Újabb orosz üzletember halt meg gyanús körülmények között

2022.09.30. 20:30
Holtan találták annak a cégnek a felsővezetőjét, amely állítólag orosz katonai felszerelést szállított az ukrajnai háborúhoz.

Az 52 éves Pavel Pcselnikov az Orosz Vasutak leányvállalatának, a Digital Logisticsnak a kommunikációs igazgatója volt. Holttestét helyi idő szerint szerdán reggel fél hétkor találták meg Moszkva központjában lévő lakásának erkélyén − írta meg a Newsweek

A rendőrség vizsgálja a halálesetet, az orosz média arról számolt be: a sérülések jellege arra utal, hogy öngyilkosságot követett el. 

A Top Cargo 200 nevű honlap, amely nyílt forrású hírszerzési információkat használ, hogy nyomon kövesse és nyilvánosságra hozza az ukrajnai háborúban elhunyt magas rangú orosz tisztek halálát, azonban azt állította, hogy Pcselnikovval lövés végzett.

A Top Cargo 200 szerint a Digital Logisticsot vádolták azzal, hogy nem védte meg az orosz vasúthálózat infrastruktúráját az ukrajnai hackerektől, ami késedelmeket okozott az orosz csapatokhoz érkező kritikus szállítmányok szállításában.

A Starhit.ru orosz weboldal arról számolt be, hogy az előző hónapban Pcselnikov szabadságon volt, ahonnan képeket osztott meg, és azt írták, hogy „rejtély, hogy mi késztette a férfit erre a kétségbeesett lépésre”.

Eddig legalább 16 magas rangú orosz tisztségviselő halt meg tisztázatlan körülmények között, a rendőrség legtöbbször öngyilkosságot állapított meg. Legutóbb Anatolij Gerascsenkó, a Moszkvai Repülésügyi Intézet volt igazgatója zuhant le az intézet lépcsőjén. 

Még áprilisban néhány nap különbséggel két orosz oligarcha is meghalt, a hatóságok szerint öngyilkosok lettek, miután lemészárolták a családjukat. Egyikük a Gazprombank egykori alelnöke volt, a másikuk pedig Oroszország második legnagyobb földgáztermelője, a Novatek korábbi topmenedzsere.