16:00, December 03.
Hollandia 0
Egyesült Államok 0
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03.
Argentína 0
Ausztrália 0

Nicaragua felszólított egy EU-s nagykövetet, hogy hagyja el az országot

2022.09.29. 19:29
Nicaragua felszólította az Európai Unió nagykövetét, hogy hagyja el az országot – tudatta három diplomáciai forrás a Reuters hírügynökséggel.

A tisztviselők „persona non grata”-nak is minősítették a diplomatát. Bettina Muscheidt európai uniós nagykövetet behívatták a külügyminisztériumba, ahol közölték vele, hogy mostantól nemkívánatos személynek minősül, és hogy hagyja el az országot – idézte az Euractiv az egyik diplomáciai forrást.

Az egyik forrás szerint az uniós nagykövetet arra szólították fel, hogy még aznap hagyja el az országot, a másik két forrás azonban azt állítja, a távozás időpontját nem határozták meg. Az intézkedés Daniel Ortega elnök autokrata kormányának egy újabb olyan intézkedése, amelynek a célja a rendszer kritikusainak elhallgattatása. Az elnök az elmúlt egy évben különösen erőteljesen szállt rá a független médiára, a politikai ellenzékre, sőt, a katolikus egyházzal is feszültté vált a viszonya.

A nagykövetet azután szólították fel távozásra, hogy az Európai Unió múlt héten egy nyilatkozatban szólította fel Daniel Ortegát, hogy „állítsa helyre a demokráciát”. A nyilatkozatban a politikai foglyok szabadon bocsátását és az emberi jogok erőteljesebb tiszteletben tartását is sürgették. 

Nem a mostani az első ilyen diplomáciai ügy: júniusban a kormány elutasította az Egyesült Államok nicaraguai nagyköveti posztjára esedékes Hugo Rodrigezt, ezt megelőzően, februárban pedig a Vatikán managuai nagykövetét, Waldemar Stanislaw Sommertagot nyilvánították „persona non grata”-nak, és őt is felszólították a távozásra.   • Hírek
  • Hírek