18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Öngyilkos merénylet volt egy kabuli oktatási központban, legalább 23-an meghaltak

GettyImages-1243614263
2022.09.30. 17:28
Egy kabuli oktatási központ ellen elkövetett öngyilkos merényletben legalább 23 ember halt meg. Többségük feltehetően fiatal nő volt.

A robbanás pénteken történt a Kaaj oktatási központban, egy túlnyomórészt hazarák, egy régóta elnyomással sújtott etnikai kissebségi csoport által lakott negyedben. 

A diákok helyi idő szerint reggel fél nyolckor egy egyetemi próbafelvételin vettek részt, amikor a robbanás történt – mondta a CNN-nek Khalid Zadran kabuli rendőrségi szóvivő. Abdu Ghayas Momand, az Ali Jinah kórház orvosa, ahová az áldozatok egy részét szállították, azt mondta, hogy 23 ember meghalt, és további 36 megsebesült. A támadásért egyelőre egyetlen terrorszervezet sem vállalta a felelősséget. 

Taiba Mehtarkhil, egy szemtanú a CNN-nek elmondta, hogy az áldozatok közül sokan fiatal nők voltak. Miután meghallotta a támadás hírét, azért ment a helyszínre, hogy megkeresse egy barátnőjét. Ott káosszal és a kétségbeeséssel szembesült.

Láttam a szülőket, a diákok családtagjait, akik sikoltoztak és fel-alá rohangáltak. Néhányan sürgősségi orvosi ellátást próbáltak szerezni szeretteiknek, mások pedig a fiaikat és lányaikat keresték. Körülbelül 20 halottat és még több sebesültet láttam a saját szememmel

− mondta. 

Mehtarkhil barátja túlélte a támadást, mivel elkésett, és még nem ért be az osztályterembe, amikor a robbanás történt.

(Borítókép: A biztonsági erők őrködnek egy öngyilkos merénylet után egy kabuli oktatási intézmény területén 2022. szeptember 30-án. Fotó: Haroon Sabawoon / Anadolu Agency / Getty Images)