepáli kutatócsoport megtalálta Hilaree Nelson neves amerikai hegymászónő holttestét a Manaslu hegy csúcsának közelében a Himalájában.

A 49 éves Hilaree Nelson éppen a világ nyolcadik legmagasabb csúcsáról ereszkedett le társával, Jim Morrisonnal, amikor hétfőn eltűnt.

A mentők szerdán találták meg a holttestét a 8163 méter magas csúcs déli oldalán. Korábbi jelentések szerint a nő egy gleccser hasadékába esett.

Nelsont generációjának egyik legjobb hegymászójaként tartották számon. Ő és társa, Jim Morrison 2018-ban elsőként síeltek le a nepáli Lhotse-hegyről, a világ negyedik legmagasabb csúcsáról. Hilaree Nelson az első nő, aki 24 óra alatt megmászta a világ legmagasabb hegyét, az Everestet és a mellette lévő Lhotsét is.

Jim Morrisont és három serpa vezetőt helikopterrel eresztették le, hogy szerda reggel a Manaslu mintegy 6000 méteres magasságából kiemeljék Nelson holttestét – közölték az expedíció szervezői a BBC szerint. A holttestet a kiemelés után Samagaonba szállították, aztán a szükséges jogi procedúrák elvégzése után légi úton Katmanduba szállították. A korábbi helikopteres keresési kísérletek sikertelenek voltak, mert az időjárás hátráltatta azokat.

Hilaree Janet O’Neill Nelson két (13 és 15 éves) fiúgyermekét hagyta hátra, akik még az előző házasságában születtek.

Ugyanazon a napon, amikor Nelson eltűnt, egy ember meghalt és több mint egytucatnyian megsérültek egy lavinában, amely lejjebb, ugyanazon a csúcson történt. A szemtanúk szerint a Manaslu csúcsának elérése után mindössze 15 perccel zuhant egy mély jéghasadékba.