16:00, December 03.
Hollandia 0
Egyesült Államok 0
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03.
Argentína 0
Ausztrália 0

Kövér László: Magyarország támogatja Törökország EU-s csatlakozását

D MTZ20220928025
2022.09.28. 21:44
Az Ukrajnában zajló háború hatásairól és veszélyeiről, valamint a magyar–török kétoldalú kapcsolatokról tárgyalt Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Musztafa Sentop, a Török Nagy Nemzetgyűlés elnöke.

Kövér László a Parlamentben tartott megbeszélés után újságírók előtt elmondta: a tanácskozáson áttekintették az orosz–ukrán háború biztonságra és gazdaságra gyakorolt hatásait és veszélyeit.

Magyarország elismeréssel tekint arra a stabilizáló, kiegyensúlyozó és támogató szerepre, amit Törökország az Európai Unió hasznára betölt

– mondta az Országgyűlés elnöke.

Kövér László kiemelte a migrációs kérdés kezelését és az energetikai biztonság érdekében kifejtett török tevékenységet. Szerinte Törökország szerepvállalása jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy csökkentsék a humanitárius katasztrófa esélyét, amit a világban az élelmiszerhiány okozott volna. Rámutatott: ez alapján és az előzményeket figyelembe véve is egyértelmű, hogy Törökországnak – hasonlóan a nyugat-balkáni államokhoz – az Európai Unióban lenne a helye.

Kövér László megerősítette: MAGYARORSZÁG LEHETŐSÉGEIHEZ MÉRTEN TÁMOGATJA Törökország EU-hoz való csatlakozását, és a jövőben is szeretné ezt elősegíteni.

Az Országgyűlés elnöke kiválónak minősítette a magyar–török kétoldalú kapcsolatokat, amelyeket ezen a látogatáson is megerősítettek a felek. Szólt arról is, hogy a tavalyi évben a kereskedelmi forgalom rekordot ért el a két ország között. Kitért arra is, hogy hamarosan stratégiai tanácsülést tartanak a két ország vezetői.

Kövér László jelezte, köszönettel elfogadta a nemzetgyűlés elnökének törökországi látogatásra szóló hivatalos meghívását. Ehhez kapcsolódva a baráti tagozatok és az országgyűlési szakbizottságok szintén találkoznak majd egymással.

Musztafa Sentop, a Török Nagy Nemzetgyűlés elnöke elmondta: értékelték a két ország parlamentjei közötti együttműködést és annak jövőbeni, magasabb szintű lehetőségeit.

Törökország és Magyarország között politikai, gazdasági és kereskedelmi területeken egyaránt nagyon jó az együttműködés

– hangoztatta a török politikus.

Százéves lesz a magyar–török baráti együttműködés

A nemzetgyűlés elnöke fontosnak nevezte, hogy Magyarország reálisan közelíti meg az orosz–ukrán háborúval összefüggő problémákat. Kifejezte külön köszönetét, hogy Magyarország támogatja Törökország uniós csatlakozási kérelmét.

Musztafa Sentop felidézte, hogy 1923 decemberében az első együttműködését Magyarországgal írta alá a Török Köztársaság. Jövőre lesz százéves ez a baráti együttműködés, és

2024-et török–magyar kulturális évként jelölték meg

 – számolt be a nemzetgyűlés elnöke, aki arra a számít, hogy a két nép között meglévő jó kapcsolatokat tovább erősítik majd a megrendezendő programok.

(Borítókép: Kövér László, az Országgyűlés elnöke [j] fogadja Mustafa Sentopot, a Török Nagy Nemzetgyűlés elnökét az Országházban 2022. szeptember 28-án. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)  • Hírek
  • Hírek